UN Izveštaj: Najmanje 10.000 žena žrtve su seksualnog nasilja u Etiopiji

Najmanje 10.000 žena i devojčica su bile žrtve seksualnog nasilja u Etiopiji uprkos mirovnom sporazumu zaraćenih strana, naveli su eksperti Ujedinjenih nacija (UN) u izveštaju objavljenom 18. septembra.

Tagovi:

Foto: Beta/AP Photo/Nariman El-Mofty

Predsedavajući međunarodne komisije stručnjaka za ljudska prava u Etiopiji Mohamed Čande Otman rekao je da je situacija i dalje "izuzetno ozbiljna" uprkos mirovnom sporazumu potpisanom u novembru 2022. godine.

Nasilje je izbilo u novembru 2020. godine, mahom u severnom regionu Tigraja koji je mesecima bio izolovan od spoljnog sveta.

U izveštaju se navodi da su sve strane u tom ratu vršile zločine, uključujući masovna ubistva, silovanje, izgladnjivanje i uništavanje škola i medicinskih ustanova.

U izveštaju piše da trupe iz susedne Eritreje i pripadnici milicije iz etiopske grupacije Amhara nastavljaju činiti teške zločine u Tigraju, uključujući "sistematsko seksualno nasilje nad ženama i devojčicama".

Komesarka Radika Kumarasvami rekla je da prisustvo eritrejskih trupa u Etiopiji pokazuje ne samo "ukorenjenu politiku nekažnjivosti, već i da Vlada te zemlje "kontinuirano podržava i toleriše takvo kršenje".

"Pobijene su čitave porodice, rođaci primorani da gledaju užasne zločine nad svojim najmilijima, dok su čitave zajednice raseljene ili proterane iz svojih domova", rekla je ona.

Pozivajući se na procene sedam zdravstvenih centara samo u Tigraju, komisija je saopštila da je više od 10.000 preživelih seksualnog nasilja tražilo pomoć lekara od početka sukoba do jula ove godine.

Izveštaj eksperata je objavljen u vreme neizvesnosti za budući rad tima istražitelja koji su ga napisali jer Savet UN za ljudska prava treba da početkom oktobra odluči da li će im produžiti mandat, dok Vlada Etiopije premijera Abija Ahmeda želi da do toga ne dođe.

Izvor: Beta/AP