Vujošević u Marker razgovoru: Nikakav sistem nije proizveo ovakav uspeh reprezentacije na Svetskom prvenstvu (VIDEO)

“Ovo što se desilo nije sistemska stvar. Sistemska stvar su ogromna materijalna ulaganja u velike klubove, Zvezdu i Partizan, koji dovode igrače sa kojima mogu da budu konkurentni za visok plasman u Evroligi. Manje misle o projektima ove vrste. Nikakav sistem nije proizveo ovakav uspeh. Činjenica je da košarkaški savez ima finansijska sredstva koja je država obezbedila za maksimalno dobre hotele, hranu, putovanja, što nije beznačajno, ali ne postoji sistem koji će da garantuje ovakav uspeh. I sa deset puta više novca, ne postoje nikakve garancije, to su samo preduslovi.“, rekao je gostujući u Marker razgovoru košarkaški trener Duško Vujošević.

Duško Vujošević, košarkaški trener. Foto: Insajder

Vujošević je istakao da je selektor rekao da je on verovao igračima i da su oni verovali njemu, da su postali prijatelji i da su posvećenim radom nadoknadili sve ono što nedostaje.

“Pešić je to iskreno rekao. U više situacija pokazao je emocije, što za njega baš nije karakteristično. On pokušava da ovaj uspeh, koji može samo da se desi u sportu, iskoristi da se stvore uslovi za bolji rad u reprezentaciji“, kaže Vujošević.


“Sport jeste interesantan zato što mogu da se dese ovakve stvari. U svetu koji je maksimalno predvidljiv, sport je ostao nepredvidjliv. Govoreći o našoj ekipi, rekao sam da moramo da imamo širok repertoar očekivanja, od vrlo lošeg do vrlo dobrog. Bio sam skloniji lošijem, zato što sam imao informacije da na pripremama nije išlo sve onako kako treba. Ne u smislu samih treninga. Pešić je trener stare škole, ne starih ideja što se tiče taktike, nego da mu nisu važna samo dva i po sata treninga dnevno, nego i ono što se radi u preostalih 20 sati. Da to mora da bude kao neka vrsta vojske. I, koliko znam, bilo je tu otpora i sukoba. Ali je on isterao svoju priču i nije popustio. Na prvenstvu se kroz pobede podizala atmosfera, i pokazalo se da je ono što je najviše podiglo atmosferu – poraz protiv Italije.“, prokomentarisao je Vujošević situaciju u reprezentaciji pre i tokom svetskog prvenstva. 

Govoreći o sistemu takmičenja, Vujošević se dotakao i domaće lige. 

„Srpska liga još uvek postoji. Ne mogu ni Partizan, ni Zvezda niti bilo ko drugi da kažu: Nećemo da igramo srpsku ligu i da to prođe bez posledica i bez sankcija. Srpska liga mora da ima svoju težinu, iako njeno osvajanje nije posredni put za učestvovanje u nekom evropskom takmičenju, ali je samo po sebi to državni trofej. S druge strane, država preko lokalnih samouprava treba da finansira klubove, da se ožive košarkaški centri“, kaže Duško Vujošević.

Odgovarajući na pitanje o velikom broju kladionica i njihovom agresivnom marketingu tokom trajanja sportskih prenosa, Duško Vujošević je rekao da je kod malog sloja ljudi koncentrisano ogromno bogatstvo, dok deca roditelja koji se bore za golo preživljavanje možda traže pogrešan način brze zarade i izlaska iz te situacije.

„Upalo mi je u oko da je Novak Đoković dao izjavu protiv kladionica koju niko nije preneo, ili ju je prenela jedna televizija. Kladionice zarađuju ogroman novac i primorane su, a neke i žele da budu sponzori sportskim klubovima. Smeta kada na najboljim mestima u gradu vidimo te lokale sa agresivnim bojama.“. rekao je Vujošević. 

Duško Vujošević je istakao da se tu radi o ogromnom novcu i da su veliki problemi jer je FIBA kontrolisala i neke naše niže lige, zbog opasnosti od nameštanja mečeva i da su se čak i neki sportisti bavili time. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.