Macura ("Mame su zakon"): Promene zakona o majkama usporene zato što mandati Vlade ne traju koliko je zakonski predviđeno (VIDEO)

Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura izjavila je u "Markeru" da su promene zakona koji se tiču majki značajno usporene zbog toga što u poslednjih pet godina mandati Vlada traju kraće nego što je to zakonski predviđeno.

Tatjana Macura, predsednica Udruženja "Mame su zakon". Foto: Insajder

"Samo ste imali jedan mandat Vlade od četiri godine, a sve druge su trajale otprilike dve godine. Prelazni momenti - raspuštanje Skupštine značajno doprinose tome da se otežava donošenje ovakvih odluka i to je glavni razlog zašto sve ovo ide sporo. Kada bi Vlade trajale u onom mandatu kojim je to predviđeno zakonima, onda mislim da bi se ove izmene i brže dešavale", rekla je Macura.


Na pitanje koliko su spore promene zakona koji se tiču majki kontradiktorne sa porukama vlasti da je jačanje porodice prioritet, Macura je odgovorila da su "mnogo kontradiktorne" jer, kako je ocenila, to ne bi smelo da zavisi od toga kojom se dinamikom smenjuju Vlade.

"Ako imate strateški plan, a na tome (zasnovan) i akcioni plan, onda bilo koji ministar koji dođe bi morao da nasleđuje obaveze koje su prethodno započete. Mi u suštini imamo gotovo po pravilu situacije u kojima se ti akcioni planovi i njihovi rokovi produžavaju", navela je ona.

Rekla je da su primer za to žene na fleksibilnim ugovorima o radu jer, kako je dodala, u svakom strateškom planu i nacionalnom dokumentu koji se tiče javnih politika stoji da se će to menjati, a ne menja se.

Žene zaposlene na osnovu fleksibilnih ugovora, gotovo su nevidljive za zakonski okvir. Na pitanje kako se to dogodilo, Macura je odgovorila da je 2006. uvedena u Zakon o radu mogućnost za privremeno angažovanje radnika, na privremenim poslovima.

"To je zakonodavac zamišljao, na primer, da se zaposle ljudi koji se privremeno angažuju na nekim poslovima na poljoprivrednim gazdinstvima i postoji vremenski rok na koji se odnosi takva vrsta angažmana. Međutim, poslodavci, a dominantno mislim na državu - jer najveći broj zaposlenih na takvim ugovorima upravo je u državnim firmama - vešto su protumačili odredbe ovog zakona. Onda osoba može i više godina da radi na istom radnom mestu, a da poslodavac menja naziv radnog mesta i tako zaobiđe odredbu zakona koji ograničava privremeni angažman", rekla je ona.

Istakla je da žene zaposlene na taj način, imaju iste radne obaveze kao i njihove koleginice koje imaju ugovor o radu ali da nemaju ista prava.

"Žene koje su na fleksibilnim ugovorima nemaju mogućnost da koriste bolovanje, trudničko bolovanje, nemaju prava na odmor, porodiljsko odsustvo ili negu deteta. Zavise isključivo od poslodavaca, a njihove zarade su značajno niže od onih koji imaju pravo na republički minimalac", dodala je ona.

Na pitanje o kojem broju žena je reč, Macura je odgovorila da se radi o 5.000 žena, kada se gleda primena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a u koje spadaju žene na fleksibilnim ugovorima, žene preduzetnice i poljoprivredne osiguranice.

"Nije veliki broj žena i država bi morala da pronađe način da odgovori", kazala je Macura.

Macura je ranije napisala i predlog izmena Zakona o radu. Na pitanje da li su njeni predlozi našli put do predstavnika vlasti, ona je odgovorila da je imala sastanak sa ministrom za rad Nikolom Selakovićem, koji joj je rekao da ima političke volje za promenama.

"Ovo je izmena zakona koja će iznositi između 24,5 i 34,5 miliona evra. To nije veliki obuhvat u budžetu, a rešava ogroman broj pitanja. S druge strane, Srbija je na putu ka Evropskoj uniji a ova praksa ne postoji nigde u državama članicama EU", kažeMacura i ističe da smo u obavezi da kroz dokumenta o javnim politikama u tom pogledu menjamo naše zakone.

Na pitanje može li nedostatak novca da bude argument za odlaganje izmena, ako s druge strane novca ima za druga pitanja, Macura je odgovorila da se u pitanje mogu dovesti mnoge odluke kada se govori o raspodeli novca u budžetu i dodala da ne želi da veruje da novca u budžetu nema.

"Možda nismo trenutno u vrhu prioriteta, ali mislim da bismo morali da dođemo na vrh prioriteta iz 1001 razloga. Čini mi se da i poslednja dešavanja u zemlji moraju da podsete državu da briga o porodici ne može da bude samo deklarativna već da mora da bude i suštinska. Ne samo u domenu koji se tiče finansijske podrške porodicama, već i neke druge", naglasila je Macura.

Na pitanje da li majke u Srbiji mogu da očekuju da u bliskoj budućnosti njihova prava, koja uživaju onda kada ostanu u drugom stanju, neće zavisiti od vrste ugovora o radu ili od političke volje, Macura je odgovorila da bi volela da se žene osećaju dovoljno ekonomski stabilno da to ne bude presudno u donošenju njihove odluke da li žele da budu majke.

"Sva istraživanja govore u korist činjenice da žene u Srbiji žele da imaju puno dece a da odluku o tome da nemaju decu ili da rađaju manji broj od onog koji su zamišljale kada su bile mlade žene prevashodno donosi ekonomski momenat", naglasila je ona.

Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom, koje je zagovaralo Udruženje "Mame su zakon" a tiču se majki preduzetnica. Macura je rekla da njeno Udruženje traži i izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

"Sada koristim priliku da animiram ministarku zdravlja Danicu Grujičić, za koju se nadam da će odobriti izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju jer se ono što se odnosi na preduzetnice konkretno menja samo u jednom članu ovog zakona", navela je ona.

"Radi se o izmeni koja bi opteretila budžet između 500 hiljada i milion evra, što je u samom budžetu jedna kap", naglasila je Macura.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.