Vučić posle sastanka u Ohridu: Nekakav dogovor postignut, nisam ništa potpisao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ohridu da je nekakav dogovor postignut i da je zadovoljan zbog toga, ali da ništa nije potpisao, kao i da nije bio dan D.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Kosova Aljbina Kurtija i evropskih posrednika. Foto: EEAS

"Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga, ovo neće biti sve, ali ovih nekoliko tačaka smo dogovorili i one će postati deo pregovaračkog okvira, za obe strane. Evropski savet kako smo i očekivali doneće odluku da to postane deo pregovaračkog okvira", rekao je Vučić nakon trilateralnog sastanka sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, zvaničnicima EU - visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Vučić je rekao da se ništa nije završilo večeras već da, tek počinje.

"EU će procenjivati koliko je ko uradio iz implentacionog plana koji će sasvim sigurno morati da bude proširen, iako meni ne bi smetalo da ostane ovakav. Za nas je od velike važnosti da je kao prioritetna obaveza stavljeno formiranje ZSO u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima u okviru dijaloga", rekao je Vučić novinarima i dodao:

„Zbog toga sam zaista zadovoljan, još se govori o nestalim osobama i priča o donatorskim konferencijama, ali to će zavisiti od toga jer će implentacioni plan sasvim sigurno morati da se nadograđuje“, istakao je Vučić.

Takođe je i rekao da će se, ako Srbija želi da istraje na evropskom putu, njen napredak procenjivati i po pitanju implementacije dogovora.

Predsednik je istakao da su on i premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti tokom pregovora jasno stavili do znanja šta su crvene linije za obe strane i da on zna da će Priština insistirati na tome što ništa nije potpisano i ako su oni na tome insistirali ceo dan.

Dogovorene tačke predsednik je obećao da će sutra predstaviti građanima, svaku posebno, i nagovestio da će pozvati opozicione stranke na konsultacije povodom sporazuma.

"Od ponedeljka primam članove poslaničkih grupa u Skupštini, pred nama je ozbiljan posao. Verujem da će prištinska strana krenuti da ispunjava ZSO, to je ono na čemu insistiraju", zaključio  je Vučić.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da su Srbija i Kosovo nakon 12 sati razgovora postigli dogovor o Implementacionom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da Srbija "beži od potpisivanja sporazuma".

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da je u Ohridu postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.