Jovanov o ponašanju poslanika: Lopovu reći da je lopov nije kršenje Kodeksa (VIDEO)

Poslanici u novom sazivu Skupštine položili su danas zakletve, čime je konstituisan parlament Srbije puna četiri meseca nakon održavanja parlamentarnih izbora. Nakon polaganja zakletve, predstavnici poslaničkih grupa obratili su se novinarima u Centralnom holu Doma Narodne skupštine.

Milenko Jovanov. Foto: Srđan Ilić

Novi predsednik poslaničkog kluba "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov odgovarajući na pitanja Insajdera rekao je da će se i u ovom sazivu Skupštine upotrebljavati izrazi kao "lopov" jer smatra da nije problem "reći lopovu da je lopov". On smatra i da to nije kršenje Kodeksa ponašanja poslanika.

“Mi možemo za nekoga da kažemo da je protivpravno otuđio tuđu imovinu, ali to je malo rogobatno pa se kaže: 'lopov'. Ne vidim da je protivno Kodeksu lopovu reći da je lopov ili za nekoga reći da je lopov ako imate argumentaciju za to - ne vidim ništa sporno u tome. Možete da očekujete da ćemo da odgovaramo srazmerno napadu koji je na naš izvršen, ako ga bude bilo“, rekao je Jovanov odgovarajući na pitanje Insajdera. 

Milenko Jovanov u Skupštini Srbije

Jovanov je govor predsedavajućeg današnje sednice Vladete Jankovića, koji je rekao da u Srbiji nema slobodnih izbora, okarakterisao kao "nezapamćenu zloupotrebu", kao i da je na taj način prekršio Kodeks poslanika.

"Iako smo im izašli u susret svim zahtevima i nudili im ono što nisu ni tražili, opozicija je u radnim telima zastupljenija nego ikad, a kao odgovor smo dobili zloupotrebu koja je nezabeležena, da je predsedavajući skupštine koji je na tom mestu ne zahvaljujući glasovima nego krštenici, održao politički govor dostojan tribine u Malom Mokrom Lugu", rekao je Jovanov.

On nije mogao da potvrdi reči Ivice Dačića da će SPS biti deo vladajuće većine.

Zamenica Milenka Jovanova, kako je saopšteno biće biće Marina Raguš, a sekretar Nevena Đurić.

Osim vladajuće stranke, u Skupštini Srbije posle polaganja zakletve, u holu su se novinarima predstavili poslanički klubovi i saopštili šta će biti njihovi prioriteti.

Jedinstvena Srbija: Zajedno sa SPS-om očekujemo nastavak saradnje sa naprednjacima

Novinarima se obratio i predsednik "Jedinstvene Srbije" Dragan Marković koji je rekao da je ta stranka u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije osvojila 31 poslanika, među kojima je osam iz JS.

Ivica Dačić i Dragan Marković Palma
Ivica Dačić, Đorđe Milićević i Dragan Marković Palma. Foto: Srđan Ilić

"Mi ćemo da nastavimo da radimo ono što je u interesu Srbije, borićemo se za socijalnu pravdu, nova radna mesta i očuvanje Kosova, a ne odustajemo ni od puta ka EU", rekao je Marković.

On je istakao da je koalicija SPS-JS podržala Aleksandra Vučića za predsednika Srbije i da očekuje nastavak saradnje sa naprednjacima.

Zeleno-levi klub: Prvi korak - komisija za ispitivanje pogibije rudara

Predstavio se i novi poslanički klub nazvan "Zeleno levi klub - Ne davimo Beograd - Moramo", na čijem čelu će biti Radomir Lazović.

Njegova zamenica Biljana Đorđević rekla je da će zastupati borbu protiv nejednakosti, boriti se za prava građana i za zaštitu životne sredine, kao i da će koristiti sva sredstva da zagovaraju svoju politiku i suprotstave se vlasti kontinuiteta.

"Prva inicijativa koju ćemo podneti je da se obrazuje komisija za ispitivanje pogibije osam rudara u rudniku Soko jer je Tužilaštvo reklo da nema osnova za krivično gonjenje", najavila je Đorđević.

Biljana Đorđević u Skupštini Srbije

Koalicija Nada: Bićemo protiv svih predloga koji su suprotni nacionalnim interesima

Narodni poslanik koalicije "Nada" Vojislav Mihailović izjavio je danas nakon polaganja poslaničke zakletve da će ta koalicija imati klub od 15 članova i potpredsedničko mesto u Skupštini za koje je kandidat general Božidar Delić.

Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović
Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović. Foto: Srđan Ilić

On je istakao da je Nada druga po snazi opoziciona lista i da će delovati kao opozicija svim predlozima protiv nacionalnih i državnih interesa.

Đurđević Stamenkovski na pitanja Insajdera: Održavanje Evroprajda nije ljudsko pravo, na vlastima odluka da li će Beograd biti grad karnevala neprimerenog sadržaja

Predsednica pokreta "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je to jedina stranka koja je samostalno prešla cenzus i da će njen klub "Srpska stranka Zavetnici" brojati deset članova.

"Preuzećemo rukovođenje Odborom za dijasporu i Srbe iz regiona" kao i dužnost zamenika predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju", najavila je Đurđević i istakla da je to znak da će Zavetnici ostati dosledni svom programu i principima, kao i da će predstavljati državotvornu opoziciju.

Na pitanje Insajdera zbog čega se zalaže za otkazivanje Evroprajda u Beogradu, Đurđević Stamenkovski, koja je pre toga položila poslaničku zakletvu da će braniti ljudska i manjinska prava, odgovorila je da nevladine organizacije "nemaju pravo da prave nakaradne festivale" koji su "protivni javnom moralu" i da njihovo održavanje nije ljudsko pravo.

"Mi smatramo da ne postoji bilo kakav razlog da određena manjinska grupa koja se isključivo bavi fondovima i nastoji da zloupotrebi resurse u cilju promocije određene ideologije, a ne zaštite svoj prava, uzurpira javni prostor i nameće određenu agendu koja nije u skladu sa većinskim stavom građana", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Milica Đurđević Stamenkovski u Skupštini Srbije

Ona je naglasila da je na vlastima odgovornost da li će Beograd biti „prestonica svetlog obraza“ ili će biti „grad za karnevale jeftinog i neprimerenog sadržaja“.

Narodna skupština Srbije potvrdila je mandate novim poslanicima, čime je konstituisan novi saziv parlamenta. Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili zakletvu. Skupština je za danas završila rad, a sednica će biti nastavljena sutra.

Izvor: Beta, Insajder 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.