Šapić: Postavljanje splavova biće dozvoljeno na Savskom šetalištu i preko puta Ratnog ostrva

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će ubuduće na obali Save u Beogradu biti dozvoljeno postavljanje splavova na Savskom šetalištu, kao i u Zemunu preko puta Ratnog ostrva, dok "između Brankovog mosta i Ušća neće biti ništa".

Savski kej. Foto: Zlatomir Bacic (Back…, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Šapić je za televiziju Hepi izjavio da će grad u februaru sprovesti projekat dovođenja struje i vode do lokacija koje su predviđene za postavljanje splavova, i da očekuje da će do marta ili aprila "svaki zakupac koji je licitirao cenu moći da postavi splav" na Savskom šetalištu.

"Tokom proleća biće velika rekonstrukcija Savskog šetališta. Od Brankovog mosta čistimo sve, nema ništa do rta gde se nalazi vojska. Kod hotela 'Jugoslavija' napravićemo lokacije i ići na licitaciju. Očekujemo do marta da implementiramo ovo što smo sproveli u decembru, što se tiče Savskog šetališta, i da ćemo paraleleno da pripremamo lokacije preko puta Ratnog ostrva", rekao je Šapić i dodao da će možda biti opredeljene lokacije za postavljanje splavova i na Zemunskom keju.

On je dodao da su splavovi koji su do sada bili postavljeni na obali Save imali dozvolu Rečne kapetanije "za plutanje i plovidbu", a da nisu imali dozvole da budu usidreni, nisu plaćali zakup i nisu zvanično bili povezani na vodu i struju.

Dodao je da će biti "jasno definisani uslovi" gde će se splavovi ubuduće nalaziti i kako će izgledati, a među njima će biti obavezan i razmak od 15 metara, što do sada nije bio slučaj.

Šapić je naveo i da očekuje da se posle potonuća splava Fristajler poveća podrška javnosti za rešavanje pitanja statusa splavova.  

"Na osnovu gradske Odluke o uređenju beogradskog priobalja, umesto nekadašnjih 100 splavova sada se na tom delu nalazi 28 objekata. Licitacija je bila javna, učestvovala su 82 pravna subjekta i samo od tog dela Savskog šetališta grad Beograd će prihodovati blizu milion evra", rekao je Šapić. 

Dodao je da se uz taj novac i neko dodatno ulaganje može rekonstruisati Savsko šetalište.

Izvor: Beta/FoNet/Televizija Hepi