Suzavac i šok bombe na Kosovu - ima povređenih, podignuta borbena gotovost Vojske Srbije (FOTO/VIDEO)

U četiri opštine na severu Kosova danas su se oglasile sirene za uzbunu, a zabrinuti građani okupili su se oko zgrada opština. Kosovska policija je saopštila da pomaže novoizabranim gradonačelnicima "da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama". Policija je ušla u zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, ispaljen suzavac i šok bombe. Predsednik Aleksandar Vučić izdao je naredbu da se Vojska Srbije stavi u najvišu borbenu gotovost. Zamenica direktora Kliničko - bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović potvrdila je da je desetak osoba zbrinuto u toj ustanovi sa lakšim telesnim povredama. Kosovska policija je saopštila da je petoro policajaca povređeno i da su oštećena četiri vozila, a jedno zapaljeno.

Suzavac kod zgrade opštine Zvečan Foto: Tanjug/AP Photo

Vučić: Večeras sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će odmah posle skupa "Srbija nade" u centru Beograda biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će biti reči o događajima na Kosovu i Metohiji.

"Nismo imali veću krizu do sada. Kada se završi ovaj skup, imaćemo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost da govorimo o onome što će biti na Kosovu i Metohiji. Ali plašim se jer znam sa kim imam posla", rekao je Vučić okupljenima ispred Doma Narodne skupštine.

On je rekao da ima utisak da je neko samo čekao da većina muškaraca dođe na miting u Beograd da "napadne opštinske zgrade" u tri opštine na severu Kosova.

"Predstavnici Kvinte su ćutali. Sada to osuđuju, kada je Albancima dozvoljeno da posao završe", rekao je on.

On je dodao da je zbog toga neophodno zajedništvo i jedinstvo, jer samo "snažna i jedinstvena Srbija može da izađe na kraj sa problemima".

Varhelji osudio napade na Euleks

Komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji osudio je danas napade na misiju Euleksa na Kosovu i Metohiji.

"Žalimo zbog napada na patrole civilne misije Evropske unije na Kosovu, Euleks", napisao je Varhelji na Tviteru.

Šta kažu građani sa Kosova koji su došli u Beograd

Na skup "Srbija nade" u Beogradu došli su i Srbi sa Kosova. 

Pogledajte šta su imali da kažu o situaciji na Kosovu:

Rama: Opasno i nepotrebno

Premijer Albanije Edi Rama je kritikovao akcije kosovske policije na severu KiM, nazvavši ih ''opasnim i nepotrebnim''.

On je izrazio zabrinutost zbog ''negativnih posledica na proces dijaloga između Kosova i Srbije''.

''Pridružujem se apelu SAD da se ne ide dalje s ovim, ne samo opasnim, već i potpuno nepotrebnim putem danas, kada je demokratski svet u centar pažnje postavio dijalog, normalizaciju odnosa, i uzajamno priznanje Kosova i Srbije'', napisao je Rama na svom nalogu na Tviteru.

Blinken: Snažno osuđujemo akcije Vlade Kosova

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je premijera Kosova Aljbina Kurtija da hitno obustavi nasilne mere na severu KiM i ponovo se fokusira na dijalog koji se vodi uz posredovanje EU.

"Snažno osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost", naveo je Blinken.

Blinken je u saopštenju pozvao premijera Kosova da promeni kurs, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar je naveo da su akcije Prištine protivne američkim i evropskim savetima i da su „naglo i nepotrebno eskalirale tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”

On je naglasio i da će to imati posledice po bilateralne odnose SAD sa Kosovom.

Biševac: U Zubinom Potoku sada mirno

„Oko 10 sati probudile su nas sirene za vazdušnu opasnost, što je građane navelo da izađu u centar, tamo smo videli prisustvo specijalnih jedinica i video se auto u kome se sumnjalo da je novoizabrani gradonačelnik“, rekao je lider Građanske inicijative „Za Zubin Potok“ Milija Biševac u Marker specijalu.

On kaže da je narod mirnim protestima pokušao da pokaže da to nije demokratija, ali da su im dali rok od pet minuta i posle krenuli suzavcem i šok bombama na njih, nakon čega su nasilno ušli u zgradu opštine.

„Da je ovde bio veći broj građana, možda bi se situacija drugačije odvijala“, rekao je Biševac i dodao da misli da nije bilo potrebno da građani s Kosova dolaze da podrže skup u Beogradu.

Kako kaže, sumnja da je slučajnost to što se incident na Kosovu desio u isto vreme kada je skup u Beogradu.

Očekuje burnu noć, dodaje i ističe da je narod uznemiren, dok od predsednika Aleksandra Vučića očekuju da na večerašnjem skupu da smernice šta dalje.

Pogledajte celo gostovanje:

Stano: EU neće prihvatiti dalje jednostrane akcije

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

"Evropska unija snažno osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština. Žalimo i zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat", rekao je Stano novinarima u Briselu.

On je dodao da EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, te da očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet.

Stano je ponovio da EU smatra da nedavni izbori ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

"Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, uz posredstvo EU", zaključio je Stano.

Šefica UNMIK-a: Preduzeti hitne korake da se uspostavi mir

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na severu KiM.

U saopštenju UNMIK-a navodi se da Zijade ''poziva sve da se uzdrže od dalje eskalacije i preduzmu һitne korake da se ponovo uspostavi mir".

Takođe, ističe i potrebu da se pronađe rešenje u okviru dijaloga uz podršku EU'.

kosovo, policija, kosovska policija, Zvečan
Kosovska policija u Zvečanu Foto: Tanjug/AP Photo

Svečlja: Policija pokazala profesionalizam

Gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli su u svoje kancelarije u opštinskim zgradama, objavio je na Tviteru ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja i naveo da će oni sada nastaviti da obavljaju svoj posao.

Čestitam kosovskoj policiji na profesionalizmu u zaštiti institucija, vladavine prava i demokratije od grupa organizovanog kriminala, rekao je Svečlja.  

Pozivam sve da ne padaju na manipulacije tih grupa koje žele haos i suspenziju vladavine prava, naglasio je Svečlja, koji je poručio da institucije Kosova nastavljaju da budu otvorene i na usluzi svim građanima.

Sastanak komandanta Kfora i Kurtija

U zgradi Vlade Kosova održava se sastanak premijera Aljbina Kurtija sa komandantom Kfora Anđelom Mikeleom Ristućom, prenosi prištinski portal Reporteri.

Vučević: Vojska u kontaktu sa Kforom

Vojska Srbije je u kontaktu sa Kforom i očekujemo da ta misija bude daleko angažovanija na terenu, da garantuje bezbednost, slobodu i ljudska prava svim građanima, poručio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije razmešta se ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom i zauzima pozicije koje su vojnim dokumentima određene kao pozicije Vojske Srbije u ovakvim situacijama.  

Ocenjujući trenutnu bezbednosnu situaciju, Vučević je rekao da se obistinilo ono na šta je Vučić upozoravao - "da se Kurti neće zaustaviti i da će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su usmerene na dalje ugrožavanje srpske zajednice".  

"Mogu samo još jednom da potvrdim da je u toku pokušaj zauzimanja svih opština na severu Kosova i Metohije od strane apsolutno nelegitimno i nelegalno izabranih opštinskih rukovodstava, i to pod patronatom kosovske policije, odnosno specijalnih jedinica Prištine", rekao je Vučević i naglasio da je to pratila "blaga reakcija Euleksa i dosta smušena reakcija Kfor-a".  

Sad je momenat da se EULEKS i međunarodna zajednica, a pre svega Kfor, pokažu u punom kapacitetu i da ne dozvole da se nastavlja progon Srba, poručio je Vučević.  

Srbija je, prema njegovim rečima, maksimalno posvećena nastavku dijaloga i ne želi eskalaciju sukoba.  

"Ne želimo nikakve ratove i ne igramo se ratnih igara, ali ono što Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama i to svako u međunarodnoj zajednici mora da zna", dodao je Vučević, koji nije isključio "ni drugi neki odgovor, koji će biti adekvatan opasnosti koje prete državi i građanima". 

Kurti u Vučitrnu odbio da komentariše situaciju

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas, kako se navodi, posetio Kosovsku akademiju za javnu bezbednost u Vučitrnu, i tom prilikom odbio da komentariše dešavanja na severu Kosova.

Kako RTK prenosi, on je kazao da će „na ovo pitanje odgovoriti u Prištini“.

Eparhija raško-prizrenska traži međunarodnu reakciju

Eparhija raško-prizrenska je, povodom eskalacije bezbednosne situacije na severu KiM, izrazila najveću zabrinutost i apelovala na Evropsku uniju, ambasadore Kvinte i Kfor da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute političke predstavnike.

U saopštenju eparhije navodi se da kosovska policija aktivno pomaže preuzimanje opštine u Leposaviću, gde u znak protesta može da dođe i do blokade puta od strane lokalnih Srba i do komplikacija na administrativnim prelazima.

"Budući da prema navodima iz štampe na albanskom jeziku Albanian post, Koha, ambasadori Kvinte i EU nisu dali saglasnost, niti podržavaju izvođenje policijske akcije i primenu sile za uvođenje 'gradonačelnika', koji nemaju podršku građana, a radi uspostavljanja mira i dalje eskalacije koja može da ima nepredviđene posledice, naša Crkva apeluje na šefa misije EU, ambasadore Kvinte i komandanta Kfora da hitno zahtevaju od kosovskih vlasti da prekinu policijsku akciju i povuku jednostrano i bez legitimiteta nametnute 'političke predstavnike' dok se ne nađe mirno i političko rešenje", navodi se u saopštenju eparhije.

U protivnom, ističe se, može da dođe do višestrukog pogoršanja međuetničke situacije i ugrožavanja života građana.

"Okupacioni metodi, preterana upotreba nasilja uz zastrašivanje stanovništva i etničko nasilje nikada nisu bili metod za rešavanje postojećih problema", poručuju iz eparhije.

Dodaje se da eparhija sa zaprepašćenošću gleda "najnovije neodgovorno i agresivno ponašanje kosovskih vlasti koje čitav region guraju u haos i nasilje".

"Kao što nigde u svetu pitanja posebno vezana za etničke zajednice ne mogu biti rešena nametanjem okupacionih metoda i policijskog nasilja, tako ovaj način ponašanja koji je odnose između kosovskih Srba i Albanaca doveo na najniži mogući nivou u poslednje 24 godine ne može da donese dobro ni Srbima, ni Albancima i preti potpunom prekidu svakog dijaloga", navodi se u saopštenju.

Napominje se da je neprihvatljiva otvorena kolektivna kriminalizacija srpskog naroda od strane kosovskih političara koja je, kako se navodi, plod fanatične ideologije vladajućih kosovskih albanskih struktura protiv svega srpskog.

Iz eparhije raško-prizrenske ukazuju da je upravo to "otuđilo mnoge mirne građane srpskog porekla od kosovskih institucija i onemogućilo dijalog sa ijednim Srbinom od uticaja i ugleda na ovom prostoru".

"Šteta koja je načinjena i posledice nasilja koje može da usledi danas i narednih dana zbog ovakvih neodgovornih političkih odluka nanose štetu i Evropskoj uniji i međunarodnim naporima da se za sve probleme nađu mirna rešenja u političkom dijalogu", zaključuje se u saopštenju.

Kosovo, policija, Zvečan
Zapaljeno vozilo kosovske policije u Zvečanu Foto: Tanjug/AP Photo

Kosovska policija: Suzavac u samoodbrani

Kosovska policija iznela je svoju verziju današnjih događaja na severu KiM, u kojoj tvrdi da je u samoodbrani koristila suzavac i druga "legalna sredstva" da rastera okupljene građane i omogući novim gradonačelnicima da uđu u opštine. 

Kako se navodi u saopštenju kosovske policije, pet njenih pripadnika je povređeno u neredima na severu KiM, četiri vozila su oštećena, a jedno je zapaljeno tokom sukoba građana i policije u opštini Zvečan. 

Iz kosovske policije navode da se značajan broj građana okupio danas u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok “kako bi sprečio gradonačelnike da uđu u zgrade Opštine" i da su u opštinama na severu  uključene sirene koje, kako tvrde, "koriste zločinačke strukture za moblizaciju i okupljanja". 

Oni u saopštenju tvrde da su angažovali "relevantne policijske jedinice" kako bi upravljale situacijom i okolnostima koje su stvorili "okupljeni građani, koji su ometali organe za sprovođenje zakona i državne službenike da ostvare svoje legitimno pravo".

Tvrdi se i da je kosovska policija "u kontinuitetu razgovarala sa okupljenim građanima, tražeći od njih da se udalje i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im odlazak na radna mesta", ali da su oni to odbili.

Kosovska policija tvrdi i da su demonstranti u Zvečanu iskazali nasilje. Navode i da postoji sumnja da su se u blizini čuli pucnji, ali da se još ne zna tačna lokacija. 

Kosovska policija navela je da će nastaviti da održava "bezbedno i mirno" okruženje za sve građane na KiM i preduzeti zakonske mere protiv "nezakonitih radnji, koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost". 

OEBS poziva na smirivanje tenzija

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je na smirivanje tenzija i deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

"Kao predsedavajući OEBS-a, pozivam na deeskalaciju i smirivanje tenzija na severu Kosova. OEBS je spreman da pomogne. Misija OEBS-a na Kosovu ima kredibilitet i povrenje među ljudima i institucijama. Ključno je održati mir i stabilnost", napisao je Osmani na Tviteru.

Senator Marfi: Kurti da prekine provokaciju

Američki senator Kris Marfi izjavio je da premijer Kosova Aljbin Kurti treba da ''odmah prekine provokaciju''.

"Na sastanku u ponedeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju'', napisao je Marfi na svom nalogu na Tviteru.

Bisljimi: Gradonačelnici rade samo iz opštinskih zgrada

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da gradonačelnici opština na severu mogu da obavljaju svoje dužnosti samo iz opštinskiһ zgrada.

''Gradonačelnici opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, koji su juče položili zakletvu, imaju zakonsku obavezu da odmaһ počnu sa radom. Javne institucije imaju obavezu da obezbede uslove da  mogu obavljati svoje dužnosti i odgovornosti. Svoje obaveze mogu da obavljaju samo iz zgrada opštine'', rekao je Bisljimi.

Dodao je da uprkos tome što izabrani predstavnici, kako je rekao, ne uživaju podršku svakog građanina, to ne znači da ''nezadovoljni građani mogu blokirati izabranim funkcionerima dolazak na njiһova radna mesta''.

On je pozvao ''bezbednosne mehanizme'' da daju vremena novoizabranima da ''pokažu u kojoj meri stoje iza datiһ obećanja i principa fer, efikasne, transparentne vlasti, a u službi građana''.

Ambasador SAD osudio akcije kosovskih vlasti

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer osudio je postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

"SAD osuđuju tekuće akcije kosovskih vlasti da uđu u opštinske zgrade na severu Kosova. Današnje nasilne mere moraju se odmah prekinuti", napisao je Hovenijer na svom nalogu na Tviteru.

Akcija policije i u Leposaviću

Posle ulaska u zgrade opština u Zvečanu i Zubinom Potoku, pripadnici kosovske policije po istom scenariju, uz suzavac i šok bombe, ulaze i u zgradu opštine u Leposaviću.

Kosovska policija uvela 12-časovne smene

Pripadnici kosovske policije prešli su na 12-časovno radno vreme kako bi bili u stanju pripravnosti u slučaju eskalacije situacije na severu KiM, javlja Reporteri.

Povređeno desetak osoba

Zamenica direktora Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Danica Radomirović potvrdila je za Tanjug da je desetak osoba zbrinuto u toj ustanovi sa lakšim telesnim povredama.

"Desetak osoba zbrinuto je na prijemnom hirurškom odeljenju, odeljenju ortopedije i očnom odeljenju sa lakšim telesnim povredama od šok-bombi i suzavca, kao i vidljivim povredama lica", rekla je Radomirović.

Ona je napomenula i da niko od njih nije zadržan u bolnici.

Policija ušla i u zgradu opštine Zubin Potok

Kosovska policija ušla je i u zgradu opštine Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njen ulazak.

Gradonačelnik Zvečana ušao u kancelariju

Predsednik opštine Zvečan Iljir Peci je ušao u svoju kancelariju u zgradi opštine.

On je za RTK potvrdio da je u svojoj kancelariji radi obavljanja dužnosti prvog dana rada na mestu predsednika opštine.

Barikade u Leposaviću

Konvoj vozila specijalne jedinice Kosovske policije ušao je u opštinu Zubin Potok, piše portal KoSSev.

KoSSev javlja da je blokiran centar Leposavića – raskrsnica ispred zgrade opštine, sa dva kamiona i šljunkom na putu.

Biševac: Sprečiti jednostrane akcije

„Apelujem na međunarodnu zajednicu da spreči jednostrane akcije, jer su oni to videli da jesu. Vide šta je volja većine građana i da građani ne žele da se ovako preuzimaju institucije i sprovodi nasilno volja manjine nad većinom“,  rekao je politički aktivista iz Zubinog Potoka Milija Biševac za KoSSev.

Kako je objsnio u Zubinom Potoku nije rukovodstvo Srpske liste, već su oni u Beogradu, gde će prisustvovati mitingu srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

„Celo rukovodstvo je na mitingu. Mi koji smo se ovde okupili smo građani, oni koji su se zatekli na ulicama, ili na radnim mestima“, posvedočio je Biševac.

Srbi sa Kosova se vraćaju iz Beograda

Posle najnovijih dešavanja, Srbi iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, koji su došli na skup "Srbija nade" u Beograd, krenuli su nazad na Kosovo, javlja reporter Insajdera.

Očekuje se da to uskoro učine i Srbi iz ostalih mesta na Kosovu.

Srbi sa Kosova se vraćju kući
Srbi sa Kosova su počeli da se vraćaju na Kosovo. Foto: Insajder

Kosovski ministar: Obaveza da se deluje

Ministar uprave i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Elbert Krasnići rekao je da prištinske institucije imaju obavezu da deluju u skladu sa ustavom i zakonima Kosova i pruže podršku novoizabranim gradonačelnicima na severu KiM, gde su Srbi bojkotovali izbore.

Krasnići kaže da se Priština obavezala da će služiti svim građanima Kosova bez obzira na razlike, prenose Reporteri.

Kosovska policija ušla u zgradu opštine Zvečan

Kosovska policija ušla je u zgradu opštine Zvečan, pošto je prethodno ispred opštine, gde su se okupili građani, ispalila suzavce i šok bombe, a čuju se i pucnji, javlja izveštač Tanjuga.

Na ulici je velika količina dima od suzavca i šok bombi.

Oklopna vozila i specijalne jedinice policije nalaze se ispred zgrade opštine.

U Zvečanu je demolirano jedno vozilo Kosovske policije, javlja KoSSev.

Vojska Srbije podigla borbenu gotovost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je, nešto pre 14 časova, naredbu Vojsci da podigne borbenu gotovost na najviši stepen i od tog trenutka je Vojska započela svoje aktivnosti, izjavio je ministar odbrane Miloš Vučević.

Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom, rekao je Vučević televiziji Pink.

On je upozorio da dešavanja na severu Kosova, gde prištinska vlast preuzima zgrade lokalnih samouprava, nisu igra, nego tu ugrožava bezbednost svih u regionu.

Vojska će, kako je naglasio, apsolutno ispuniti naredbu Vučića i braniti suverenitet Srbije i pravo na život svih njenih građana.

Jano je da se sprovodi teror protiv srpske zajednice na Kosovu, zaključio je Vučević.

Kosovska policija: Pomažemo gradonačelnicima

Pošto su se u četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas oglasile sirene za uzbunu, a zabrinuti građani okupili oko zgrada opština, kosovska policija saopštila je da pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri zakletvu je položio juče u selu Čabra.  

Gradonačelnik Zvečana ljir Peci položio je zakletvu u selu Boljetin, a gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi u lokalnoj kancelariji u naselju Šaljska Bistrica.

Sva tri gradonačelnika su položili zakletvu na albanskom jeziku, a prilikom obraćanja medijima rekli su da će raditi u interesu svih zajednica.

Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić zakletvu je položio 19. maja.

Zubin Potok, sirene, građani, okupljanje
U Zubinom Potoku oglasile su se sirene za uzbunu Foto: Tanjug/Dopisništvo KiM

Sirene za uzbunu u opštinama na severu Kosova

U Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću, opštinama na severu Kosova i Metohije, oglasile su se sirene, a oko zgrade opštine u Zubinom Potoku i Zvečanu okupili su se građani.

Manja okupljanja su i u Leposaviću, kao i u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovska policija pokušala je da uđe u zgradu opštine Zubin Potok, ali ih je narod u tome sprečio, rekao je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative "Zubin Potok".

Izvor: FoNet, Tanjug, Beta, KoSSev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.