Novi Urbanistički plan: "Novi Sad na vodi" i protesti

Nacrt Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada usvojen je juče na sednici Skupštine grada, a pratili su ga sukobi policije i obezbeđenja sa nezadovoljnim građanima koji su se, između ostalog okupili i zbog toga što se GUP-om definiše i izgradnja takozvanog "Novog Sada na vodi".

Sukobi demonstranata u Novom Sadu sa obezbeđenjem Skupštine grada Novog Sada, 21. jula 2022. godine, pre zasedanja gradske skupštine povodom usvajanja nacrta Generalnog urbanističkog plana. Foto: Beta/Dragan Gojić.

Za GUP su glasala 63 odbornika, četiri su bila protiv, dok nije bilo uzdržanih. Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su deo vladajuće koalicije, nisu prisustvovali današnjem zasedanju. Protiv GUP-a su glasali odbornici opozicionih Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije.

Novosadski portal 021.rs prenosi da je tokom sednice Skupštine Novog Sada najduže izlaganje imao je i direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović, čijim je predstavljanjem dokumenta započeta rasprava o dokumentu. Miladinović je ukazao na neke od najvažnijih stavki Generalnog urbanističkog plana, poručujući da "savremeni grad ne podnosi trajna i isključiva rešenja već prilagodljiva, uključiva i promenljiva, zasnovana na održivom razvoju".

"Ovakvim rešenjima Novi Sad se suočava sa izazovima budućnosti. Daje se nedvosmislena vizija i principi od kojih se ne sme odstupiti u daljem razvoju, ali sa fleksibilnim elementima za dalju razradu", rekao je Miladinović. On je dodao da je površina građevinskog područja povećana sa 10.910 hektara na 11.456 hektara. Po njegovim rečima, uvećala se i obaveza ozelenjavanja prostora na kojima se gradi.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je juče pre početka sednice i usvajanja plana naveo da je GUP "apsolutno razvojan, dobro odmeren, koncipiran od strane struke, a ne od političkih aktivista". "Niko neće uništiti grad, nikome ga ne predajemo, nego ga čuvamo", rekao je Vučević.

"Prema podacima, koji su vrlo impresivni, naš grad će do 2030. godine narasti za oko 100.000 stanovnika, tako da su u skladu sa tim, po prvi put, predviđeni daleko stroži kriterijumi za izgradnju novih objekata u urbanim delovima, sa manjim stepenom zauzeća javne površine, sa još većim obavezama oko izgradnje parking mesta i naravno, po prvi put, mnogo preciznije je definisan minimalni nivo zelenih površina koje moraju biti zastupljene na svim parcelama gde se investira i gradi", naveo je on.

Na ovaj dokument građani su uložili prigovore, koji su i zvanično odbijeni. Dokument sa više od 1.300 stranica gotovo je identičan onom koji se našao na javnim raspravama. Uvidom 021.rs u dokument, vidi se da je Komisija za planove odbila gotovo sve primedbe na tajnoj sednici, prihvatajući odluke urbanista.

Odbijanjem ovih prigovora omogućava se gradnja takozvanog Novog Sada na vodi, stambenog kompleksa uz obalu Dunavu, Šodroša i Ribarskog ostrva, na području "Brodogradilišta". Upravo na ovo se požalilo najviše građana, a svoje primedbe na GUP dalo je i Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS).

Ovim dokumentom se dozvoljava i gradnja u mnogim novosadskim kvartovima, pod plaštom "opštegradskih centara", što se našlo na udaru kritika da gradska vlast na taj način izlazi u susret investitorima. Iz predloga GUP-a vidi se i da su odbijeni prigovori građana na to da se smanjuju zelene površine u gradu, s obzirom na to da vlast tvrdi drugačije.

Prema rečima člana Upravnog odbora DaNS-a Slobodana Jovića, ovo društvo se Generalnim urbanističkim planom Novog Sada detaljno bavi pet godina unazad. Na osnovu svega što su do sada mogli da sagledaju u proceduri donošenja, članovi DaNS-a došli su do zaključaka i ideja koje bi, prema njihovom mišljenju, gradski urbanisti trebalo da uzmu u obzir, piše 021.rs.

"Cilj svima bi trebalo da bude razvoj grada u interesu građana, a ne tržišta nekretnina i investitora. Veliki broj primedbi i reakcija na GUP, koji je suštinski samo jedan strateški dokument, pokazuje nam da postoje određeni problemi kojima se treba baviti. Kroz ideju 'Novog Sada na vodi' se Novi Sad i građani, na primer, uvlače u ogromna javna ulaganja kroz pomeranje linije odbrambenog nasipa oko brodogradilišta i na Kameničkoj adi, a to se sve radi, čini nam se, bez prethodnog ispitivanja ekonomske opravdanosti", rekao je on.

Aktivisti koji su organizovali protest zbog namere gradskih vlasti u Novom Sadu da usvoje Generalni urbanistički plan (GUP) izjavili su da među njima ima povređenih i upitali ko su ljudi u civilu koji su hapsili i privodili demonstrante.

Gradonačelnik optužuje demonstrante

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević optužio je demonstrante da su namerno izazvali nasilje pred zasedanje Skupštine grada, na protestu zbog sednice na kojoj bi trebalo da bude usvojen Generalni urbanistički plan (GUP) Novog Sada.

U Novom Sadu juče oko 9 sati je došlo do fizičkih obračuna obezbeđenja Skupštine grada sa građanima koji protestuju ispred zgrade u kojoj je oko 10.30 počelo zasedanje na kojem se odlučuje o usvajanju GUP-a.

Do incidenata je došlo kada je oko 200 demonstranata pokušalo da probije ogradu koja je postavljena ispred zgrade Skupštine Vojvodine, u kojoj se održala sednica Skupštine grada.Ta ograda je postavljena specijalno za sednicu, jer inače nikada ne stoji na tom mestu. Do sukoba je došlo sa skupštinskim obezbeđenjem, a metež u kom je bilo i fizičkog nasilje je trajao desetak minuta.

Nerede je zaustavila interventna jedinica policije, opremljena šlemovima i štitovima. Građani su na obezbeđenje i policiju bacali farbu i dimne bombe. Demonstranti i policija stajali su jedni nasuprot drugih, a građani su u metežu uspeli da pomere ogradu pedesetak metara bliže zgradi Skupštine Vojvodine.

Aktivisti optužuju gradske vlasti da je nacrt GUP-a na štetu građana

Proteste je organizovalo više lokalnih udruženja građana koji su optužili gradske vlasti da GUP prilagođavaju sumnjivim investitorima, na štetu Novosađana. Demonstranti su zahtevali da u Skupštinu grada puste njihovog predstavnika. 

Na protestu su viđeni i političari iz Beograda Radomir Lazović i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd, kao i lokalni opozicioni političari Borislav Novaković, Veljko Krstonošić i Radivoje Jovović.

Na početku sednice Skupštine grada predstavnici vlasti su optužili demonstrante da su "lažni ekolozi" i da zbog njih građani nisu imali priliku da imaju dobar uvid u GUP.

Više opozicionih stranaka osudilo je danas sukobe policije sa građanima koji protestuju ispred Skupštine Vojvodine nezadovoljni zbog usvajanja GUP-a Novog Sada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ocenilo je danas kao lažne navode određenih medija, političara i nevladinih organizacija, da je policija vršila nasilje nad demonstrantima u Novom Sadu.

Izvor: 021.rs/Beta/Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.