Jeftino i (ne)zdravo: Šta stručnjaci kažu o kvalitetu pilećeg parizera (VIDEO)

Među 20 proizvoda koji su pojeftinili našao se i pileći parizer koji je, od kako je pre dva dana predsednik Srbije najavio da će ga jesti pred kamerama - glavna tema u većini medija. Ne i na TV Insajder. Predsednik je danas ispunio obećanje i, zajedno sa dvojicom ministara, doručkovao taj proizvod. Možda je to dobar marketinški potez, ali - samo na prvu loptu. Jer, niti možemo da znamo da li će i ubuduće biti na njihovom meniju, niti su stručni da govore o kvalitetu tog proizvoda.

Ilustracija. Foto: Franki Chamaki/Unsplash

Za potrošačku korpu potrebno je desetak hiljada više od prosečne zarade u Srbiji. Ko nema nikoga na selu, a primanja mu nisu znatno iznad prosečne zarade, teško da može sebi da priušti sve na šta je navikao.  Jedan od 20 proizvoda koji je od danas pojeftinio jeste pileći parizer, kilogram sada košta 260 dinara. 

Stanovnici Beograda za Marker kažu, da jedu ono što im je dostupno po cenama, a parizer im nije omiljena hrana, bez obzira na cenu:

"Pa, ne jedem, mislim da je jako loše da je nisko kalorično, da je puno nekih muljavina, tako da ne jedem, ni moja porodica, iskreno."        

"Jedem, jedem, povremeno, ali da Vam kažem, dosadili mi i ti suhomesnati proizvodi i parizer i sremska i sve, a i cene cene su otišle gore... "

"Znate šta, mnogo ljudi je gladno... ali, ja ne volim parizer, više volim pršutu i bijelu domaću slaninu iz Crne Gore, šta ću volim."

" Ne, ne, ne, ja sam Slavonka, ja volim kulen, šunku, čvarke."U parizeru, uz različite dodatke, ima veoma malo čistog mesa, kažu stručnjaci. Jedna od njih Jasna Mastilović, naučni savetnik u Institutu BioSens, govorila je za Marker

"Kada pričamo o zdravoj hrani imamo više aspekata. Jedno pitanje je da li je ta hrana zdravstveno bezbedna. Kada je u pitanju parizer i uopšte prerađevine od mesa, koje su nastale kroz jedan proces obrade, što se tiče zdravstvene bezbednosti, one su apsolutno zdrave. Drugo pitanje je koliko je taj proizvod zdrav što se tiče hranjivih materija. Videla sam negde da pileći parizer sadrži tri posto pilećeg mesa, to je korektna informacija za potrošača da zna šta uzima. Ali to ne znači da nutritivna vrednost, tj oni proteini koje mi nadoknađujemo kroz meso, nisu prisutni. Oni su prisutni kroz dodatke npr jeftinijih proizvoda koji nisu životinjskog porekla, ne samo parizer, već pašteta i slično i zato su jeftiniji", rekla je.

Zdrava ishrana podrazumeva raznovrsnu trpezu. Cene mesa, povrća i voća neprestano rastu, a ti proizvodi su sve manje dostupni većem broju stanovništva.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.