Vukosavić (Naučni savet EPS-a): Novi predlog transformacije EPS-a povećava uticaj politike (VIDEO)

Ni Odbor za energetiku SANU, ni naučni savet Elektroprivrede Srbije, koji okuplja stručnjake širom zemlje, nije bio konsultovan u vezi sa novim predlogom Ministarstva energetike o transformaciji EPS-a, kaže za Marker akademik Slobodan Vukosavić.

Akademik Slobodan Vukosavić predsednik Naučnog saveta EPS-a i predsednikom Odbora za energetiku Srpske akademije nauka i umetnosti. Foto: Insajder

"Nažalost transparentnost i obaveštenost nas stručnjaka o tim događajima je dosta lošta“, ističe Vukosavić predsednik Naučnog saveta EPS-a i predsednikom Odbora za energetiku Srpske akademije nauka i umetnosti.


Kako ističe, u međuvremenu su saznali da se radi o jednom novom izmenjenom predlogu prelaska u akcionarsko društvo.

"Osnovne osobine promena se odnose na to da pitanje snabdevanja i trgovine električnom energijom više nije u rukama EPS-a, znači stvari koje EPS radi ne smatraju se više opštim interesom, već se delatnost EPS-a svodi prosto na proizvodnju električne energije“, dodaje Vukosavić.

On ističe da se druga stvar odnosi na uticaj politike na rad EPS-a za šta dodaje da je praktično „jedini razlog što su performanse ovog preduzeća poslednjih deset godina pale“.

Ipak, kako ocenjuju, sa ovim novim predloženim promenama, uticaj politike na događaj u EPS-u, na odluke koje se donose, i poslovne i stručne, biće veći.

"Naime, EPS će biti neka vrsta dvodomnog društva gde osnivač, a u ime osnivača tu je Vlada Srbije, imenuje jednoj jedinog člana u takozvanu Skupštinu. Želeo bih da naglasim ko god da je taj član, može da bude i vrhunski stručnjak elektroenergetiku, ne može se jednom čoveku poveriti sve ono što radi jedna Skupština“, dodaje Vukosavić.

Kako objašnjava, iako nije jasno napisano ko će biti taj član, logičan je zaključak da bi to mogao biti ministar energetike koji, prema novom planu, imenuje ljude u Nadzornom odboru koji zatim imenuje direktore.

"Vi kada to prevedete to znači da direktore postavlja ministar“, ističe akademik i dodaje i to da imenuje samo generalnog direktora već i ostale direktore. 

"I mi smo zaključili da to nije dobro. To je povećan uticaj politike“, dodaje Vukosavić.

Komenarišući izjavu ministarke da EPS ne može uporno da prebacuje dugove na državu i građane već da neko mora da preuzme odgovornost za investicije koje kasne, Slobodan Vuković ističe da upravo sada u EPS-u se ubiraju efekti profesionalizacije.

"Ona nije bila planirana. Ne znam da je bila planirana. Ali u izvršni odbor su došli direktori koji su profesionalci, što podrazumeva da su to stručnjaci, sa iskustvom u koje možemo imati poverenja da će raditi u društvenom interesu, a ne u partijskom interesu“ , kaže Vukosavić.

I ponavlja, ono što je ključno „lako se može pokazati da su svi problemi finansijski, tehnički, odlaganja, kašnjenja, nastali zbog mešanja politike“.

"Dakle, ne možete pustiti da se na političkom nivou odlučuje ko će biti izvršilac nekog posla, ko će graditi nešto. To je problem“, dodaje Vukosavić.

Na pitanje da li transformacija EPS-a može ugroziti sigurnost snabdevanja građana i privrede strujom, Vukosavić odgovara da ako se EPS reoranizuje sada tako da se svede na pukog proizvođača, a uvede se neko drugi koji bi ubirao svu korist i dobit od trgovine električnom energijom, a to su obično privatne kompanije, to bi se direktno kosilo sa interesom građana Srbije, potrošača i privrede. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.