Insajder: Za paljenje ambasade SAD optuženo pet policijskih načelnika

Više tužilastvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv pet policijskih službenika koji su komandovali policijom kada je zapaljena ambasada SAD, a kamenovana ambasada Nemačke 21. februara 2008. godine. Među optuženima su i dva policijska generala, a optuženi su načelnici koji su upravljali štabom koji je formiran zbog skupa visokog rizika pod nazivom „Kosovo je Srbija“. Oni se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotrebu službenog položaja. Insajder je imao uvid u optužnicu koja je podignuta još 20. aprila. Optužnica je u sud dostavljena 8. maja i još nije stupila na pravnu snagu.

Prvooptuženi Slobodan Vukolić bio je načelnik Uprave policije Beograda i rukovodio je štabom formiranim zbog održavanja skupa „Kosovo je Srbija“. Optužen je general Stevan Bjelić u to vreme načelnik beogradske policije, kao i general Mladen Kuribak, tadašnji načelnik Uprave policije MUP-a Srbije. Optužen je i Zoran Rašković koji je bio zamenik rukovodioca štaba te večeri, a koji je inače bio načelnik Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije. Na optužnici je i Bojan Marković koji je bio komandant odreda Žandarmerije u Kraljevu.

Insajder: Policiji oko 18.25 naređeno da se povuče

Ambasade u Beogradu su napadnute 21. februara 2008. tokom protesta „Kosovo je Srbija“. Insajder je u Serijalu Nemoć države još 2009. objavio, da je oko 18.25 policiji naređeno da se povuče i time je omogućeno huliganima da pola sata neometano napadaju i pale ambasade SAD i Nemačke.

Zašto su ambasade pola sata ostale nezaštićene, da li je i kakvo naređenje bilo, ko je uopšte komandovao policijom, pitanja su na koje već godinama, osim javnosti Srbije, i Nemačka i SAD traže odgovore.

Utvrđivanje odgovornosti za paljenje ambasada jedan je od zahteva parlamentarne grupe CDU/CSU nemačkog Bundestaga, dok skoro svaki zvaničnik iz Vašingtona koji dolazi u Srbiju na spisku tema ima pitanje šta je s odgovornima za događaje iz februara 2008.

U neredima nakon mitinga povređeni su 78 građana i 52 policajca.

Prva tri okrivljena - Vukolić, Bjelić i Kuribak - su danas u penziji, dok je Rašković i danas u komandi Žandarmerije, kao i Marković koji je i dalje aktivni policijski službenik.

Posle više od devet godina od napada na ambasade, Više tužilaštvo je podiglo optužnicu na kojoj nema imena nijednog organizatora skupa „Kosovo je Srbija“ niti političara. U javnosti se već godinama spakulisalo da je neko ipak naredio policiji da ne štiti amabsade. Na to pitanje optužnica ne nudi odgovor. Iz ove optužnice proizilazi samo da policija nije postupila po šifrovanoj depeši Direkcije policije od 20. februara 2008 i Planu obezbeđenja javnog skupa koji je sačinila Uprava za grad Beogard 21. februara 2008.

Žandarmerija je trebalo da zapreči raskrsnicu kod Vlade Srbije

Prema tom planu, odredi Žandarmerije trebalo je da zapreče raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša, kod Vlade Srbije i tako spreče učesnike skupa da dođu do ambasada. Takvo naređenje nije izdato odredima Žandarmerije.

Zamljivo je da Planom koji je sačinila Policijska uprava za grad Beograd uopšte nije bilo predviđeno da se zaštiti Ambasada Nemačke što je, kako se navodi u optužnici, suprotno bezbednosnim procenama koje su imali i koje su ukazivale na ugroženost diplomatsko konzularnih predstavništava.

Godinama je poznato da je jedinica koje je obezbeđivala Ambasadu SAD povučena, ali nije poslata druga jedinica da je zaštiti, ali je bilo nepoznato ko je tako nešto naredio.

Iz štaba naređeno povlačenje jedinice koja je trebalo da štiti Ambasadu SAD, ali druga nije poslata

Prema navodima optužnice, naređenje za povlačenje jedinice ispred Ambasade SAD naredio je Slobodan Vukolić, načelnik štaba, pri čemu nije izdato naređenje ni jednoj drugoj policijskoj jedinici interveniše. Tako je objekat ambasade SAD ostao neobezbeđen.

U optužnici se takođe navodi da general Stevan Bjelić, tada načelnik beogradske policije, nije sprečio to  povlačenje jedinice niti je izdao naređenje da se postupa po Planu kojim je zaštita objekata bila predviđena. On se tereti i što nije izdao naređenje da policija interveniše kada je došlo do napada na ambasade.

Suđenje neposrednim izvršiocima

U Višem sudu u toku je ponovno suđenje optuženima za paljenje zgrade Ambasade SAD 2008. godine. Suđenje je ponovo počelo 5. juna ove godine.

Prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu sedmorici osuđenih na uslovne kazne i naložio da se ponovi suđenje. Okrivljeni su u tom procesu bili su osuđeni su na šest do 10 meseci uslovne kazne.

Oni su optuženi da su ispred objekta Ambasade Sjedinjenih Američkih Država "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima".

Najviši tadašnji policijski funkcioner na optužnici je Mladen Kuribak, general policije i tada načelnik Uprave policije MUP-a Srbije. On je, prema navodima optužnice, te večeri bio u štabu, ali nije učinio ništa da spreči povlačenje jedinice koja je čuvala ambasadu, niti da izda naređenje kao bi se poštovao plan i zaštitili objekti.

Žandaremerija iz Kraljeva nije zaštitila Ambasadu

Prema navodima optužnice, Žandarmeriji nije bilo naređeno da zapreči raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša čime bi bili sprečeni svi dalji incidenti, iako je to Planom bilo predviđeno. Žandarmerija nije dobila naređenje ni da interveniše. Zbog toga je optužen i zamenik komadanta štaba i jedan od načelnika Žandarmerije Zoran Rašković. Rašković je, navodi se u optužnici, izdao naređenje odredima iz Beograda, Niša i Kraljeva tek kada je objekat Ambasade SAD napadnut i zapaljen. Komandant odreda iz Kraljeva Bojan Marković, prema optužnici, primio je naređenje za intervenciju i zaštitu ugroženih objekata u Kneza Miloša

„Umesto da sa svojom jedinicom krene u pravcu objekta Ambasade SAD i uspostavi javni red i mir, to nije učinio, već je sa svojom jedinicom skrenuo u bočnu ulicu u pravcu prema Nemanjinoj što nije bio smer naređenog pravca dejstva“, navodi se u optužnici.

Tako je Protivteroristička jedinica prva došla do objekta Ambasade SAD, koja je već bila zapaljena, „potisnula masu i uspostavila javni red i mir“, navodi se u optužnici.

Usled požara koji je izazvan u Ambasadi SAD poginuo je jedan od učenika protesta Zoran Vujović.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.