Nakon devet godina gradnje sutra se u saobraćaj pušta auto-put od Obrenovca do Čačka na Koridoru 11

Nakon nekoliko odlaganja, deo autoputa na Koridoru 11, od Obrenovca do Čačka, sutra će svečano biti pušten u rad. Konačna cena izgradnje ovog dela auto-puta, koji će se kako je najavljeno zvati Miloš Veliki, još nije poznata kao ni to ko je odgovoran za to što se deo auto-puta, čiju su izgradnju građani Srbije već platili oko 75 miliona evra, radio praktično ispočetka. Prvi radovi na ovim deonicama započeti su još 2010, a najveći deo sredstava država je obezbedila iz zajma kineske banke.

Deonica Ub-Lajkovac

Problemi i kašnjenja u završetku radova, kao i u slučaju Koridora 10, pratili su i Koridor 11. Najveći problem nastao je na deonici Ub –Lajkovac, koja se zbog lošeg materijala praktično gradila ispočetka. U međuvremenu je i taj problem rešen, a svečano otvaranje dela Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga zakazan je za nedelju.

Ovaj deo auto –puta dug je 62,7 kilometara, i  čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 km, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara i Lajkovac-Ljig duzine 23,98 km.

Konačna cena izgradnje deonice Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga biće najmanje 430 miliona evra, odnosno preko sedam miliona evra po kilometru. Tačna računica, kako su ranije u Ministarstvu saopštili Insajderu, znaće se tek kada se završe svi radovi.

Izgradnju deonica Obrenovac – Ub i Lajkovac – Ljig na Koridoru 11 radila je kineska kompanija Šandong, a vrednost tog posla je preko 333 miliona evra.

Novac je u najvećem delu obezbeđen preko zajma od Eksim banke Kine koji je potvrđen zakonom iz novembra 2013. kojim je grejs period bio pet godina od potvrđivanja, a godišnja kamata iznosi 2,5 odsto.

Vučič: Dobra ideja da se Koridor 11 nazove po Milošu Velikom

Novi deo auto-puta koji će sutra biti otvoren zvaće se Miloš Veliki, po srpskom knezu Milošu Obrenoviću i vođi Drugog srpskog ustanka.

Ovu vest pozdravio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom autorskom tekstu za list Novosti. On je ocenio da je, s obzirom na zasluge, "teško reći da je Srbija u novom veku imala sposobnijeg vladara od Miloša Velikog".

Od ove sume, 301 milion predstavlja zajam kineske Eksim banke, a 32 miliona obezbedila je Srbija.

Ministarka u “inspekciji” dva dana pre otvaranja

Kao i u slučaju glavnog pravca Koridora 10, svečanom otvaranju dela auto-puta Miloš Veliki, kako je najavljeno iz Službe za saradnju sa medijima, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uoči otvaranja, ovu deonicu u petak je posetila i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je rekla, "Koridor 11" donosi veću bezbednost, jer se zaobilazi Ibarska magistrala, a taj auto-put je važan i za međunarodni tranzitni saobraćaj.

"Nastavljamo gradnju deonice Preljina-Požega i dalje ka Crnoj Gori i BiH, dok na severnoj strani imamo pravac ka Rumuniji", istakla je Mihajlović.

Najavila je da će polovinom decembra biti završena i deonica od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara, dok će u martu sledeće godine započeti izgradnja od Novog Beograda do Surčina.

"U nedelju ćemo potpisati ugovor sa kineskim partnerima za tu deonicu. Vrednost radova je 70, 5 miliona evra i trajaće godinu i osam meseci", rekla je ministarka.

Deonice Ub- Lajkovac koštaće najmanje dodatnih 13 miliona evra

Početak gradnje na Koridoru 11 počeo je 2010. godine i to pravac Ub –Lajkovac. S druge strane, početak radova na druge dve deonice svečano je obeležen krajem 2013. godine.

Prva deonica koja se vodila kao završena je auto –put od Uba do Lajkovca - čuvena deonica koja je vodila “iz njive u njivu”. 

Ovaj deo Koridora 11 postao je čuven i zbog toga što se delovi već završenog autoputa ponovo grade ispočetka.

Posao izgradnje dela autoputa od Uba do Lajkovca dobile su domaće firme i to još 2010. godine.

Bez pumpi na Koridoru 11 do sledeće godine

Kako pišu Večernje novosti, na novom auto-putu koji će se otvoriti u nedelju, na razdaljini od 103 kilometra nema nijedne benzinske stanice, a prve pumpe na Koridoru 11 trebalo bi da budu otvorene tek sledeće godine.

Ovaj list dodaje da ni u Grdeličkoj klisuri vozači neće moći do tada da sipaju gorivo, kao ni na ostalim deonicama novih autoputeva u Srbiji.

Kako je tada saopšteno, konzorcijum na čelu sa "Preduzećem za puteve (PZP) Beograd" dao je najpovoljniju ponudu za izgradnju dela autoputa od Uba do Lajkovca u dužini od 12,5 kilometara sa 12 mostova, u iznosu od oko 75 miliona evra, sa rokom završetka radova od 16 meseci i rokom plaćanja od 12 meseci.

Ugovor o izgradnji su potpisali tadašnji ministar Milutin Mrkonjić, generalni direktor PZP "Beograd" Boro Jelić, u ime konzorcijuma, i član Upravnog odbora preduzeća "Koridor 10" Darko Pešić.

Međutim, u novembru prošle godine javnost je saznala da će se deo autoputa na Koridoru 11 na deonici  Ub-Lajkovac, umesto da bude pušten u saobraćaj, graditi praktično iz početka.

Kako se ispostavilo, na delu auto-puta koji nikada nije korišćen, a koji je svečano otvorena još 2014, pojavile su se pukotine i klizišta. Zbog toga je na pojedinim delovima morao da bude sklonjen stari i da se ispočetka gradi novi auto-put.

Kontrolom je utvrđeno da tokom izgradnje nije korišćen adekvatan materijal, da su napravljeni propusti i u radu i u nadzoru. S izvođačima koji su posao dobili na tenderu - firmama Planum i Putevi Užice - raskinut je ugovor, a posao takozvane “popravke” ovog puta dogovoren je s kineskom kompanijom Šandong koja već radi na Koridoru 11.

 

Ovaj posao, Šandong je dobio na osnovu međudržavnog sporazuma, odnosno bez javnog tendera, a kineska kompanija za ovu sanaciju angažovala je firmu Energoprojekt – niskogradnja kao podizvođača.

Kako je nedavno otkrio Insajder, cena rekonstrukcije dela deonice Ub – Lajkovac, koja je rađena gotovo ispočetka, prema poslednjim procenama koštaće najmanje još 13 milona evra.

Ni ovaj iznos, međutim, nije precizan jer će, kako su tada naveli u Ministarstvu za Insajder, konačna računica biti poznata tek na kraju svih radova.

Nema konačne računice ni za Koridor 10, koji je nedavno pušten u rad, ali je zvanično saopšteno da se očekuje da krajnji iznos koji je utrošen za izgradnju deonice kroz Grdeličku klisuru bude veći od 350 miliona evra. To znači da je ta deonica plaćena najmanje 110 miliona evra više od prvobitno ugovorene cene. Sve to plaćaju građani Srbije.

I dalje bez odgovornih za propuste na deonici Ub-Lajkovac

Odgovornih za to što se deo auto-puta, čiju su izgradnju građani Srbije već platili oko 75 miliona evra, radio praktično ispočetka još nema. Ministarstvo građevinarstva je u oktobru 2017. podnelo krivične prijave protiv 14 odgovornih među kojima je i bivši resorni ministar Milutin Mrkonjić, ali predistraga u ovom slučaju i dalje traje.

Osim bivšeg ministra, na krivičnoj prijavi našli su se i direktori građevinskih preduzeća - PZP Beograd Bora Jelić, AS Putevi Užice Milan Bojović i direktor AD Planum Ratomir Todorović.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje skoro već dve godine sprovodi predistražni postupak, nedavno su za Insajder ponovili da policija i dalje nije odgovorila na zahtev, ali da je tužilac u neposrednom razgovoru obavešten da se postupa po prijavi.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.