Obustavljeni radovi na Savskom nasipu, zakopane bušotine: "Ne znamo šta je alternativa"

Da se od prokopavanja Savskog nasipa odustalo, makar trenutno, najavio je dolazak radnika JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" u petak ujutru na nasip, u nameri da zatrpaju izbušene rupe. Tamo su ih dočekali građani koji su zadovoljni ishodom svojih tronedeljnih blokada, ali i dalje puni nepoverenja kada su u pitanju dalji koraci gradske uprave. Kako za portal Insajder kaže Dušan Čavić iz inicijative "Za naš kej", iako pretpostavljaju da se odustalo od bušenja nasipa, i dalje nisu obavešteni koje dalje planove ima Grad.

Protest na Savskom nasipu Foto: Srđan Ilić

"Dva kamiona sa radnicima 'Beogradskog vodovoda i kanalizacije' stigla su juče oko osam ili devet sati ujutru. Dobili su od svojih nadređenih nalog da dođu i zatvore sve tri rupe koje su prethodno iskopane. Tehnički, pošto je bušena vodovodna mreža, kada se zatvara, ne može tek tako da se ostavi, pa su radnici planirali da na sva tri mesta postave hidrante. To je tehnička stvar koju svakako moraju da urade. Usaglasili smo se sa tim, ali isprva nismo dozvolili da rade jer im je to neko, eto tek tako, rekao. Zahtevali smo pismeni nalog", objašnjava Čavić.

Kako kaže, nalog nisu dobili, jer ga radnici nisu ni imali. 

"Ako gradska uprava radi sve bez papira, kao što su radili, mi to ne želimo", dodaje naš sagovornik.


Ipak, nakon nekog vremena i komunikacije sa nadređenima JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija", uspeli su da dođu do naloga na kome je stajalo da će radnici izvršiti sanaciju postojeće tri bušotine na Savskom nasipu.

"Čini mi se da su danas sanirali poslednju. Pretpostavljamo da je Grad odustao od plana da se nasip buši na tri mesta. Očigledno su napustili tu ideju, a šta je alternativa - to još ne znamo. A od toga šta je alternativa i da li za to imaju papire, zavisiće i kako ćemo mi reagovati", dodaje Čavić.


Inicijativa "Za naš kej" najavila je za nedelju u 12 sati skup i razgovor sa građanima o tome koji su naredni koraci u odbrani nasipa.

Inače, radovi na Savskom nasipu počeli su 9. marta, kada je bager, bez prethodne najave i obaveštenja, krenuo da buši nasip, kako bi do splavova na levoj obavli Save stigli priključci za vodu i struju. Naručilac posla je Gradska uprava Beograda. Odmah po početku radova, građani su organizovali blokade.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.