Izabran novi predsednik SANU (VIDEO)

Astronom Zoran Knežević novi je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti. Međutim, izbor predsednika i potpredsednika SANU ostao je u senci druga dve priče. Akademija se oglasila saopštenjem u kome se navodi da su pojedini njeni članovi suočeni sa, kako se navodi, organizovanim medijskim napadima, punim izmišljotina. Izbornu skupštinu SANU obeležila je i neobična situacija u kojoj se našao akademik Vasilije Krestić, koji smatra da je jedan od najžigosanijih akademika.

Predsednik SANU Zoran Knežević Foto: Tanjug/Rade Prelić

Novoizabrani predsednik Srpske Akademije nauka i umetnosti Zoran Knežević diplomirao je astronomiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, slovi za jednog od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru. Dugi niz godina bio je direktor Astronomske opservatorije u Beogradu. Posle preuzimanja dužnosti, izjavio je da su vremena teška i složena i da mu je cilj da Akademiju dovede u mirnu luku:

"Politika je postala suviše ozbiljan posao, da bi se njome bavili ljudi koji nisu političari, kao što smo mi u Akademiji. Politika političarima, a mi ćemo da pomognemo koliko treba i koliko nas pozovu. Akademija je bila jedna od retkih institucija, koja se pre neku godinu odazvala pozivu da se učestvuje u javnoj raspravi povodom pitanja vezanih za Kosovo. Mi smo objavili knjigu sa raznim predlozima i mišljenjima, to je negde kao voda u pesku nestalo u našoj javnosti. Ne bežimo od angažmana, ali neko treba da nas pozove da damo naše mišljenje", rekao je novi predsednik SANU.

U oproštajnom govoru, bivši predsednik SANU Vladimir Kostić poručio je da odlazi razočaran i tužan, a kolegama poželeo da budu manje okruženi mržnjom. Najavio je da će Izvršni odbor tražiti od policije da istraži i podnese prijavu protiv onih koji su jutros lepkom blokirali ulazna vrata stana akademika Vasilija Krestića koji je, obraćajući se kolegama, podsetio da ga u medijima nazivaju Soroševim i hrvatskim plaćenikom.

"Na šta je spala Akademija u ovoj predizbornoj trci? Koga zastupaju ti koji napadaju Vasilija Krestića, zbog jednog potpisa i zbog njegove želje da se nađu najbolji članovi na čelu Akademije, koji će najbolje voditi ovu kuću u narednom periodu? Bez trunke ličnih interesa." 

Za potpredsednike SANU izabrani su Zoran Popović i Miodrag Marković. Novi generalni sekretar je Nebojša Lalić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.