Za Insajder iz Nemačke o jednom od najvećih štrajkova: Bilo je kašnjenja, ali građani su se snalazili za prevoz

Jedan od najvećih štrajkova u poslednjih nekoliko decenija juče je gotovo paralisao Nemačku. Zaposleni na aerodromima, železnici, u pomorskom saboraćaju, javnom prevozu, obustavili su rad na jedan dan zahtevajući povećanje zarada. Ipak, nije u svim delovima Nemačke bilo isto. Dok su negde ulice bile blokirane, na drugim mestima su redovno saobraćali autobusi i tramvaji. Budući da je štrajk bio najavljen, ova situacija nije drastično uticala na svakodnevicu građana, jer su bili dostupni altrentivni načini prevoza, kažu za Insajder sagovornice iz Berlina i Augzburga.

Veliki štrajk u Nemačkoj juče je paralisao neke delove zemlje. Foto: Tanjug/AP/Bodo Marks

U Berlinu je juče javni prevoz delimično bio blokiran

"Nije radila nadzemna železnica, dok je metro bio funkcionalan. Autobusi i tramvaji su takođe prevozili tako da je postojao način da se stigne svuda. Oni koji su mogli, radili su od kuće. Čini mi se da štrajk nije uneo nervozu jer nije uticao toliko na svakodnevicu, a i trajao je samo jedan dan. Inače, ljudi ovde generalno dosta koriste bicikl, i kad nema štrajka", kaže sagovornica iz Berlina Ana Radivojević.

U Augsburgu su tokom štrajka bile blokirane pojedine ulice, pa je i to, osim prevoza koji nije radio, dovelo do gužvi.

"Retko koristim javni prevoz u Augzburgu, putujem svakodnevno automobilom. Juče sam zbog štrajka zakasnila na posao jer je jedna ulica bila potpuno blokirana vozilima. Inače, kroz tu ulicu prođem za dva minuta, juče je to trajalo čak 25. Moj poslodavac srećom ima razumevanja", kaže sagovornica Insajder portala iz Augzburga Jelica Budić.

Prema njenim rečima, poslodavci u Nemačkoj zakonski nisu u obavezi da radniku osiguraju prevoz do posla, pa oni moraju da se snalaze ili dolaze sa zakašnjenjem na posao. 

"Sa druge strane podržavam i štrajkače, budući da imaju pravo da ostvare bolje uslove rada za sebe. Takođe, štrajk je bio najavljen, za njega se znalo i svako se zapravo mogao snaći koristeći neke druge vidove prevoza”, kaže Jelica Budić.

Na štrajk upozorenja pozvala su dva velika sindikata, Sindikat železničara i zaposlenih u saobraćaju (EVG) i Sindikat uslužnih delatnosti Verdi.


“Veliki štrajk sindikata EVG paralisao je zemlju. Kao i ovde na glavnoj berlinskoj železničkoj stanici, železničke stanice širom Nemačke su ostale prazne", rekao je juče Ahim Štraus, portparol "Dojče ban-a".

Takođe, dva najveća nemačka aerodroma, Minhen i Frankfurt, obustavila su sve letove, dok je železnički operater "Dojče ban" otkazao sve međugradske železničke usluge.

Nemački sindikati zahtevaju veće plate zbog poskupljenja i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima. 

Izvor: Insajder/AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.