Udruženje tužilaca: Cilj izmene Ustava potpuna kontrola nad tužilaštvom

Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koju je Ministarstvo pravde poslalo Venecijanskoj komisiji, „sprint unazad“ s ciljem ostvarivanja potpune kontrole nad tužilaštvom.

Ustav

Stefanović je za agenciju Beta rekao da konačna verzija Nacrta izmena Ustava ne donosi suštinske razlike u odnosu na incijalni tekst na koji je struka ranije upozoravala.

"Velika većina primedbi struke koje se odnose na tužilaštvo nije prihvaćena. Predloženi amandmani dovode do sprinta unazad sa ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva", ocenio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ključan problem je taj što je smanjen broj tužilaca koje bira struka u tužilačkom savetu na četiri od ukupno 11 članova.

„Sistem potpune kontrole rada tužilaštva“

Stefanović je ocenio da je izvršena relokacija političkog izbora sa Skupštine na Visoki savet tužilaca, koje postaje "radno telo parlamenta".

"Nije nam jasno koja je onda funkcija takvog Saveta koji će većinom glasova onih koji nisu tužioci odlučivati o izboru šefova tužilaštva i njihovih zamenika, kao i o disciplinskoj odgovornosti. Na ovaj način stvara se sistem potpune kontrole rada tužilaštva od političke elite", rekao je Stefanović.

On je rekao da bez isključivanja političkog uticaja "najosetljiviji i najvažniji slučajevi nikada neće doći na sud" i da neće moći da se sprovede antikorupcijska politika.

"Čudno je da je prošla vlada u svom akcionom planu navodila da u sastavu Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca mora da bude bar polovina sudija i tužilaca, dok je ova vlada zaključkom usvojila predloženi nacrt Ustava u kojem su sudije i tužioci u ovim telima u manjini", istakao je Stefanović.

Dodao da je to u suprotnosti sa Strategijom za reformu pravosuđa i pratećim Akcionim planom i odlukom Evropskog suda za ljudska prava koji je ocenio da o disciplinskim postupcima nosioca pravosudnih funkcija treba da odlučuju nosioci tih funkcija.

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je u petak Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa i tom prilikom saopštilo da bez pozitivne ocene komisije na radni tekst ustavnih amandmana, neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Uprkos tvrdnjama ministarke Nele Kuburović da će usvojiti preporuke struke, Ministarstvo pravde u najnovijem Nacrtu ustava o pravosuđu, prema analizi novinara Insajdera, nije promenilo najspornije članove predloženog Ustava. Naprotiv, Ministarstvo je čak dodalo novu odredbu kojom još više „disciplinuje“ sudije unutar Viskog saveta sudstva.

Ministarstvo pravde objavilo je krajem januara Radni tekst izmena Ustava o pravosuđu.

Ovaj radni tekst, udruženja sudija i tužioca, iz dana u dan su kritikovala navodeći su da su amandmani neprihvatljivi i tražila da se oni povuku.

Između ostalog, to su tražili Apelacioni sud, Visoki savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, a povlačenje amandmana zatražio i Nacionalni konvent za EU.

U predloženim amandmanima, kako je pokazala analiza Insajdera, krije se zapravo stavljanje pravosuđa pod daleko veću kontrolu izvršne vlasti.

Uprkos zahtevima struke ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je, tokom poslednjeg okruglog stola, da neće biti povlačenja Nacrta izmena Ustava Srbije koji se odnosi na pravosuđe. 

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.