Drugi čin: Završene današnje konsultacije za formiranje nove Vlade Srbije

Završen je drugi dan konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih lista o formiranju nove Vlade. Predsednik je u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu primio zastupnike još tri izborne liste - Savez vojvođanskih Mađara, stranku Zavetnici i savez Dveri - POKS, koji su odvojeno razgovarali sa Vučićem.

Boško Obradović i Aleksandar Vučić tokom konsultacija za sastav nove Vlade. Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Obradović: Dveri nisu zainteresovane da budu deo vlade kontinuiteta

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da taj pokret nije zainteresovan da bude deo nove vlade Srbije koja će po njegovim rečima, biti vlada "kontinuiteta".

"Dosadašnje vlade su upropastile Srbiju. Ako se Vučić odluči na vladu kontinuiteta imaćemo kolaps države već u toku sledeće zime, Srbija će izgledati kao EPS danas", rekao je Obradović novinarima ispred Predsedništva Srbije u Beogradu posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o mandataru za sastav nove vlade.

Lider Dveri je dodao da je Vučić tokom razgovora pokazao interesovanje za nekoliko predloga koje će taj pokret izneti u novom sazivu Skupštine Srbije.

Današnji krug konsultacija u Predsedništvu biće završen razgovorima sa predstavnicima Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Đurđević Stamenkovski: Ostajemo državotvorna opozicija, nećemo biti deo nove vlade

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas, nakon konsultacija sa predsednikom Vučićem, da ta stranka neće biti deo nove Vlade Srbije i da će ostati "državotvorna opozicija".

Đurđević Stamenkovski je novinarima ispred Predsedništva objasnila da ta stranka neće učestvovati u vladi jer smatra da "dosadašnja politička praksa, ali i kadrovska selekcija i programski postulati, koje je vladajuća koalicija do sada primenjivala, nisu kompatibilni sa njihovim stavovima".

"Srpska stranka Zavetnici će ostati državotvorna opozicija, spremna da pruži podršku odbrani državnih i nacionalnih interesa. Pre svega da očuvamo vojnu neutralnost, ustavni poredak Republike Srbije, Kosovo i Metohiju u sastavu naše zemlje, porodične vrednosti, ali naravno da se zajedničkim snagama odupremo spoljnopolitičkim pritiscima", kazala je ona.

Istakla je i da je ta stranka otvorena za eventualnu "Vladu nacionalnog jedinstva" ili "Vladu nacionalnog spasa", ukoliko se za njom eventualno ukaže potreba, ali tek ako bude uspostavljen široki nacionalni konsenzus i ako u njima budu učestvovale i druge državotvorne stranke.

Đurđević Stamenkovski je dodala da će ta stranka tražiti da se Skupština Srbije izjasni o svim sporazumima sa Kosovom, posebno o energetskom, kao i da će tražiti da se Srbija obaveže da nijednoj stranoj zemlji neće uvoditi sankcije.

Predsednica stranke Zavetnici je kazala i da u Skupštini neće kritikovati inicijative drugih političkih stranaka, samo zato što u njima vide "oponente", već da će se truditi da budu racionalni i odgovorni i da podrže sve što je dobro.

Ištvan Pastor: SVM će biti deo Vlade kroz državne sekretare, nećemo imati ministarske pozicije

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je nakon konsultacija sa predsednikom Vučićem da je dogovoren nastavak saradnje i da će SVM biti deo nove Vlade kroz državne sekretare, ali da neće imati ministarske pozicije.

Pastor je novinarima ispred Predsedništva rekao da razlog nije što, eventualno, nemaju stručne ljude, već zato što nemaju "tu vrstu društvene i socijalne prisutnosti" na nivou cele Srbije, već su stranka koja funkcioniše na teritoriji Vojvodine.

On je kazao i da će SVM biti deo parlamentarne većine i da je to bila Vučićeva ponuda, ali i njihova želja.

Na pitanje novinara da li će funkcionerka te stranke Elvira Kovač biti predsednica Skupštine, kako se to navodilo u medijima, Pastor je rekao da je dogovor da SVM rad u Skupštini nastavi kao i do sada.

"Ona neće biti predsednik Skupštine, ali se nadamo da će biti jedan od potpredsednika", kazao je on.

Savez Vojvođanskih Mađara, Zavetnici i Dveri danas kod Vučića na konsultacijama

Prema rasporedu saopštenom iz Predsedništva, Vučić će se danas sastati sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, strankom Zavetnici i sa savezom Dveri - POKS.

Prvog dana konsultacija, u četvrtak, od četiri izborne liste na razgovor sa predsednikom došle su tri. Svoje izborne platforme predstavili su predstavnici lista Koalicija Albanaca doline, Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu) i Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) - Usame Zukorlić. 

Jedini koji se nisu pojavili na konsultacijama oko formiranja nove Vlade Republike Srbije bili su predstavnici izborne liste pod nazivom  SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin. 

Parlamentarni izbori održani su 3. aprila, ali su zbog više ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu konačni rezultati izbora potvrđeni tek 5. jula.

Na održanim izborima Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 120 mandata, lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ 38 mandata, Socijalistička partija Srbije (SPS) 31 mandat, koalicija „NADA“ 15 mandata, koalicija „Moramo“ 13 mandata, koalicija Dveri – POKS 10 mandata, Zavetnici 10 mandata, Stranka vojvođanskih Mađara pet mandata, lista „Muftija Amanet“ tri mandata, koalicija Zajedno za Vojvodinu dva mandata, SDA Sandžaka dva mandata i Koalicija Albanaca Doline jedan mandat.

Izvor: Beta/Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.