Ko su "smoukdžampersi" koji iz aviona skaču direktno u vatrenu stihiju (VIDEO)

Američko Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva uvrstilo je u svoj plan rešavanja krize od šumskih požara elitnu jedinicu vatrogasaca pod nazivom "smoukdžampersi" (Smokejumpers).

Tagovi:

Foto: Printscreen/AP

Reč je o vatrogascima koji iskaču iz aviona pravo u vatrenu stihiju u cilju da zaustave njeno dalje širenje.

Šumska služba ima oko 320 "smoukdžampersa" raspoređenih u sedam baza.

"Smoukdžamping je stvoren da omogući vatrogascima da dođu u udaljenje delove, kojima se ili ne može pristupiti pešice ili vozilom ili bi to bilo neblagovremeno", objašnjava Medison Vitemor.

Stiven Džerard kaže da, kada dolete do požara, gledaju kako bezbedno da "uđu u njega".

"Ali takođe tražimo i potencijalne načine da izađemo, ako vatra ostane na istoj trasi, potencijalno možemo ići obodom puta koji smo možda videli ili ako je reka dole ispod", navodi on.

Rizici ovog posla su veliki, pa su za njegovo obavljanje potrebne posebne veštine. 

Vatrogasci prolaze kroz različite fizičke testove i treninge.Jedna od posebnih veština koje bi trebalo da znaju, pred skakanja iz aviona i korišćenja padobrana, jeste i umeće da svoj padobran ponovo ušiju ukoliko ga oštete.

Šumski požari postaju sve veća pretnja Sjedinjenim Američkim Državama zbog čega je Ministarstvo bilo prinuđeno da donese dodatne mere.

Izvor: Insajder/AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.