Vučić: Priština u Briselu odbila sve predloge, nastavljamo da tražimo kompromisno rešenje

Priština je u Briselu histerično odbijala sve kompromisne predloge Beograda, rekao je danas predsednik države Aleksandar Vučić u prvom obraćanje nakon poslednje runde dijaloga na najvišem nivou, koja nije donela rezultat. Kako je dodao, Srbi sa Kosova, dali su državnom vrhu Srbije odrešene ruke da u narednih deset dana traga za komromisnim rešenjem.

foto: Srđan Ilić

„Postavili su određene crvene linije o kojima ne želim da govorim. Tražili su da ne dožive pogrom i za to su od mene dobili sve garancije. Nije mi važna ni politička karijera, novo proterivanje naših naroda se neće dogoditi”, dodao je Vučić.

On je istakao da su obavešteni da ukoliko ne dođe do rešenja, u narednih mesec dana doći će napuštanja svih kosovskih institucija, prvo političari, a do kraja septembra i policajci i tužioci u kosovskim instucijama napustiće sistem. To znači, kako je dodao, razgradnja svega što proističe iz Briselskog sporazuma.

Vučić je istakao da će grčevito tražiti kompromis.

Aleksandar Vučić
foto: Srđan Ilić

„Nadam se da ćemo uspeti. Da li verujem u to, plašim se da nas čeka sledeća krviina, pa sledeća, I plašim se da je rubikon odavno pređen”, dodao je Vučić.

Na pitanje šta bi za Beograd bilo prihvatljivo kompromisno rešenje u narednih deset dana, Vučić je rekao da ne zna tačno sada da kaže. 

“Ne znam šta bih vam rekao. Čim saznam obavestiću vas. Pokušaćemo, deset dana da nešto postignemo. Možemo, možemo, nije kraj sveta. Živeće ovaj narod i pre toga”, dodao je Vučić.

On je saopštio da je na Severu Kosova pojačana svaka vrsta obaveštajne aktivnosti kao I da je država Srbija obavestila lica koji su na spisku za likvidaciju.

Govoreći o tome kako je izgledao dijalog u Briselu u četvrtak, “sve kompromisne predloge, oni su histerično odbijali”. 

On je istakao da je Beograd imao četiri tačke. Prva, kako je dodao, da učine sve što mogu da sačuvaju mir, sigurnost, bezbednost, zatim se moralo izbeći sveopšta osuda Beograda kao nekoga ko nije bio dovoljno kompromisan.

Takođe, morali su  da pokažu I drugim delovima sveta da Srbija neće biti neko ko sprovodi agresiju i nesigurnost, i sve to kako bi pokazali da druga strana (Priština) ništa ne želi.

Aleksandar Vučić - tablice
Foto: Srđan Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je da je u Briselu Beograd predložio uvođenje tablica koje su statusno neutralne ali da su Aljbin Kurti i druga strana insistirali na tablicama RKS – što su praktično tablice Republike Kosova. 

“Mi smo rekli dajte KS table, koje ste protivpravno ukinuli 2020, a oni su kao opareni skočili, sve su odbili”, rekao je. 

Nakon toga, kako je dodao, na dnevnom redu bili su razgovori o dokumentima ali ni tu nije došlo do dogovora jer papir o trazitnom prolazu može da se izdaje nekome iz Centralne Srbije ali ne i Srbima koji žive na Severu Kosova. 

„Evo uvodite nam te papire, ali to ne može da se odnosi na Srbe sa Severa. I to su odbili”, dodao je.

„Priština tražila međusobno priznanje i ponovno razmatranje prethodnih sporazuma”

Predsednik Srbije je izneo da je druga strana predložila šest tačaka generalnog sporazuma. Prva tačka, koja se odnosi na generalne bilateralne odnose, podrazumevala je međusobno priznanje i ulaz u sve međunarodne organizacije. 

Druga tačka odnosila se na rešavanje problema iz prošlosti gde spada rešavanje problema nestalih, rešavanje problema silovanih osoba kao I ratna odšteta Kosovu i Metohiji koju bi Srbija isplaćivala. 

Treća tačka odnosila se na buduću saradnju dok je tačka pod brojem pet bila ponovno razmatranje prethodnih sporazuma, na šta su, kako je dodao predsednik Srbije, i ljudi iz Evropske unije negativno reagovali 

Vučić je ocenio da je druga strana u Brisel došla sa dva cilja, a to su “ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i ukidanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji”.

Ranije danas u Palati Srbija predsednik države Aleksandar Vučić predvodio je sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova o pregovorima vođenim u Briselu. Sastanku su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija...

Podsetimo, posle duže pauze, u četvrtak u Briselu održana je nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije

Domaćin ovih sastanka bio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, a njima prisustvovao i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Posle više od pet sati bilateralnih i trilateralnih sastanaka u Briselu, ova runda dijaloga je završena bez dogovora.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.