VJT: Mediji da se uzdrže od nagađanja i da ne objavljuju imena i fotografije stradalih u školi "Vladislav Ribnikar"

Više javno tužilaštvo u Beogradu apelovalo je na medije da ne objavljuju fotografije i imena stradalih u masovnom ubistvu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Više javno tužilaštvo, Palata pravde Foto: Srđan Ilić

Tužilaštvo u saopštenju poziva medije da se uzdrže od objavljivanja neproverenih informacija i nagađanja, jer to, ne samo što škodi istrazi, već duboko povređuje osećanja porodica stradalih.

"U ovom trenutku veoma je važno da svako od nas pokaže dodatnu odgovornost za tragediju koja je pogodila naše društvo, te upravo zato molimo medije da svaku informaciju pre objavljivanja pažljivo provere i izveštavaju uz posebnu pažnju", navodi se u saopštenju. 

Tužilaštvo će, kako preciziraju, blagovremeno obaveštavati javnost o preduzetim radnjama u skladu sa zakonom. 

Takođe, napominju da Više javno tužilaštvo u Beogradu preuzima pretkrivični postupak od Prvog osnovnog javnog tužilaštva protiv M. K, majke 13-godišnjeg dečaka koji je 3. maja ubio osmoro učenika i radnika obezbeđenja, a ranio nastavnicu i još šestoro učenika, od kojih je jedna devojčica u međuvremenu preminula.

Preciziraju da se predmet preuzima radi koncentracije dokaza, jer se pred VJT u Beogradu već vodi krivični postupak protiv dečakovog oca, V. K. 

Pretkrivični postupak protiv majke vodi se u cilju utvrđivanja da li se u njenim radnjama stiču elementi krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, dok se protiv oca vodi istraga zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti, a biće ispitano i da li se u njegovim radnjama eventualno stiču elementi krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Podsetimo, porodica K. K. izrazila je saučešće porodicama ubijenih putem saopštenja, koje je objavila advokatska kancelarija koji ih zastupa.

Izvor: Više javno tužilaštvo