SAD pohvalile "neumorne napore" Lajčaka u dijalogu Beograda i Prištine

Američki Stejt department pohvalio je, kako je navedeno, "neumorne napore" specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Trilateralni sastanak u Briselu Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Saopštenje je usledilo kao odgovor na zahtev Glasa Amerike na albanskom jeziku za reakciju povodom izjava premijera Kosova Alјbina Kurtija, koji je optužio Lajčaka za pristrasnost i stavove protiv Prištine, na prošlonedelјnom sastanku u Briselu.

Kurti je naveo da je o ovom pitanju poslao pisma vodećim zapadnim zemlјama, optužujući Lajčaka, između ostalog, da "iskrivlјuje proces". 

U odgovoru za Glas Amerike, portparol Stejt departmenta nije potvrdio niti demantovao da li je pismo stiglo u Vašington.

"Mi (SAD) ostajemo blisko angažovani sa Kosovom, Srbijom i partnerima iz EU u dijalogu koji omogućava Evropska unija. Zahvalјujemo i prepoznajemo neumorne napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka", navodi Glas Amerike na albanskom jeziku.

Lajčak sa Šoleom i Eskobarom: Delimo isto shvatanje

Miroslav Lajčak izjavio je da sa specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom deli isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu i sličan pogled na način za napredak.

Lajčak je na društvenoj mreži X (Tviter) naveo da je u Njujorku večerao sa Šoleom i Eskobarom, koje je nazvao "dobrim prijateljima".  

"Uvek je korisno ponovo potvrditi da delimo isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu i da smo na istoj liniji u pogledu puta napred", poručio je Lajčak.

Izvor: Tanjug