Profesorka srpskog jezika: Ovde smo jer hoćemo da živimo bez straha

Marina Vidojević, nastavnica srpskog jezika i književnosti, obratila se okupljenima na skupu ispred Narodne skupštine. Okupljanje je počelo minutom ćutanja.

Protest "Srbija protiv nasilja" Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

„Drage majke, očevi, bake, deke, draga deco i sugrađani okupila nas je strašna tragedija. Svi smo se pitali šta nam se to dogodilo i zašto? Zašto nevinoj deci?“, počela je govor nastavnica srpskog i dodala prethodnih dana svi smo osećali bes, nemoć i tugu.   

„Hoćemo da vam kažemo da niste sami, gde god da ste i kako god da se osećate. Kao majka i nastavnica kažem ovo majkama, očevima, bakama, dekama, dečacima i devojčicama koje se pitaju – šta sada?“, istakla je Vidojević i porodicama žrtava izjavila najiskrenije saučešće.  

„Izvinite svi vi koji ste danas želeli samo tišinu“, istakla je i dodala „ali mi ne možemo više da čekamo“.   

„Predugo smo čekali, ćutali i okretali glavu na drugu stranu. Predugo smo mislili da će neko drugi rešiti sve probleme našeg društva. U toj tišini kultura nasilja je rasla. Zlo, nerazumevanje i stah su rasli. Zato je vreme sada. Ovde smo jer hoćemo da ova zemlja bude siguran dom. Za sve. Ovde smo jer hoćemo da živimo bez straha“, rekla je nastavnica srpskog.    Kako je istakla, hoće za svu decu sigurne škole, sela, gradove jer to ona zaslužuju.    

„Hoćemo emtapitiju, a ne mržnju. Ovde smo jer verujemo da možemo da se izborimo protiv nasilja. U ovo verujemo jer smo mi narod pun empatije i ljubavi. Ovo je pitanje iznad svake politike“, navela je Vidojević i zatim pročitala zahteve skupa:

-  Momentalna smena svih članova REM

-  Hitno ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje i nemoral sa televizijama sa nacionalnom frekvencijom

-  Zabrana štampanih medija koji svojim radom promovišu nasilje, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks

-  Smena rukovodstva rts zbof programa koji promoviušu kriminal i nasilje

-  Oduzimanje nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Happy zbog kršenja zakona

-  Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića

-  Smena ministra prosvete Branka Ružića i

-  Smena Šefa „BIA“ Aleksandra Vulina

-  Održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će se razmotriti odgovornost i bezbednosna situacija u zemlji u najkraćem mogućem roku

Protest "Srbija protiv nasilja" je, kako je ranije navedeno, organizovan zbog tragedija u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva.

Sve informacije u vezi sa protestom pratite u našem blogu uživo.

Izvor: Insajder