Tužilaštvo za Insajder o snimku nesreće sa naplatne rampe Doljevac: Nedostaju dva minuta ključna za postupak

JP Putevi Srbije dostavili su Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu snimak sa nadzorne kamere na naplatnoj rampi Doljevac, u vezi sa nesrećom od 31. januara ove godine u kojoj je učestvovalo vozilo Koridora Srbije, a u kojoj je poginula Stanika Gligorijević. Međutim, kako navode u niškom tužilaštvu za Insajder, na njemu nedostaje deo snimka u trajanju od dve minute i to baš onaj deo koji je bitan za postupak.

Naplatna rampa Doljevac

Pre oko mesec dana pred Osnovnim sudom u Nišu počeo je glavni pretres na suđenju vozaču koridora Srbije Dejanu S, koji se tereti da je izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara, u kojoj je jedna osoba poginula, a petoro teže i lakše povređeno. U trenutku nesreće u tom automobilu bio je i v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić.

Nakon održanog glavnog pretresa, mediji su objavili da su Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu stigli diskovi sa montiranim materijalom, dok je advokat oštećenih rekao da se iz snimaka ne može videti ono što je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a to je da Zoran Babić nije kriv.

Šta se vidi na snimku koji je dostavljen iz Puteva Srbije, da li se na njemu vidi ko je u trenutku nesreće vozio automobil, odnosno ko je neposredno posle nje izašao iz automobila Koridora Srbije sa mesta vozača, Insajder je pitao zamenicu tužioca OJT u Nišu Jelenu Kocić. Ona na ta pitanja nije konkretno odgovorila, ali je navela kada je sve Tužilaštvo tražilo snimke od Puteva Srbije, kao i šta je iz tog preduzeća stiglo.

Kako je rekla u odgovorima Insajderu, prvi zahtev o dostavljanju svih snimaka sa nadzornih kamera sa naplatne rampe Doljevac i to za dan 31. januar u periodu od 8.00 do 9.00 časova, u kom se dogodila nesreća, upućen je 4. februara, ali odgovor nije stigao. Potom je, kako dodaje Kocić, 13. februara upućena urgencija sa dodatnim zahtevom da se izdaju i snimci sa naplatne stanice koji vrše panoramsko snimanje, za isti vremenski period.

„Dana 13. 02. 2019. godine nakon isteka radnog vremena, lice D. J, zaposleno u JP ’Putevi Srbije’ dostavio je obrađivaču predmeta zatvoren koverat, bez propratnog akta u kojem se nalazio jedan CD sa snimcima sa nadzorne kamere na naplatnoj stanici Doljevac“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Međutim, nakon izvršenog uvida u dostavljeni disk utvrđeno je da „na snimku panoramske kamere koja snima sa naplatne stanice Doljevac u pravcu ka Nišu nedostaje deo snimka za period od 8.30 do 8.32 časova“, a „događaj od značaja za vođenje postupka zabeležen je baš u tom periodu“.

„Obratili smo se istom preduzeću aktom od 14. 02. 2019, u kome je navedeno da je potrebno da Tužilaštvu dostavi ceo snimak za ovaj vremenski period, jer je događaj od značaja za vođenje postupka pred OJT u Nišu zabeležen baš u periodu koji na snimku nedostaje“, rekla je Kocić u odgovorima Insajderu i dodala da je od Puteva Srbije zatraženo da obaveste Tužilaštvo o razlozima zbog kojih nedostaje deo snimka, te da izvrše provere kod nadležnih za održavanje sistema video nadzora na naplatnoj stanici „Doljevac“.

Zašto nedostaju dva minuta snimka?

Kako se dalje navodi, u odgovoru Sektora za naplatu putarine Puteva Srbije navedeno je da je Tužilaštvu dostavljen „jedini snimak panoramske kamere kojim raspolaže za dan 31. 01. 2019. godine, sa naplatne stanice Doljevac (smer Niš-Doljevac)“, te da je reč o snimku koji je presnimljen sa originalnog hard diska koji se u tom vremenu nalazio u video rekorderu i snimao na naplatnoj stranici.

Zamenica tužioca kaže da je i preduzeće „Teliks“, koje je nadležno za održavanje video nadzora, navelo razloge koji bi mogli uticati na nepostojanje dela video zapisa.

„U dopisu ’Teliksa’ navedeno je da nepostojanje snimka na bilo kojoj od kamera može da se javi iz više razloga i to - s obzirom na to da je prema zahtevu JP Putevi Srbije uključeno snimanje po detekciji pokreta, kamera nije detektovala vozilo usled loše vidljivosti uzrokovane maglom i eventualno velikom brzinom vozila; da hard disk nije u potpunosti ispravan – ima loše sektore i samim tim preskače snimke; da digitalni video rekorder nije izvršio snimanje iz nepoznatog razloga, usled nekog trenutnog tehničkog problema, izgubljena konekcija na relaciji kamera - digitalni video rekorder ili na relaciji digitalni video - rekorder hard disk“, objašnjava Kocić i dodaje da je preduzeće „Teliks“ navelo da je moguće ispitati ispravnost hard diska pomoću određenih softvera, ali i da je „u slučaju testiranja hard diska mogući je gubitak video zapisa sa istog“.

Iz preduzeća Teliks naknadno je stiglo i obaveštenje da je izvršen pregled hard diska i nisu nađena nikakva oštećenja podataka.

„Svi video snimci su konzistentni i prema našem mišljenju nema nedostajućih snimaka. Prekidi u snimanju video rekordera su normalna stvar jer mu je uključena opcija detektora pokreta. Sasvim je moguće da pokret u slici nije bio dovoljan da pređe prag potreban da bi inicirao video zapis“, pisalo je u odgovoru preduzeća „Teliks“ Tužilaštvu u Nišu.

Porodica tražila da se objavi snimak nesreće

U nesreći na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara ove godine poginula je Stanika Gligorijević, a pet osoba je teže ili lakše povređeno.  Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužni predlog protiv vozača automobila Koridora Srbije Dejana S, koji je prema optužnici, u trenutku nesreće vozio 93 kilometara na čas. On je uhapšen tek dan kasnije i nije mu određen pritvor. Vozač Koridora se sumnjiči da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz nehata, a Tužilaštvo traži da mu se izrekne kazna od najmanje pet godina zatvora.

Porodica poginule Stanike Gligorijević zatražila je ranije da se objavi snimak nesreće. Mirjana Aleksić, sestra pokojne Gligorijević, koja je u istom udesu teško povređena, navela je da porodica traži objavljivanje snimka jer kako kaže, oni sumnjaju u zvaničnu verziju po kojoj direktor Koridora nije vozio automobil.

O nesreći je govorio i Srđan Aleksić, suprug Mirjane Aleksić, koji je ispričao da im se na naplatnoj rampi auto približavao neverovatnom brzinom, da nisu mogli nigde da se sklone i da njemu kao vozaču nije bilo logično da je čovek, koji se posle nesreće tu šetao bez ikakvih povreda, bio vozač.

Vučić: Snimak je užasan

O snimcima je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Glas Amerike kada je naveo da će „učiniti sve što je u njegovoj moći“ da mediji dobiju snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe kod Doljevca.

Novinarka Glasa Amerike je tada konstatovala da javnost i dalje nije videla snimak nesreće, te da zbog toga postoji sumnja u to ko je vozio automobil i da li je to bio Zoran Babić, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio da je on video snimak i da je on „užasan”.

„Snimak je užasan, a pošto vidim da izražavate sumnju, ja ću da zamolim nadležne države organe kao predsednik Republike da vam pokaže to. Da vidite kakvim ste se lažima služili svih prethodnih meseci”, rekao je Vučić koji je nakon nesreće na naplatnoj rampi izjavio da je on lično video snimak, i da Zoran Babić nije kriv.

On je naknadno za TV Pink rekao da je pozvao supruga poginule Stanike Gligorijević da pogleda snimke nesreće i rekao da Zoran Babić nije vozio taj automobil.

Ostavka Babića predstava za javnost

Zoran Babić je ubrzo posle nesreće podneo ostavku na mesto direktora Koridora Srbije, ali ona do danas nije usvojena.

Babić je posle podnošenja navodne ostavke rekao da je „za njega kao čoveka sasvim dovoljno to što je izgubljen ljudski život da više ne obavlja funkciju na kojoj je zatečen u momentu teške nesreće”.

„Znanje, ali i moral, odgovornost i pre svega ljudskost i čestitost, osobine su koje u svakom od nas traži naš predsednik. I ne treba da mi kaže bilo šta. Ako me je predložio na funkciju, onda znam šta mi je činiti“, pisalo je, između ostalog, na ostavci Babića koja je dostavljena još u februaru.

Uprkos tome, 10 meseci kasnije on i dalje obavlja ovu funkciju.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.