Zvezdica još uvek pored imena Kosovo i Metohija (VIDEO)

Posle pregovora Beograda i Prištine o načinu predstavljanja – bilo je to uz međunarodno posredovanje – 2012. je dogovoreno da Kosovo i Metohija na regionalnim skupovima bude predstavljeno sa zvezdicom pored imena. Pet država Evropske unije koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost to i dalje poštuju, kao i zvanične institucije Evropske unije. Beograd je u početku insistirao na zvezdici, pravio problem kada je bila istaknuta kosovska zastava, međutim, to se vremenom menjalo.

Foto: Insajder

Početkom 2012. godine u Briselu, šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borko Stefanović i Edita Tahiri dogovorili su se da Kosovo i Metohija bude predstavljeno sa zvezdicom pored imena:

“Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244/1999, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti.”

U protekloj deceniji, delegacije Beograda su više puta odbile da učestvuju na skupovima gde Kosovo i Metohija nisu pored naziva imale zvezdicu. Prvi put je to bilo u Sarajevu 2012. godine, da bi tih dana prištinska delegacija napustila skup u Beogradu, gde je Kosovo bilo predstavljeno sa zvezdicom. Vlada Srbije je, potom, objavila instrukciju kako treba postupati ukoliko Kosovo i Metohija nisu predstavljeni kako je dogovoreno. U njoj između ostalog piše:

“Ova instrukcija, takođe, predviđa i situacije u kojima su srpski zvaničnici, u slučaju ako i kada se kosovski zvaničnici ne predstave u skladu sa instrukcijom, obavezni da reaguju, i to tako što bi predstavnici državnih organa Srbije napustili skup, uz pisani protest organizatoru.”


Tako je u proleće 2017. godine, ministar za rad Aleksandar Vulin napustio komemoraciju u logoru Mathauzen u Austriji zbog, kako je rekao, “prisustva delegacije lažne države Kosovo.”

Međutim, godinu dana kasnije, predsednik Srbije  odlazi u Pariz na obeležavanje stotinu godina od pobede u Prvom svetskom ratu, uprkos pridikama zbog načina na koje je predstavljeno Kosovo i Metohija:

 “Ono na šta mi ne možemo da utičemo, a to je svima knedla u grlu. To je da je svuda istaknuta kosovska zastava... i da je njihov odnos... nemojte da mislite da je odnos jednak, svi oni znaju razliku između nas i nih. Ali, to je nešto što traje deceniju čitavu deceniju, možda i dve, tako da to se neće skoro promeniti, ali mi moramo svoju poziciju da menjamo i da budemo snažniji da imamo još više argumenata, da budemo sve prisutniji i da se borimo za svoju zemlju još jače.” 

Najveći odjek zbog pristanka srpskih državnika da budu u društvu kosovske delegacije imao je Berlinski samit krajem prošle godine. Tada su  šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali tri sporazuma: o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.