Ane Volš još nema, njen suprug optužen za ubistvo: Šta će pokazati dalja istraga i sudski postupak?

Beograđanki Ani Volš, koja je sa porodicom živela u Bostonu, svaki trag izgubio se prvog dana Nove godine. Ipak, njen nestanak su tek 4. januara 2023. godine prijavili suprug Brajan Volš, kao i kolege iz firme u Vašingotnu gde je bila zaposlena.

Brajan Volš. Foto: Beta/Greg Derr/The Patriot Ledger/AP, Pool

Ana Volš još nije pronađena, a zbog sumnje da je ubio svoju suprugu, pred sudom u Kvinsu optužen je Brajan Volš, koji na pitanje tužioca nije hteo da odgovara. Njegovo sledeće pojavljivanje pred sudom zakazano je za 9. februar.

Nakon prijavljivanja nestanka Ane Volš policija je krenula u istragu. Njen suprug je tada izjavio policiji da je svoju ženu poslednji put video 1. januara 2023. godine kada je otišla na let za Vašington. Naveo je i da je sledeći dan proveo obavljajući svoje poslove i družeći se sa decom.

Ubrzo nakon početka istrage u podrumu porodične kuće Volšovih pronađen je nož sa tragovima krvi. Otkriveno je i da je, odmah po njenom nestanku, Brajan Volš potrošio oko 450 dolara na sredstva za čišćenje. Si En En je saopštio i da su u istoriji Internet pretrage na uređajima Brajana Volša pronađeni upiti, poput: Kako se rešiti tela žene od 52 kilograma i kako raskomadati telo?

Na deponiji u blizini zgrade u kojoj živi Volšova majka nađeni su predmeti koji su takođe deo istrage.

Uhapšen zbog ometanja istrage

Prvih nekoliko dana po prijavi nestanka, policija je saopštavala da suprug Ane Volš, Brajan sarađuje u istrazi, da bi potom bio priveden zbog ometanja iste. Izjave koje je davao, pre svega o svom kretanju, bile su kontradiktorne.

Tužilac je naveo da istražitelji nisu pronašli dokaze da je Ana Volš 1. januara iz njihove kuće odlazila u kupovinu, kako je stajalo u iskazu.

Pred sudom se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, posle čega mu je određen pritvor i kaucija od pola miliona dolara.

Nalog za hapšenje Brajana Volša, koji se tereti za ubistvo Ane Volš, izdat je 17. januara, saopštio je okružni tužilac Norfoka Majkl Morisi.


Optužen za ubistvo

Brajan Volš je optužen pred Okružnim sudom u Kvinsu za ubistvo svoje supruge.

Tužiteljka Lin Beland optužila ga je da je raskomadao svoju suprugu i njene ostatke odložio u kontejnere. Ona je takođe iznela neke od dokaza koji su doveli do optužbe, uključujući otkrivanje stvari Ane Volše i krvi u smeću, kao i Gugl pretrage Brajana Volša.

Volš se, preko advokata, izjasnio da nije kriv, uz izjavu da dokazi protiv njega nisu jaki.

„Po mom iskustvu, gde u slučajevima, kao što je ovaj, tužilaštvo novinarima daje takozvane dokaze pre nego što ih dostave meni, oni nisu toliko jaku”, rekla je Volšova advokatica. 


Kontroverzna istorija Brajana Volša

Kako piše CNN, pravna prošlost Brajana Volša obojena je kontroverzama.

Navodi se da je Volšov otac, koji je više od jedne decenije vodio odeljenje za neurologiju u Brigamu i ženskoj bolnici u Bostonu, umro 2018. godine.

Budući da sa svojim sinom Brajanom nije bio u kontaktu, u nasledstvo mu je ostavio samo “najlepše želje”, ali ne i imovinu. Ipak, Brajan Volš je 2019. godine tvrdio da je on jedan od zakonskih naslednika očeve imovine, ali i da je potpis na testamentu falsifikat.

Takođe je govorio je da su njegov otac i on bili otuđeni tokom godina, ali da su se “ponovo povezali“ 2015. godine i počeli redovno da komuniciraju. Ove tvrdnje je opovrgao prijatelj Vološovog oca.

Brajan Volš je bio optužen i za prevaru 2018. godine, zbog navodne prodaje lažnih umetničkih dela Endija Vorhola na eBay-u, prenosi CNN. Tri godine kasnije je priznao krivicu, zbog čega je osuđen na kućni pritvor.

Ana Volš prijavila je policiji 2014. godine da je dobila pretnje da će neko “ubiti (nju) i njenog prijatelja”, navodi se u izveštaju o incidentu koji je CNN dobio od policije Vašingtona. Portparol odeljenja potvrdio je da je Brajan Volše bio uključen ovaj u slučaj.

Ipak, slučaj je kasnije zatvoren, jer je Ana Volš  odbila da sarađuje sa tužilaštvom, rekao je portparol.

Bila je blistavog duha

Ana Volš je rođena i odrasla u Beogradu, kao Ana Ljubičić. Godine 2005. otišla je u Sjedinjene Američke Države.

Prijatelji Ane Volš je opisuju kao osobu vedrog duha, posvećenu majku i poslovnu ženu.

“Bila je apsolutno blistavog duha, ona vrsta osobe od koje jednostavno osetite energiju. Ona je briljantna poslovna žena i kako volim da kažem ‘supermama'", rekla je jedna od prijateljica Ane Volš za CNN.

Ana Volš je putovala na posao u Vašington tokom nedelje, a zatim bi se vraćala kući vikendom, navele su njene kolege.

“Ona je moćna i poslovna žena. Nikada nije pričala ni o čemu ličnom. Nikada nije pričala o bolu. Nikada nije mnogo pričala o svom mužu. Sve je bilo u vezi sa njenom decom i poslom i napredovanjem i kako je mogla da pomogne drugim ljudima”, rekao je jedan od njih.

Sa Brajanom Volšom, Ana Volš ima troje dece, od dve i šest godina, o kojima sada brinu socijalne službe, prenosi NBC Boston.

Ana Volš je uspela da ujedini stotine ljudi na zajedinčkom bdenju i Kohasetu, naselju u kome je živela.

Izvor: CNN/NBC Boston/Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.