Plenkovića ne zabrinjavaju tenzije i moguća destabilizacija Zapadnog Balkana

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je zabrinutost da bi tenzije na Zapadnom Balkanu mogle dovesti do destabilizacije i poručio da EU nikada više nije bila angažovana na ovom području, kao što je to bilo tokom prošle godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković. Foto: Tanjug/ Foto Hina/ Admir Buljubašić/nr

"Nikad nije bilo više angažmana Evropske unije na najvišem nivou na Zapadnom Balkanu nego 2022.", rekao je Plenković u izjavi za Evronjuz. Ipak, upozorava, da treba biti oprezan. "Moramo ostati oprezni, angažovani, a svi čelnici treba da preuzmu odgovornost. Jer što su države stabilnije i bolje funkcionišu, brži će biti njihov put prema EU", rekao je Plenković.

Govoreći o odgovoru Evrope na rusku agresiju, Plenković je rekao da ima osećaj da Evropska unija dosad nije nikad pokazala takvo jedinstvo i odlučnost, uz "jasnu i artikulisanu osudu Rusije" i veliku solidarnost s Ukrajinom. Taj sukob će, kao i svi drugi, završiti za "diplomatskim stolom", smatra Plenković. Evropa, naglašava, mora nastaviti da podržava Ukrajinu.

Ponovio je da Hrvatska može ponuditi svoje iskustvo mirne reintegracije Podunavlja, istaknuvši pritom "posebno za ruske medije" reč "mirna".  "To je bila fantastična operacija pre 25 godina i mislim da se taj model može primeniti i na regije Donjecka i Luganska", rekao je, između ostalog, Plenković.

Izvor: Tanjug