Slovačka, Mađarska i Poljska ignorišu Brisel: Zadržavaju zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine

Poljska, Mađarska i Slovačka će se suprotstaviti Evropskoj uniji i produžiti privremenu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine, što će verovatno naljutiti čelne ljude bloka.

Tagovi:

Luka Izmail Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko, File

EU je u petak objavila planove da suspenduje privremenu zabranu izvoza ukrajinskog žita u odabrani broj zemalja istočne Evrope.

Privremenom merom usvojenom u maju uvedena je zabrana uvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku kako bi se spriečio rizik da poljoprivrednici u ovim zemljama budu u problem zbog jeftinog ukrajinskog žita.

Ukrajina je glavni snabdevač žitom i oslanjala se na svoje susede u izvozu, dok nije mogla da koristi crnomorske rute.

Dok se ukrajinski lider Volodimir Zelenski radovao vestima koje su stigle u petak, njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki nije pozdravio odluku EU.

Produžićemo ovu zabranu uprkos neslaganju Evropske unije“, rekao je premijer Moravjecki, prenosi poljska državna novinska agencija PAP.

“Nećemo slušati Berlin ili fon der Lajen, Tuska ili Vebera. Uradićemo to jer je to u interesu poljskog farmera“, nastavio je Moravjecki, misleći na lidere EU.

Kasnije u petak, portparol poljske vlade Pjotr Miler najavio je plan vlade da odmah uvede uredbu kojom se produžava zabrana uvoza žitarica iz Ukrajine, naglašavajući da se ta mera preduzima u „interesu poljskih farmera i potrošača“.

Mađarska je takođe odlučila da zadrži zabranu, a premijer te zemlje Viktor Orban je u subotu na društvenoj mrežo „X“, ranije poznatoj kao Tviter, objavio svoje planove da „preuzme stvari u svoje ruke“.

“Ukrajinski poljoprivredni proizvodi namenjeni Africi preplavljuju centralnoevropska tržišta. Birokrate u Briselu ponovo zatvaraju oči pred problemima evropskih farmera, pa Mađarska, Poljska i Slovačka produžavaju zabranu uvoza na nacionalnoj osnovi“, naglasio je Orban.

Slovačko ministarstvo poljoprivrede objavilo je svoju odluku o produženju zabrane u objavi na Fejsbuku u petak, navodeći potrebu da se zaštiti slovačko „domaće tržište“.

Odluka tri zemlje da primene sopstvene mere mogla bi da razbesni zvaničnike EU. 

Ranije u petak, izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis pozvao je zemlje da “rade u skladu sa novim sporazumom i da se “uzdrže od jednostranih mera” što se tiče uvoza žitarica iz Ukrajine.

Izvor: CNN