Zaštitnik građana proverava slučaj nasilja ispred zgrade Skupštine grada Novog Sada

Dešavanja ispred zgrade Skupštine grada Novog Sada uoči sednice na kojoj je usvajan Generalni urbanistički plan 21. jula proverava kancelarija Zaštitnika građana, navode za Insajder u ovoj instituciji. Trenutno je u toku pregled svih dostupnih snimaka, kako se nešto ne bi propustilo, navodi Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zoran Pašalić / foto: Insajder

U četvrtak 21. jula uoči sednice gradske Skupštine u Novom Sadu kada je trebalo da se usvoji nacrt Generalnog urbanističkog plana više lokalnih udruženja građana organizovalo je protest sa kojeg su optužili gradske vlasti da GUP prilagođavaju sumnjivim investitorima, na štetu Novosađana.

Demonstranti su zahtevali da u Skupštinu grada puste njihovog predstavnika. 

Već oko 9 sati došlo je do fizičkih obračuna obezbeđenja Skupštine grada sa građanima. 

Do incidenata je došlo kada je oko 200 demonstranata pokušalo da probije ogradu koja je postavljena ispred zgrade Skupštine Vojvodine, u kojoj se održala sednica Skupštine grada. Ta ograda je postavljena specijalno za sednicu, jer ranije nije bila viđena na tom mestu. Do sukoba je došlo sa skupštinskim obezbeđenjem, a metež u kom je bilo i fizičkog nasilja je trajao desetak minuta.

Nerede je zaustavila interventna jedinica policije, opremljena šlemovima i štitovima. Građani su na obezbeđenje i policiju bacali farbu i dimne bombe. Demonstranti i policija stajali su jedni nasuprot drugih, a građani su u metežu uspeli da pomere ogradu pedesetak metara bliže zgradi Skupštine Vojvodine.

Aktivisti koji su organizovali protest izjavili su da među njima ima povređenih i upitali ko su ljudi u civilu koji su hapsili i privodili demonstrante.

Opozicija podnela krivičnu prijavu

Više opozicionih stranaka istog dana je osudilo sukobe policije sa građanima, a Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) podneo je 25. jula krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu zbog, kako navode, osnovane sumnje da su tokom protesta pripadnici privatnog obezbeđenja, Žandarmerije i drugih službi, počinili više krivičnih dela, čime je ugrožena dobrobit i zdravlje građana.

MUP je, s druge strane, u saopštenju ocenio kao lažne navode određenih medija, političara i nevladinih organizacija, da je policija vršila nasilje nad demonstrantima u Novom Sadu.

Vučević: Demonstranti namerno izazvali nasilje

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević optužio je demonstrante da su namerno izazvali nasilje pred zasedanje Skupštine grada. On je takođe ocenio da su bile primerene reakcije policije, ali i pripadnika privatne agencije za fizičko-tehničko obezbeđenje.

On je rekao da su mladići sa snimka u belim majicama bez ikakvog obeležja zaposleni u zvaničnoj licenciranoj privatnoj agenciji za fizičko-tehničko obezbeđenje sa kojom je Grad ranije potpisao ugovor za obezbeđenje institucija u Novom Sadu.

U pitanju je agencija Intersec Team koju su prethodnih godina, kako pokazuje istraživanje Insajdera, osim Gradske uprave Novog Sada angažovala i brojna gradska preduzeća poput JKP Informatike, novosadske toplane i kulturnog centra, i druge kompanije.

Zakon o privatnom obezbeđenju propisuje da službenik obezbeđenja legitimaciju treba da nosi istaknutu na prednjoj spoljnoj strani uniforme kao i da oznaka za privatno obezbeđenje, znak (logo) i natpis „Obezbeđenje", a dodatno i natpis „Security", moraju biti istaknuti na vidnom delu uniforme ili opreme službenika obezbeđenja.

U Novom Sadu, pripadnici obezbeđenja nisu bili na taj način obeleženi, sudeći po snimcima koji su se pojavili nakon događaja u četvrtak, članovi obezbeđenja bili su samo u belim majicama bez istaknutih obeležja.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.