Deo opozicije hoće veću vidljivost na RTS-u (VIDEO)

Nizu neispunjenih zahteva, deo opozicije dodaje – nove zahteve. Jedan zahtev predat je Predsedništvu na Andrićevom vencu, a drugi u komšiluku, Javnom servisu u Takovskoj ulici. Četiri meseca od početka protesta “Srbija protiv nasilja” i pet zahteva koji do danas nisu ispunjeni – a koji su izneti na prvom protestu - deo opozicije sada, pisanim putem, zahteva da Radio-televizija Srbije otvori svoj program za njih, a od predsednika Srbije da, do kraja godine, raspiše vanredne parlamentarne i beogradske izbore. Izborne uslove, tako, stavljaju u drugi plan.

Čitaj mi
Foto: Srđan Ilić

Opozicione stranke koje organizuju proteste "Srbija protiv nasilja“ traže od Radio-televizije Srbije da budu više zastupljeni na Javnom servisu, kao i samostalna gostovanja, bez prisustva prorežimskih stranaka. Nebojša Zelenović narodni poslanik “Zajedno za Srbiju” kaže:

"Istinitog informisanja i profesionalnog odnosa u ovoj kući nema, a svi je plaćamo. Svakog meseca plaćamo. U 16 gradova u kojima se održavaju protesti nema ništa o tome. Nema ništa o zahtevima protesta. Šta kažu novinari što sto hiljada građana RTS smatra odgovornim za nasilje u društvu.” 


Nekoliko sati uoči zahteva opozicije, predsednica Vlade gostovala je u Jutarnjem programu RTS-a i kritikovala tu medijsku kuću jer su, kako kaže, popustili pod pritiskom opozicije:

"Moram da vam kažem radi potpune iskrenosti i otvorenosti, da se RTS malo povukao pod tim pritiscima. Nekorektno je izveštavanje RTS-a i o predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i na račun Srpske napredne stranke kada se radi o temi izbora. Dakle, tu je opozicija u potpunosti dominantna, oni vam to spočitavaju, vi ste se povukli pod tim pritiscima. Mi ne možemo da se povučemo pod tim pritiscima i nećemo braniti vlast, zato što nas vlast ne zanima.”

Osim današnjeg zahteva RTS-u, iste opozicione stranke juče su, pismom, od predsednika Srbije zahtevale raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. Predsednik poručuje - biće zadovoljni odgovorom:

 “Pročitao sam pismo stranaka bivšeg režima, tu je 95 % njih iz bivšeg režima. Oni u stvari, da prevedem to nijihovo pismo. Oni kažu da izbori moraju da budu raspisani do kraja decembra, što znači da bi izbori trebali ili morali da budu održani do 02. marta najkasnije. Koliko sam ih ja razumeo... videćemo, možda bude i pre toga. Videćemo, do kraja meseca dobiće odgovor.” 

U pismu predsedniku u kojem traže izbore, opozicija navodi da je Srbija u dubokoj ekonomskoj, političkoj i društvenoj krizi i da vlast nema snage i volje da se iz te krize izađe. Podseća se i da talas nasilja ne jenjava, kao i da su zbog svega toga potrebni ljudi koji će probleme rešavati, a ne ignorisati.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.