Žigmanov: Odgovornost za odnos Srbije i Hrvatske dele političari i mediji (VIDEO)

Posle dve godine zatišja u odnosima Hrvatske i Srbije, u petak su se srele dve državne delegacije. Prvi korak u „odleđivanju“ odnosa je uspostavljanje komunikacije, smatra ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov. On je u emisiji „Marker“ izjavio dajedan deo odgovornosti za trenutno stanje pripada političkoj klasi, zbog nespremnosti i instrumentalnog pristupa, ali i da ne treba odgovornost otkloniti sa predstavnika medija.

Tomislav Žigmanov. Foto: Insajder

Ranijih susreta nije bilo jer su, kako kaže Žigmanov, broj i vrsta nesporazuma koje su postojali, tonovi koji su bili u službenoj komunikaciji putem medija pridoneli da bilo kakva komunikacija između viših predstavnika Srbije i Hrvatske prestane. 

„Beograd je prvo mene imenovao i izabrao za ministra, to je pozitivno ocenjeno i kada je u pitanju politička klasa koja vlada u Republici Hrvatskoj, vi znate da po međudržavnom sporazumu postoje vrlo jasne odredbe koje se tiču participacije nacionalnih manjina, bilo je za očekivati da i Srbija u tom smislu napravi iskorak i to se dogodilo“, rekao je Žigmanov.

Kako kaže, to je bio jedan od motiva da se pokuša ući ponovo u komunikaciju, Beograd je pružio ruku koju je Hrvatska prihvatila. Prvi korak je, kako dodaje, da se uspostavi komunikacija.

„Pitanja koja su otvorena, koja opterećuju odnose su poznata, pitanja ratnih nasleđa, Drugi svetski rat, devedesete, ne samo politika imenovanja tih događaja i interpretacije, nego imamo iz poslednjeg rata pitanje koje je najosetljivije i ima najveću tragičnu dimenziju – pitanje nestalih. S druge strane pitanje granica još nije ozbiljno ni otvoreno, pitanje položaja nacionalnih manjina“, objašnjava Žigmanov.

Sada se dogodio susret dve strane, dodaje, i on je pretpostavka da se ta pitanja počnu rešavati.

„Jedan deo odgovornosti pripada političkoj klasi, zbog nespremnosti i instrumentalnog pristupa, ali ne treba odgovornost otkloniti sa predstavnika medija“, kaže Žigmanov.

Odgovarajući na pitanje zašto je opozicija inicirala potpisanu Deklaraciju, a ne vlast, Žigmanov navodi da je politička zrelost prihvatiti ono što je dobro.

„Mi ne cenimo vrednost inicijative dolazila ona s jedne ili s druge strane, mi moramo biti odgovorni političari, da ono što je dobro, što smatrate kao deo vašeg vrednosnog okvira, nećete odbiti“, kaže ministar.

Dodaje da postupak protiv hrvatskih pilota na Petrovačkoj cesti može biti povod da se, kako kaže, osnaže diskursi koji nisu u funkciji dalje normalizacije, može se različito interpretirati i biti povod da se određena pitanja zaustave u svojim rešenjima.

Kaže da može da očekuje da u jednom trenutku deca iz Hrvatske i Srbije uče istoriju iz istih udžbenika.

„To se dogodilo između Francuske i Nemačke, postoje udžbenici koji na prihvatljiv način na obe strane tumače istoriju na prihvatljiv način“, podseća Žigmanov.

Najgore je kada se ne razgovara i šalju poruke koje dodatno komplikuju odnose i mediji to stavljaju u funkciju ekskluzivizma, zaključio je ministar.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.