Borel: Od Beograda i Prištine očekujemo angažovanje u skladu sa evropskim planom

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel izjavio je danas da od Beograda i Prištine očekuju spremnost i konkretno angažovanje u skladu sa evropskim planom za normalizaciju odnosa, jer smatra da je to jedini način da se prekine ciklus kriza na terenu i smanji rizik od dalje eskalacije.

Žozep Borel, Visoki izaslanik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Foto: Insajder

Borel je, na konferenciji za novinare posle sastanka ministara inostranih poslova EU, rekao da se od Beograda i Prištine očekuje "ozbiljna predanost i konstruktivno angažovanje" za napredovanje po ovom predlogu, koji može doneti korist za obe strane.

On je naveo da je ministre obavestio o misiji, koju je u njegovo ime prošle nedelje u Beogradu i Prištini predvodio specijalni izlasnik Miroslav Lajčak.

Borel je dodao da su u Lajčakovoj delegaciji bili i specijalni izaslanici SAD, Italije, Nemačke i Francuske, koji su putovali u Srbiju i na Kosovo kako bi nastavili razgovore o predlogu o normalizaciji odnosa.

Istakao je da je ovaj skup ministara spoljnih poslova morao da počne sa temom rata u Ukrajini, dodajući da Kijev mora da pobedi i da će u tom poduhvatu imati punu podršku EU. Skoro je godinu dana od napada Rusije na Ukrajinu i u današnjem uključenju ukrajinskog ministra inostranih poslova Dimitrija Kulebe video linkom preneli smo da ćemo nastaviti podršku dokle god bude potrebno, rekao je Borelj.

On je najavio i samit EU - Ukrajina za 3. februar. Nastavićemo da podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u međunarodno priznatim granicama i njeno pravo na samoodbranu, poručio je Borelj. Šef evropske diplomatije pokazao je i grafikon koji govori o efikasnosti evropskih sankcija prema Rusiji, pokazujući da je cena barela brent nafte trenutno oko 80 dolara, dok se ruska nafta Ural prodaje po 40 dolara, "i to na zahtev".

Izvor: FoNet