"Za naš kej" još čeka uvid u dokumentaciju o kopanju rupa na nasipu na Savskom keju (VIDEO)

Kopanje Savskog keja zbog sprovođenja instalacija do splavova moglo bi da ugrozi nasip koji Novi Beograd štiti od poplava - već duže upozoravaju aktivisti Inicijative "Za naš kej". Iako stranka u postupku, ni danas nisu uspeli da se sastanu sa novim gradskim sekretarom za urbanizam, iako im je susret zakazao za danas u 11 sati.

Savski kej Foto: Insajder

Kako kažu, na trenutak je izašao pred njih, zamolio ih da ga sačekaju nekoliko minuta, a zatim se više nije pojavio. Građani od gradske uprave traže uvid u dokumentaciju, koja bi ih uverila da kopanje instalacionih rupa na Savskom keju neće ugroziti stabilnost nasipa.

Posle dvadesetak mejlova i telefonskih poziva i tri zvanična zahteva, dubili su na glavi i bukvalno, da bi se sastali sa gradskim sekretarom za urbanizam. Bilo je to u sredu, tokom "otvorenih vrata“ gradske uprave, kada im je sekretar Marko Kulić, kako kažu, zakazao prijem za danas u 11.

"On se čovek pojavio posle nekoliko minuta, izašao iz kancelarije i rekao: "Dolazim za tri minuta" i mi smo ga sledećih 100 minuta čekali, on se uopšte nije pojavio, niti iko od zaposlenih tamo zna gde se on nalazi, šta se sa njim dešava, njegova sekretarica ne zna gde je, poslala mu je poruku, ne sme da ga pozove. Znači, to je jedno apsolutno neprihvatljivo ponašanje Gradske uprave prema građanima“, rekao je za Insajder Branislav Tomić iz Inicijative "Za naš kej".

Interesovalo ih je na osnovu čega je Gradski sekretarijat za urbanizam izdao rešenje kojim se odobrava bušenje rupa na keju, kako bi se kroz njih sprovele voda i struja za splavove.

"Imamo utisak sve vreme da oni nešto kriju od nas, od građana, zato što to što bi trebalo da nam pokažu, to bi trebalo da bude jedna formalnost, da nam pokažu dokumentaciju, znači spise predmeta na osnovu kojih su oni uopšte dobili neko pravo da rade na nasipu", dodaje Tomić.

Građani tvrde da je po Zakonu o vodama svako kopanje zemlje na nasipu zabranjeno.

"Zakon o vodama, član 133 jasno kaže da je zakonom zabranjeno kopanje nasipa. To je nesumnjivo i nepobitno i jedna od bitnih činjenica u našoj borbi, tako da je zakon jasan“, objašnjava Aleksandar Salapura iz te inicijative.

Aktivistima Inicijative "Za naš kej“ dodeljen je status stranke u postupku. Prema Zakonu o upravnom postupku, organi vlasti su u obavezi da ih informišu o donošenju odluka, čak i da uvažavaju njihove sugestije, ili opomene o mogućem kršenju zakona. Iz tog razloga su danas, dok su čekali sekretara za urbanizam, oni njemu zakazali sastanak za ponedeljak u osam ujutro. Gradski sekretar za urbanizam nije odgovorio ni na  poziv Insajdera da govori o toj temi.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.