Lazić za Marker o smenjivanju tužiteljki: Javnost je u ovom trenutku najjača zaštita (VIDEO)

Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić rekao je u emisiji „Marker” da je smenjivanje tužiteljki koje su radile na slučaju zloupotreba u EPS-u „čudan događaj”.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić. Foto: Insajder

„Zaista je neobično da se posle više od godinu dana rada na predmetu menja postupajući zamenik, i to neposredno nakon hapšenja osumnjičenih za čije hapšenje je izdao nalog”, kaže Lazić.

Ocenjuje i da je nelogično objašnjenje Višeg javnog tužilaštva da su zamenice tužioca Bojana Savović i Jasmina Paunović smenjene jer su odugovlačile predmet. 

„Nelogično je objašnjenje da se radi o odugovlačenju. Predmet se nalazi u policiji, a tužilac je tu u poziciji da urgencijama može samo da ubrzava taj postupak, nikako da ga odugovlači”, objašnjava Lazić i dodaje da njegove koleginice svoj posao rade „veoma savesno, odgovorno i pošteno”.


One su, samo dan nakon što je po njihovom nalogu uhapšeno šest osoba koje se sumnjiče da su oštetile EPS za sedam i po miliona dolara, premeštene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal. 

Lazić za „Marker” navodi da je neobično i to što je Više javno tužilaštvo promenilo godišnji raspored samo dva meseca od njegove primene. 

„Samo njegovo ime kaže da je godišnji. Donosi se na kraju godine za narednu godinu. Može se menjati, ali samo kada postoje opravdani razlozi za to, a to su, prema pravilniku, povećanje obima posla, povećanje broja predmeta ili duže odsustvo nekog od zamenika u Tužilaštvu ili neki drugi konkretni razlozi. Ovde ne vidimo da li postoji bilo kakav razlog - niti razlozi koji se u pravilniku navode kao opravdani, niti neki drugi”, objašnjava Lazić.

Kako navodi, sve izgleda kao opstrukcija postupka, ali bez dovoljno informacija može samo da se špekuliše. 

„Javnost je u ovom trenutku najjača zaštita. Nisam siguran u zaštitu koju može da pruži Državno veće tužilaca, a koje je za to ne samo nadležno nego i obavezno da u ovakvim situacijama reaguje i pruži zaštitu koleginicama. A što se tiče reakcije republičkog javnog tužioca - mislim da je javnost navikla da tu reakciju ne očekuje”, zaključuje Lazić.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.