Hovenijer: SAD osuđuju akcije kosovskih vlasti, odmah prekinuti nasilne mere

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je postupke kosovskih vlasti i pozvao da se oni odmah zaustave.

U Zubinom Potoku oglasile su se sirene za uzbunu Foto: Tanjug/Dopisništvo KiM. FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs

''SAD osuđuju tekuće akcije kosovskih vlasti da uđu u opštinske zgrade na severu Kosova. Današnje nasilne mere moraju se odmah prekinuti'', napisao je Hovenijer na svom nalogu na Tviteru.


Ranije danas Kosovska policija upala je i zgradu opštine Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njen ulazak.

Pripadnici policije Kosova prethodno su upali i u zgradu opštine Zvečan, pošto su ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalili suzavce i šok bombe.

Specijalci su blokirali grad, sve prilaze i izlaze iz njega i ispred zgrade opštine Zvečan su oklopna vozila i specijalne jedinice policije za razbijanje demonstracija.

Senator Marfi: Kurti da prekine provokaciju

Američki sentaor Kris Marfi izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti treba da ''odmah prekine provokaciju'', kada je reč o neredima na severu KiM.

''Samo što sam telefonom razgovarao sa savetnikom u Stejt departmentu Derekom Šoleom o ovom zabrinjavajućem razvoju događaja. Na sastanku u ponedeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju'', napisao je Marfi na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da su opštine sa severa ''deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine'', ali da se radi o, imajući u obzir napetu situaciju, ''namerno'' provokativnom i nepotrebnom koraku.

''Da, ove opštine su deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi službenici imaju teһničko zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali upravo u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na severu, to je namerno provokativan i nepotreban korak'', poručio je Marfi.

On je zajedno sa američkim senatorom Gerijem Pitersom u sredu i četvrtak boravio u Srbiji, a prethodno su dvojica senatora posetila Prištinu.

Izvor: Tanjug