Rasprava uz replike i povrede poslovnika, opozicija protiv Orlića za predsednika parlamenta

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine počeo je uz aplauze i međusobna dobacivanja. Prvi je reč dobio šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov koji je i formalno predložio Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije. Rasprava o izboru predsednika protiče uz brojne replike i govore mimo dnevnog reda, pa su narodni poslanici više razmenjivali kritike i uvrede dok se najmanje govorilo o kandidatu Vladimiru Orliću.

Foto: Srđan Ilić

Poslanici vlasti i opozicije tokom današnje rasprave drugog dana konstitutivne sednice najmanje su govorili o predloženom kandidatu za predsednika parlamenta. Govorilo se o Rio Tintu, novinarima, bivšem radniku Krušika Aleksandru Obradoviću…

Posle jedne od replika u kojoj je poslanica Ana Brnabić vređala pojedine poslanike opozicije, narodni poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić izrazio je sumnju da je prekršen zakon time što je aktuelna premijerka Ana Brnabić istovremeno i narodna poslanica.

On je dodao da juče nije glasao za izveštaj verifikacione komisije koja je potvrdila mandate i da je razlog za to upravo status Ane Brnabić.

Gajić je rekao da prema zakonu član izvršne vlasti ne može biti poslanik, a da će Bnabić, iako je njena vlada sada u tehničkom mandatu, prestati da bude premijerka tek kad bude izabrana nova vlada.

Tokom rasprave, predsedavajući Vladeta Janković u jednom trenutku oduzeo je reč poslaniku Srpske napredne stranke Goranu Vesiću zbog uvreda na račun lidera Dveri Boška Obradovića.

Vesić je u svom govoru istakao da je Boško Obradović iznosi predloge o tome šta treba da radi Srpska napredna stranke, "jer sam nije u stanju da bilo šta uradi, pošto nema podršku građana" i da zbog soptvene "impotentne politike" lider Dveri nikada neće odlučivati ni o čemu.

Obradović je prethodno rekao da neće podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika Narodne skupštine, ali da je Orlić svakako bolji kandidat od nekih drugih iz SNS-a, među kojima je pomenuo i Vesića.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma govorio je između ostalog i o borbi Srbije protiv koronavirusa.

"Mi smo prva zemlja na svetu koja je imala četiri vakcine, čak su nam neke zemlje tražile da im damo. Koliko je napravljeno domova zdravlja i bolnica za ovo vreme...", rekao je Palma. 

Od samog početka dobacivanja i uvrede

Milenko Jovanov na početku svog obraćanja rekao je predsedavajućem da proveri "da li su poslanici koji sede preko puta uzeli terapiju za današnji dan", aludirajući na opoziciju.

On je opozicionim poslanicima poručio da su juče napravili presedan i aplauzom nagradili "taj presedan", odnosno govor predsedavajućeg Vladete Jankovića, pa će sada "imati aplauza koliko hoće", na šta je ponovo dobio ovacije.

Dodao je da parlamentu predstoje ozbiljni poslovi i da je zato potreban ozbiljan predsednik skupštine koji će voditi ozbiljnu politiku i neće dozvoliti podele.

"Želimo da ovaj put sačuvamo svoju zemlju stradanja i razaranja, dosta je toga bilo. I zato predlažemo Vladimira Orlića jer smo uvereni da on taj zadatak može da ispuni, zato što je iskusan poslanik", rekao je Jovanov.

Jovanov je u nastavku nastavio niz uvreda na račun opozicionih poslanika, uz poruku da ne budu nervozni jer je ovo tek početak i da predstoji četiri godine rada.

Na dobacivanja iz redova opozicije, Jovanov je pitao opozicione poslanike "da li žele da vrate odbore koje su dobili".

Polemika uz dobacivanja u skupštini trajala je nekoliko minuta, a onda je Jovanov nastavio da obrazlaže predlog i iznosi planove vlasti za izgradnju puteva, pruga i nastavak evropskih integracija.

Na kraju je Jovanov naveo nekoliko podataka iz biografije Vladimira Orlića.

Poslanici 13. saziva Skupštine Srbije
Poslanici 13. saziva Skupštine Srbije; Foto: Srđan Ilić


Predlog Srpske napredne stranke da Vladimir Orlić bude izabran za predsednika skupštine podržali su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, dok su poslaničke grupe "Evropski regioni- Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina" i "Zeleno - levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo" kao i "Dveri" najavile da će glasati protiv.

Predsednik poslaničke grupe "Evropski regioni- Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina" Aleksandar Olenik rekao je da neće glasati za Orlića jer bi to značilo politiku kontinuiteta, a zamerio je i što prethodni saziv nije dovoljno govorio o Vojvodini.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) će podržati predlog SNS-a, rekao je šef poslaničkog kluba Balint Pastor koji je najavio da će sa sa naprednjacima uskoro biti potpisan koalicini sporazum.

Pastor je uveren da će Orlić dobro voditi skupštinu jer je "mlad, energičan i iskusan".

Predsednik grupe "Zeleno - levi klub" Radomir Lazović ne veruje da će Orlić da doprinese boljoj atmosferi jer je on najpoznatiji po prekidanju sagovornika, plasiranju uvreda, i prvi "kada se vikom treba sakriti od argumenata".

„On debatama pristupa metodično, on je trenirano oružje u rukama partije, on je čovek na zadatku, on ne služi građanima već partiji da sakrije njena nedela", rekao je Lazović.

Lider "Dveri" Boško Obradović istakao je da poslanici njegove partije ne mogu glasati "za starog Orlića", ali da će u budućnosti podržati njegov rad, ukoliko se bude ponašao korekno kao na konsultacijama u poslednjih nekoliko dana.

Vladimir Orlić
Vladimir Orlić, kandidat za predsednika Skupštine Srbije; Foto: Srđan Ilić


U novom sazivu Skupštine Srbije formirano 15 poslaničkih grupa


Poslanička grupa "Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve" ima 105 poslanika, predsednik je Milenko Jovanov, a zamenica Marina Raguš.

Na čelu grupe "Socijalističa partija Srbije " koja ima 23 člana je Ivica Dačić, a zamenik Đorđe Milićević, dok Poslanička grupa Jedinstvena Srbija ima osam članova, predvodi je Dragan Marković, a zamenik je Života Starčević.

Poslanička grupa "Ujedinjeni - SSP, PSG, Sindikat Sloga, PZP" broji 16 članova, a na njenom čelu je Marinika Tepić, dok je njen zamenik Pavle Grbović.

Poslaničku grupu "NADA - Novi DSS - POKS" koja ima 15 članova predvodi Miloš Jovanović, a zamenik je Vojislav Mihailović.

Šef Poslaničke grupe Narodne stranke koju čini 12 poslanika je Miroslav Aleksić, a zamenik je Stefan Jovanović.

Predsednik Poslaničke grupe Demokratske stranke koja ima 10 poslanika je Zoran Lutovac, a zamenica je Dragana Rakić.

Poslanička grupa Srpska Stranka Zavetnici ima 10 poslanika, na čelu je Milica Đurdjević Stamenkovski, dok je zamenik Nikola Dragićević.

Na čelu poslaničke grupe Moramo - Zajedno, koja broji osam članova, je Nebojša Zelenović a zamenik je Aleksandar Jovanović.

Branimir Jovanović predsednik je poslaničke grupe Socijaldemokratska partija Srbije, koja ima sedam članova, a zamenik je Muamer Bačevac.

Poslanička grupa PUPS - Solidarnost i pravda ima šest poslanika, na čelu je Stefan Krkobabić a zamenik je Milorad Hadži Stošić.

Na čelu poslaničke grupe Srpski pokret Dveri - Patriotski blok, koju čini šest poslanika, jeste Boško Obradović a zamenik je Ivan Kostić.

Enis Imamović je na čelu poslaničke grupe Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina, koja broji pet članova, a zamenik je Aleksandar Olenik.

Na čelu poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara, koja ima pet članova, je Balint Pastor a zamenica je Elvira Kovač.

Poslanička grupa Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo broji pet članova, predsednik je Radomir Lazović a zamenica Biljana Djordjević.

Sedam potpredsednika parlamenta

Ranije je dogovoreno da će ovaj saziv imati sedam potpredsednika, a kako je juče najavljeno, naprednjaci će na to mesto predložiti Sandru Božić.

Socijalistička partija Srbije predložiće svoju dugogodišnju poslanicu Snežanu Paunović, a Savez Vojvođanskih Mađara Elviru Kovač koja je i do sada bila na toj funkciji.

Potpredsedničko mesto zadržaće i Stranka pravde i pomirenja, ali nije precizirano da li je kandidat predsednik stranke Usame Zukorlić.

Iz reda opozicionih poslanika najavljeno je da će koalicija NADA predložiti Božidara Delića, a potpredsednici bi trebalo da postanu i Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Poslanici bi danas trebalo da imenuju i generalnog sekretara skupštine.

Juče je potvrđivanjem mandata i polaganjem zakletve konstituisan 13. skupštinski saziv, a od tog dana počeo je da teče rok za formiranje Vlade Srbije posle izbora održanih 3. aprila ove godine.

Kako je izgledao jučerašnji dan pogledajte u foto galeriji Insajdera.

Konstitutivna sednica Skupštine
Konstitutivna sednica Skupštine Foto: Srđan Ilić

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.