(Ne)savršen zločin: Ubistvo Olivera Ivanovića pet godina kasnije (VIDEO)

Ni pet godina od ubistva političkog lidera Srba sa Severa Kosova, Olivera Ivanovića, gotovo da nema novih informacija, a sva je prilika da ovaj slučaj polako klizi u fioku nerešenih misterija. Vlasti Beograda i Prištine u prve dve godine objavljivale su i potvrđene i nepotvrđene informacije, mišljenja, čak i tvrdnje da će do počinilaca doći. Optuživali su jedni druge za nedostavljanje dokaza i opstruiranje istraga. U tim političkim prebacivanjima odgovornosti, izgubilo se i ono što je bilo poznato u danima i mesecima nakon ubistva.

Foto: Insajder

Ivanović: Promena političke volje jedini je način da se ovaj slučaj reši

Bratanac ubijenog Olivera Ivanovića, Aleksandar Ivanović, izjavio je da se po pitanju rešavanja slučaja ubistva još ništa značajno nije desilo, te da se sve svodi na prepucavanje Beograda i Prištine.

„Svaka ova godišnjica se svede na to da se u prethodnoj godini ništa spektakularno nije desilo, da i dalje imamo prepucavanje Beograda i Prištine, da je i dalje prisutna neka moćna ruka u pozadini koja pokušava da zataška ovaj slučaj. Vi u Beogradu imate Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je u predistražnoj fazi. Mene buni zašto Oliverov slučaj ima pečat ‘strogo poverljivo’ i zašto je pod velom tajne?”, rekao je Ivanović.

„Što se motiva tiče, on je nedvosmislen od samog početka. To je politički motivisano. Oliver je smetao godinama pre toga, smetao je mnogima. Bio je čovek koga su pokušavali da uplaše i ucene, pokazao je da to nije način na koji se funkcioniše sa njim i na kraju očigledno nije bilo drugog nego skloniti ga i pucati mu u leđa“, dodao je.

Promena političke volje i ambijenta, navodi Ivanović, jedini su način da se ovaj slučaj reši.

Dodao je i da se u velikoj meri težište stavlja na Prištinu, a da je Srbija ta koja treba intenzivno da radi na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića.

„Imamo već petu godinu ovakve prazne i bezlične konferencije za štampu, gde se nešto pompezno izjavi, a onda se čeka sledeća prilika za godinu dana, i tako sve u krug. Onda se stavi pečat strogo poverljivo da bi se javnost udaljila. Šta je poverljivo u toj priči? Prosto se nije pomerilo sa mrtve tačke", zaključio je Ivanović.

Na početku 2000. godine se desio jedan incident u Kosovskoj Mitrovici gde je sa srpske strane ispaljena neka zolja u albanski deo. Tada se general KFOR-a sastao sa liderima Srba sa severa.

„Došao je general KFOR-a i iz torbe je izvukao VHS kasetu, na kojoj se vidi snimak mladića koji prilazi iz neke ulice, dolazi do automobila, otvara gepek, vadi zolju, ispaljuje, vraća i odlazi. Pričamo o periodu pre 20 godina, kada nisu postojali smart mobilni telefoni. Tehnologija je od tog perioda do 2018. godine, kada je Oliver ubijen, dramatično napredovala. Nemoguće je da oni to ne znaju“, objasnio je Ivanović.

Na današnji dan pre pet godina ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. 

„Nije moguće u centru Mitrovice skinuti desetine i desetine kamera. I ako je to bio neki Albanac, on je u najmanju ruku ako ne i nešto više od toga imao logističku podršku od Srba“, naglasio je Ivanović.

Na pitanje kako na slučaj ubistva gleda međunarodna zajednica Ivanović odgovara da je siguran da ga koriste za svoje interese.

„Siguran sam da je slučaj ubistva Olivera Ivanovića palica za udarac koju koristi Međunarodna zajednica“, rekao je Aleksandar Ivanović.

Suđenje pred kosovskim sudom za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, po trećoj, izmenjenoj optužnici, poznato je i po tome što su zaštićeni svedoci odustajali od svedočenja, uplašeni za svoju bezbednost.

„Previše težišta stavljamo na Prištinu. Morate da shvatite da prosto imam neku vrstu rezerve i očekivanja od toga šta može Priština da mi donese kao građaninu Srbije i kako ona može da me zaštiti. U krajnjoj liniji i ne zanima me. Mene boli i želim da država Srbija bude ta koja će agilno na dnevnom nivou raditi na rasvetljavanju tog slučaja, a to se ne radi“, zaključio je Ivanović.

Bogdanović: Neprihvatljivo je da obaveštajne službe ne znaju ko je učestvovao u atentatu

Govoreći o tome zbog čega, i nakon pet godina, nemamo nikakvu inofmaciju više u vezi sa ubistvom Ivanovića, nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović, rekao je da je to neprihvatljiva činjenica.

„Neprihvatljivo mi je da su obaveštajne službe, i srpske i prištinske i međunarodne zajednice, koje vršljaju na severu Kosova i Metohije, stalno znale šta ko doručkuje i šta se dešava, a ne znaju ko je učestvovao, ko je nalogodavac, ko je izvršilac ubistva Olivera Ivanovića, rekao je Bogdanović.

Osvrnuvši se na događaje koje su prethodili ubistvu, podsetio je da je u poslednjih 20 godina na prostoru Severa Kosova i Metohije zapaljeno više od 40 automobila, mahom političkih protivnika.

„Dok god postoji ovakav odnos političkih snaga i na Kosovu i u Srbiji, ovakve stvari ne mogu, ne samo da se otkriju, nego ni da se saseku i ne ponavalju”, naveo je on.

Dodao je da Priština i Beograd nastoje da vreme učini svoje kako bi atentat na Ivanovića ostao zaboravljen.

„Verujem da do toga neće doće i svi ćemo mi, a pre svega porodica, stalno insistirati da se pojave ubice, ali i nalogodavci koji su najbitniji”, rekao je Bogdanović.

Filipović: Svedočenje iskompromitovano, sporno što nisu radile nadzorne kamere

Advokatica jedne od okrivljenih u postupku u Prištini, Jovana Filipović, rekla je da prištinski tužilac koji je vodio istragu na početku, doveo je do toga da veliki broj svedoka, iako anonimnih, odustane od svedočenja.

„Situacija je bila takva da je Oliver svako jutro pozivao policijsku stanicu kako bi saznao da li je došlo do bilo kakvih novih informacija u vezi sa paljenjem njegovog automobila. Do tih podataka nije došao on, a ni mi tokom postupka”, navela je.

„Ako vi imate pitanja od strane tužioca na kojoj poziciji radiš, od kada si radio na toj poziciji, od koje do koje godine, očigledno da se zna o kom svedoku je reč. Očigledno je tužilac hteo da se to iskompromituje i da se na taj način otkrije identitet svedoka”, dodala je Filipović.

Govoreći o spornim kamerama i snimcima, koji su ključni u postupku, Filipović je rekla da je u dokaznom materijalu ostao samo dostupan snimak na kome se vidi kako Oliver Ivanović odlazi iz stana i stiže u kancelariju.

„Mi imamo u dokaznom materijalu od kako je Oliver izašao iz svog stana, do trenutka kada je došao do kancelarije. Pominje se i opel astra za koju se sumnja da je iz nje pucano. Postoje i snimci kako ona dolazi i kuda je išla”, objasnila je Filipović i dodala:

„Prema zvaničnom izveštaju koji je dostavljen od strane organa u Prištini, imamo situaciju da kamere na samom objektu, na kancelariji, nisu radile od 4. januara i nisu radile sve do dva minuta nakon ubistva. Prema izjavama svedoka koji su saslušani u postupku u Prištini, imamo izjave njegovih prijatelja i kuma koji je rekao da je Oliver bio takav čovek koji je vodio računa o svemu, naročito o bezbednosti, da ne bi dozvolio da kamere ne rade sat vremena, a kamoli od 4. do 16. janura”.

Na pitanje Insajdera kako je moguće da Milana Radojičića teretite da je vođa kriminalne grupe, da raspišete poternicu za njim a da ne bude optužen?

„Pre svega na Kosovu je zakonom o krivičnom postupku zabranjeno suđenje licima koja su u odsustvu. Milan Radojičić nije dostupan organima gonjenja zvanično i to je takva situacija da protiv njega ne može da bude podignuta optužnica, ni ti je. Nemamo nikakvih informacija u vezi toga da li je uopšte bila raspisana ili nije”, zaključila je Filipović.

Novinari Insajdera svih ovih godina tragaju za informacijama, podsećajujući da obaveze u rasvetljavanju slučaja imaju svi koji su na prostoru Kosova, na ovaj ili onaj način, bili nadležni u vreme ubistva. Oliver Ivanović ubijen je kao jedan od najistaknutijih lidera Srba sa Kosova, bio je i opozicija zvaničnim politikama, smetao mnogima i sa jedne i sa druge strane. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.