Ubijeno osmoro dece i čuvar u školi na Vračaru, napad bio planiran, trodnevna žalost od petka (FOTO/VIDEO)

Osmoro dece i radnik obezbeđenja su ubijeni, dok su šestoro dece i jedan nastavnik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ranjeni kada je učenik sedmog razreda, kako se sumnja, iz očevog pištolja ispalio više hitaca u njihovom pravcu, saopštio je MUP. Maloletnik K. K. (13) je planirao napad duže vreme i imao skicu škole i spisak dece koju je želeo da ubije, izjavio je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić na vanrednoj konferenciji za novinare. Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da učenik koji je pucao nije krivično odgovoran i da je njegovom ocu određeno zadržavanje do 48 sati. Vlada Srbije je donela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji zemlje, počevši od petka 5. maja.

Polaganje cveća i paljenje sveća kod OŠ "Vladislav Ribnikar" Foto: Srđan Ilić

 

Ilić i Hrnčić: Slom sistema, slučaj zahteva reakciju društva

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) Valentina Ilić izjavila je u "Markeru" da se pucnjavom u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu dogodio slom sistema, dok je profesorka Fakulteta političkih nauka (FPN) Jasna Hrnčić rekla da taj slučaj zahteva reakciju celog društva i promene u obrazovnom sistemu.

Stevanović: Sistem zatajio

Aleksandar Stevanović iz Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, govoreći o tome kako je dete koje je pucalo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu došlo u posed oružja, izjavio je da je u tom slučaju sistem zatajio.

"Ako išta dobro postoji u ovoj situaciji, jeste da od nekud krenemo da ove nagomilane probleme rešavamo. Šta će biti zvanična verzija, to je teško utvrditi ali je očito da je sistem zatajio", rekla je Stevanović.

Sindikat najavio štrajk u petak

Sindikat radnika u prosveti Srbije saopštio je da u petak stupa u štrajk.

"Štrajk se organizuje radi ispunjenja sledećeg štrajkačkog zahteva: Obezbeđenje svim zaposlenima u prosveti poštovanja svoje ličnosti na radu, kao i rad na radnom mestu i u radnoj okolini na kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu", naveli su iz tog sindikata, pozivajući se na Ustav Srbije i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

Vučić: Ružić spreman da podnese ostavku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ministar prosvete Branko Ružić kazao da je spreman da podnese ostavku, ali da je ta odluka na Ružiću lično i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

"Mrzim da šutiram ljude kada su na zemlji i trudim se da budem objektivan i pošten i da sagledam ima li tu krivice njegove ili nema, pa tek onda da vidimo dalje", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

Građani odaju počast ubijenima

Kako bi odali počast ubijenoj deci i radniku obezbeđenja građani su se najpre okupili ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" gde donose cveće i igračke, i pale sveće. Potom su se uputili na Cvetni trg. 

Stručnjaci poručuju: O današnjoj tragediji s decom razgovarati kada budu spremna 

Desetine roditelja danas je bilo ispred škole u kojoj se desila tragedija, čekajući da vide svoju decu.

I roditelji dece koja ne idu u tu školu zapitali su se koliko su im deca bezbedna. Isto pitanje postavljaju i deca. 

O svemu što se dogodilo neminovno je da se razgovara, a stručnjaci savetuju – ne izbegavajte temu ali i ne insistirajte ukoliko deca nisu odmah spremna.

Predsednik predložio pomeranje starosne granice za krivičnu odgovornost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Vladi Srbije 10 mera nakon napada u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, među kojima je glavna pomeranje starosne granice za krivičnopravnu odgovornost sa 14 na 12 godina.


"Zbog toga što danas zrelost nastupa ranije, kao i fizička snaga, moguće je da i mlađa deca počine krivična dela, moj predlog je da se razmotri mogućnost snižavanja starosne granice za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu.

sveće, cveće, Vladislav Ribnikar, Vračar
Polaganje cveća i paljenje sveća kod OŠ "Vladislav Ribnikar" Foto: Srđan Ilić

Vučić: Privedena i majka učenika koji je pucao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u obraćanju javnosti povodom tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", izjavio da će učenik koji je pucao biti smešten u posebnom delu Klinike za neuropsihijatriju.

"Njegov otac je, kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, nepropisno čuvao, iako je imao dozvole, uhapšen. Privedena je i majka", rekao je Vučić.

Institut za mentalno zdravlje otvorio telefonske linije

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih u današnjem događaju, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije: 

0638681757

0638682217

Telefoni će biti dostupni a stručnu podršku će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta za mentalno zdravlje.

Takođe je na Klinici za psihijatriju UKCS formiran tim stručnjaka koji će biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju za telefonsku podršku:

0668300854

Kao i zakazivanje:

011 3662124

063 310723

Šapić: Grad će nastojati da pruži pomoć porodicama

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će grad nastojati da svim porodicama nastradalih, kao i povređenima u tragediji u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", pruži svaku vrstu pomoći koja im bude bila potrebna, preneo je portal Beoinfo.

"Кao gradonačelnika Beograda, ali, pre svega, kao čoveka i oca, duboko me je potresla vest o jutrošnjem tragičnom događaju, nezapamćenom u istoriji našeg grada. U ime Grada Beograda i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće porodicama poginule dece i radnika obezbeđenja, svesni neopisivog bola i tuge koju osećaju porodice nastradalih nakon ove tragedije i nenadoknadivog gubitka", rekao je Šapić.

Veći deo policije se povukao, cveće i sveće za žrtve

Manji broj policajaca ostao je ispred škole "Vladislav Ribnikar", a saobraćaj je normalizovan.

Uviđaj je završen.

Građani i deca polažu cveće i pale sveće u blizini beogradske škole.

sveće, cveće, Vladislav Ribnikar, Vračar
Polaganje cveća i paljenje sveća kod OŠ "Vladislav Ribnikar" Foto: Srđan Ilić

Poruke saučešća iz regiona

Povodom tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar", zvaničnici iz regiona uputili porodicama žrtava poruke saučešća.

Tužilaštvo: Učenik nije krivično odgovoran

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K. (13), koji je jutros hicima iz pištolja ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja, a šestoro učenika i nastavnicu teško ranio, nije krivično odgovoran.

"Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, K. K. je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, njegovom ocu V. K. (48) određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio teško krivično delo - Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Ko sme da ima pristup oružju?

Postoje jasna pravila kako se čuva oružje i MUP ima ovlašćenje da to proverava, kaže za Insajder Duško Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Srbije.

On objašnjava da pristup oružju ne sme da ima bilo ko osim osobe koja poseduje dozvolu, pa ni članovi porodice. 

Ilić dodaje da se upravo zbog predostrožnosti oružje i municija čuvaju odvojeno.

Policija i hitna pomoć ispred Osnovne škole "Vladimir Ribnikar"
Policija i hitna pomoć ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar". Foto: Srđan Ilić

Hil: Amerika i svet dele tugu

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je, zajedno sa svima u ambasadi, tužan i u šoku i poručio da Amerika i svet dele tugu Srbije.

Hil je izrazio saučešće porodicama i prijateljima poginulih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu.

"Smrt jednog deteta je tragedija. Neizdrživo je da toliki broj bude ubijen tamo gde bi trebalo da se oseća najbezbednijim", napisao je Hil na Tviteru. 

— Ambassador Christopher R. Hill (@usambserbia) May 3, 2023

REM: Mediji da prilagode program za Dan žalosti

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) saopštilo je da za vreme trajanja Dana žalosti, umesto humorističkih, zabavnih programa, rijalitija, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom, mediji moraju da emituju muziku i emisije prikladne Danu žalosti i usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti.

REM je preporučio da se za vreme trodnevne žalosti 6, 7. i 8. maja u skladu sa odredbama zakona koje se odnose na način obeležavanja Dana žalosti, emituje umetnička i instrumentalna muzika molskog tonaliteta.

Regulator će povodom Dana žalosti vršiti nadzor nad primenom odredbi koje se odnose na programe radio i televizijskih pružalaca medijskih usluga, navedeno je na sajtu REM-a.

Patrijarh: Katastrofa kakva se nikad nije dogodila

Patrijarh srpski Porfirije uputio je saučešće porodicima stradale dece i radnika obezbeđenja u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, navodeći da "u mukom bolu sluša vesti o katastrofi, kakva se nikad nije dogodila u srpskom narodu".

Ministar policije: Uhapšen otac učenika koji je pucao

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da je uhapšen otac osumnjičenog za pucnjavu u Osnovnoj školi "Vladimir Ribnikar" u Beogradu.

Ružić: Poslednji alarm za naše društvo

Ministar prosvete Branko Ružić, odgovarajući na pitanje Insajdera da li će i koje mere država da preduzme kada je u pitanju sprečavanje promocije nasilja i putem medija, i za skupštinkom govornicom i na stadionima, kao i u celom društvu, rekao je da je "ovo poslednji alarm".

Grujičić: I nastavnica u životnoj opasnosti

Danica Grujičić je na vanrednoj konferenciji za medije izjavila da su šestoro dece i njihova nastavnica smešteni u zdravstene ustanove - troje u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i četvoro, odnosno troje dece i nastavnica, u Urgentnom centru.

Hitna pomoć ispred OŠ Vladislav Ribnikar
Hitna pomoć ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" Foto: Srđan Ilić

Gašić: Ne bih tvrdio da su informacije curele iz institucija

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, odgovarajući na pitanja novinarke Insajdera kako je moguće da su i ovom slučaju iz institucija curele informacije jer su mediji pre MUP-a saopštavali broj stradalih, rekao je da ne bi tvrdio da su informacije izlazile iz institucija.

Milić: Planirao napad, imao spisak dece

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je da je maloletni K. K. planirao unapred napad, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koje je želeo da ubije.

Trodnevna žalost od petka

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je na konferenciji za novinare da je Vlada Srbije donela odluku o trodnevnoj žalosti počev od petka.

Nastava će danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana i počinjaće  minutom ćutanja, dodao je Ružić.

Zaštitnik građana: Krajnje upozorenje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je upozorio da, šta god da je motiv čina maloletnika koji je pucao u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, ta tragedija je krajnje upozorenje da smo kao društvo prešli kritičnu tačku narastajućeg nasilja, nažalost, i među decom.

Direktor Tiršove: Devojčica u teškom stanju

Docent dr Milan Đukić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj rekao je da je operacija devojčice, koja je dobila teške povrede, završena ali da se ona nalazi u jako teškom opštem stanju.

Obustava rada u školama u četvrtak

Posle jutrošnjeg oružanog napada učenika na đake i osoblje škole u Beogradu Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je odlučio da od sutra obustavi rad u svim školama u Srbiji.

U Urgentnom centru troje učenika i nastavnica

Direktor Kliničkog centra Milika Ašanin rekao je da se u Urgentnom centru nalazi četiri pacijenta, troje učenika i nastavnica. 

Kako dodaje, svi pacijenti su trenutno u operacionim salama.

policija, pucnjava, Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar
Policija ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" Foto: Srđan Ilić

Evropski zvaničnici izjavili saučešće

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavili su saučešće porodicama žrtava u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Strani mediji izveštavaju o napadu

Strani mediji s velikom pažnjom, gotovo iz minuta u minut prate vesti o jutrošnjem oružanom napadu učenika na decu i osoblje beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

Sociološkinja: Tragedija je mogla biti izbegnuta

Da se ranije reagovalo na signale koji su se javljali u društvu ovakav scenario mogao bi biti izbegnut, kaže za Insajder sociološkinja Jelena Radović.

"Imali smo vapaje za pomoć kroz različite druge vrste nasilja i kroz različite slučajeve, a onda dolazimo do toga da čak i u školi u kojoj postoji čuvar, on bude ubijen. Ti neki signali su se odavno pojavili, samo je pitanje zašto na drugačije načine nismo reagovali na te signale, nego smo dozvolili da nam se desi ovo što nam se desilo danas", kaže Radović.

Ona upozorava da su institucije, u kontekstu brzog protoka informacija i velikog broja medija, dužne da brzo i pravovremeno reaguju.

Roditelji koji nemaju kontakt sa decom da se jave policiji

MUP Srbije pozvao je roditelje, koji nisu još uvek stupili u kontakt sa svojom decom, da se jave u prostorije Policijske stanice Vračar, u ulici Radoslava Grujića 14 (bivša Božidara Adžije). 

pucnjava, OŠ Vladislav Ribnikar, policija
Policija ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" Foto: Srđan Ilić

UNICEF: Važni svest o mentalnom zdravlju i podrška

Kancelarija Fonda Ujedinjenih nacija za prava deteta (UNICEF) u Beogradu uputila je saučešće porodicama i prijateljima žrtava napada u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i onima koji su doživeli traumu.

Škola je mesto nade, optimizma i pripreme za bolji svet. Nije mesto za nasilje bilo koje vrste. Dužni smo da osiguramo da su deca bezbedna u školi, navodi se u saopštenju.  

Ocenjuje se da je taj tragični događaj podsetnik zašto su važni svest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu.  

Kao društvo ne smemo da zanemarimo potrebe mentalnog zdravlja naše dece i mladih. Moramo da preduzmemo konkretne korake da identifikujemo i podržimo one koji se bore sa problemima mentalnog zdravlja i stvorimo društvo kakvo promoviše mentalno zdravlje i dobrobit za sve, saopštio je UNICEF.  

Konstatuje se da deca ne mogu biti uhapšena ili krivično gonjena na isti način kao odrasle osobe i po zakonu imaju pravo na posebnu brigu i zaštitu.

MUP: Ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenje 

U pucnjavi koja se jutros dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj, saopštio je MUP.   

"Učenik ove škole K. K. (2009.) koji se sumnjiči da je izvršio ovaj zločin pronađen je i uhapšen u školskom dvorištu“, navodi se u saopštenju policije.   

Kako dodaju, sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije.

OŠ Vladislav Ribnikar, policija, pucnjava
Policija ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" Foto: Srđan Ilić

Predsednik opštine Vračar: Čuvar pokušao da spreči napad

Predsednik beogradske opštine Vračar Milan Nedeljković izjavio je da je čuvar koji je pokušao da spreči učenika da puca ubijen, kao i da je profesorka istorije teško ranjena i na reanimaciji je.

Nedeljković je dodao je da škola "Vladislav Ribnikar" ima video nadzor.

Takođe je naveo da su sada u školi forenzičari kao i policajci koji obavljaju kontradiverzionu zaštitu.

Vanredna konferencija za novinare u Vladi Srbije 

Kako je najavljeno, povodom dešavanja u OŠ "Vladislav Ribnikar na Vračaru" u 13.15 sati održaće se vanredna konferencija za novinare.  

Na konferenciji će se obratiti ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i predstavnik MUP-a.

Policija i hitna pomoć ispred OŠ "Vladislav Ribnikar"
Policija i hitna pomoć ispred OŠ "Vladislav Ribnikar". Foto: Srđan Ilić

Sindikat: Nulta tolerancija na nasilne oblike ponašanja

Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je danas povodom pucanjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“ da u „uslovima ekstremnog nasilja“ jedino što može da pomogne je "nulta tolerancija na nasilne oblike ponašanja, kako dece, tako i odraslih i kontrola oružja“.

Ministarstvo: MUP će saopštavati informacije

Ministarstvo prosvete je saopštilo da će sve relevantne informacije u vezi sa tragedijom i okolnostima pod kojima se desila saopštavati MUP, dok će se nadležne zdravstvene ustanove oglašavati o stanju povređenih.

Ministri Ružić i Grujičić u školi

U OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, u kojoj se jutros dogodila pucnjava, se trenutno nalaze ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i načelnik beogradske policije, prenosi reporterka Insajdera sa lica mesta.

Povređena deca prevezena u Tiršovu i Urgentni

Zbrinjavanje povređenih je u toku, kao i rad policije na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim događajem, navodi MUP.

Troje dece prebačeno je u Tiršovu, od kojih je jedno životno ugroženo i sa povredom glave hitno je prebačeno u operacionu salu, rečeno je Tanjugu u toj ustanovi. Dvoje dece ima prostrelne rane i nalaze se na intenzivnoj nezi.

Dvoje dece - dečak i devojčica - prebačeni su u Urgentni centar.

MUP: Pucao iz očevog pištolja

Do pucnjave je došlo u 8.40 kada je učenik sedmog razreda otvorio vatru na obezbeđenje i učenike.

"Policija je uputila sve raspoložive patrole, odmah izašla na teren i uhapsila osumnjičenog maloletnika, učenika sedmog razreda, koji je, kako se sumnja, iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbeđenja ove škole", saopštio je ranije MUP.

Francusko ministarstvo: Među žrtavama u školi učenica francuske nacionalnosti

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je među žrtvama napada u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu učenica francuske nacionalnosti.

"Sa tugom smo saznali za oružani napad koji se dogodio u školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu 3. maja ujutru, koji je izazvao veliki broj žrtava među učenicima i nastavnicima, a među kojima je i učenica francuske nacionalnosti", navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.

Izvor: Insajder, Beta, Tanjug, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.