Kurti: Put do novih izbora - prekid protesta i primena Briselskog sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti uslovio je održavanje novih izbora u opštinama na severu KiM okončanjem "nasilnih protesta ispred opština na severu" i punom primenom Briselskog sporazuma.

Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Kurti je to objavio na Tviteru nakon telefonskih razgovora sa zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonatanom Finerom, američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i senatorkom Džin Šahin.

"Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora", napisao je Kurti.

— Albin Kurti (@albinkurti) June 1, 2023

Francuska i Nemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je juče francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sa predsednikom Srbije i predsednicom Kosova, Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji. 

Borelj je saopštio da su na sastanku izneta tri zahteva - održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug