Dodik: Srbi moraju biti jedinstveni oko Kosova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbi moraju da budu jedinstveni u vezi sa rešenjem pitanja Kosova i Metohije.

Milorad Dodik. Foto: Srđan Ilić

„Srbi moraju da urade jednu stvar, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, ‘ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno’. To je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podeljeni“, kazao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

On je ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da pitanje Kosova i Metohije „iz gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja“, ističući da se moraju sagledati i posledice koje mogu nastati ako se odbije predloženi nemačko-francuski sporazum.

„To je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posledice, koje bi mogle da promene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za Srbe“, naveo je Dodik.

Zaključio je da Srbija nikada ne treba da prizna Kosovo.

Podrška Vučiću stigla je danas i i Srpske demokratske stranke (SDS), čiji je vršilac dužnosti Milan Miličević izjavio da je siguran da će rukovodstvo Srbije pronaći najbolje rešenje za situaciju u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu i učiniti sve kako bi se sprečili novi ratovi, stradanja, ekonomsko i infrastrukturno devastiranje, kao demonizacija Srba i Srbije.

"Mir nema alternativu. Srpski narod podneo je ogromnu žrtvu i izgubio dovoljno mladosti u prethodnim ratovima koji su dobijani na bojnom polju, a gubljeni u završnim pregovorima i to je nešto što ne smemo zaboraviti“, naglasio je Miličević.

Prema njegovim rečima, sada je vreme za „racionalnu politiku“, bez stradanja, kao i vreme za diplomatiju i pobedu „za stolom“.

Izvor: Beta