Forum beogradskih gimnazija: Preispitati odluku o ranijem završetku nastavne godine

Forum beogradskih gimnazija (FBG) pozvao je Vladu Srbije i Ministarstvo prosvete da još jednom preispitaju odluku o ranijem završetku nastavne godine, ocenivši je ishitrenom i nedovoljno promišljenom.

Škola, ilustracija Foto: Pixabay.com

U saopštenju, FBG je istakao da je Vlada Srbije tim zaključkom nanela više štete nego koristi obrazovnom sistemu ozbiljno poljuljanom nakon masovnog ubistva početkom maja u OŠ "Vladislav Ribnikar".

"Zaključak koji je donela Vlada nije praćen jasnim instrukcijama Ministarstva prosvete, što bi značilo da je donet bez konsultacija sa onima koji su nadležni da odlučuju o obrazovnoj politici", navedeno je u saopštenju.

FBG je istakao da odluka o skraćenju nastavne godine nije sporna, ali da je problematičan način i trenutak na koji je doneta, i da bi prekid školske godine bio opravdan u slučaju da je proglašen neposredno nakon ubistava u školi "Vladislav Ribnikar".

"Kada su nastavnici odlučili da iz poštovanja prema stradalima ne održe nastavu tokom jednog dana, iz ministarstva im je zamerano što u tom trenutku nisu sa svojim učenicima", ocenjeno je u saopštenju FBG-a.

Po oceni FBG-a nejasan je razlog za promenu stava mesec dana kasnije, i odluka o okončanju nastave 6. juna kako je istaknuto, sigurno neće doprineti postraumatskom oporavku učenika i zaposlenih u prosveti.

Izvor: Beta