Stoltenberg: Uskoro dolazimo do rešenja za isporuku tenkova Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Alijansa uskoro pronaći rešenje za isporuku tenkova Leporad Ukrajini, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus kaže da među saveznicima nema nejedinstva oko slanja tenkova. Poljska rešila da pošalje tenkove.

Jens Stoltenber, generalni sekretar NATO. Foto: Srđan Ilić

Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji sa Pistorijusom, naveo da će se konsultacije oko isporuke tenkova uskoro nastaviti, prenosi Rojters. ''U ovom ključnom trenutku rata moramo obezbediti Ukrajini naprednije sisteme što pre'', ocenio je Stoltenberg. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je istakao da NATO ne sme da postane učesnik u ratu i ponovio da će Berlin brzo reagovati ako dođe do zajedničke odluke o slanju tenkova.

Poljska šalje tenkove Ukrajini

S druge strane, Poljska je saopštila da će poslati svoje tenkove nemačke proizvodnje "leopard" 2 u Ukrajinu, bez obzira na primedbe Berlina, javlja Glas Amerike (VOA), uz podsećanje da zemlje koje imaju te tenkove moraju da imaju odobrenje Nemačke da iz izvezu u treće zemlje.

"Mi ćemo podneti zahtev za saglasnost Nemačke, ali to je sporedno. Čak i ako na kraju ne dobijemo tu saglasnost, kao deo male koalicije, mi ćemo predati svoje tenkove zajedno sa ostalima Ukrajini“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.  Moravjecki nije precizirao koje bi zemlje mogle da budu deo takve koalicije.

Podsetimo, ministarska spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok juče je rekla da Nemačka "neće stajati na putu" Poljskoj ako ta zemlja želi da pošalje Ukrajini tenkove "leopard 2".

Litvanija i Finska su saopštile da bi bile spremne da pošalju svoje tenkove "leopard 2" u Ukrajinu, ali nisu nagovestile da bi to bile spremne da urade ako se Nemačka protivi. Ukrajini je obećano oružje vredno više milijardi dolara, ali još nema dogovora o tenkovima.

Inače, ranie su baltičke države Letonija, Estonija i Litvanija uputile  zajednički poziv Nemačkoj da pošalje svoje glavne borbene tenkove u Ukrajinu.

Izvor: Tanjug, FoNet