Opozicija zahteva izbore i u Beogradu, Šapić poručuje da je spreman (VIDEO)

U iščekivanju konačnog odgovora vlasti o raspisivanju vanrednih izbora - opozicija je sve glasnija u zahtevima za njihovo održavanje. Osim vanrednih parlamentarnih opozicija, traži i izbore u Beogradu. Time bi bilo ispunjeno i obećanje predsednika države, koji je još prošle godine poručio da će opozicija dobiti izbore u prestonici, kad god ih bude tražila.

Skupština grada Beograda. Foto: Insajder

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda opozicija je poslala jasnu poruku vlasti da zahtevaju izbore u glavnom gradu. 

Dobrica Veselinović  iz Zeleno – levog fronta ističe da u poslednjih 10 nijedna ključna kriza u gradu nije rešena. 

" Videli smo da je grad Beograd i dalje najzagađeniji grad u Evropi, a i u nekim delovima sveta, videli smo to da je saobraćaj u užasnom haosu, to je kolaps koji se ne rešava. Naravno posledice tragičnih događaja u Ribnikaru i Mladenovcu je produbila političku krizu i naš stav je da to može da se razreši samo na izborima“.


Ana Gođevac iz Stranke slobode i pravde kaže da je politika SNS-a takva da oni dobijaju, a građani gube. 

"To se može videti i iz toga što nema nijedne kapitalne inesticije. Nema metroa, nema nijednog novog mosta. Grade dve škole u jednoj deceniji“, kaže Glođevac.

Odbornik Nove demokratske stranke Srbije Marko Sarić podseća da je na prošlim izborima vlast dobila tesnu većinu, i to tek posle ponavljanja izbora i prelaska nekoliko opozicionih odbornika u vladajuću koaliciju. 

"Znate kako je konstruisana cela ta vlast pre godinu i po dana, da su rezultati izbora bili u odborničkim mandatima nerešeni, da je skoro 70.000 birača opoziciono se odnosilo prema politici koja je tada vođena. Onda su se na neki volšeban način ponovili izbori na tri-četiri biračka mesta, i posle tih ponovljenih izbora, Napredna stranka je dobila još jedan mandat, a SSP izgubio jedan mandat. I došli smo do nekih zvaničnih rezultata 56:54, posle toga su se pojavili preletači, i to su ozbiljni razlozi da se neko zapita da li je uopšte ta vlast legitimna“.

Odbornica Dveri Radmila Vasić ukazuje na značaj toga da izbori u Beogradu budu razdvojeni od izbora na drugim nivoima. 

"Izbori moraju da budu razdvojeni, jer smo protiv toga da Aleksandar Vučić bude nosilac svih lista. Građani moraju da znaju da je važno ko je ispod nosioca liste, ko su odbornici, ko će biti njihov poslanik sutra u parlamentu i zato je važno sada razdvajanje izbora, jer time dajemo veću šansu opoziciji da bolje prođemo na tim izborima“.

I gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić poručuje da je za izbore spreman, i da podrška koju mu daje SNS, nije jedina opcija. 

"Stranka ili koalicija ili pokret, sad videćemo kako će da izgleda grupa ljudi koja će mene da podrži i da l će to da bude samo jedna stranka ili više njih, ili će to da bude vladajuća koalicija, to ćemo još da vidimo, to je stvar nekih političkih dogovora“, poručio je Šapić gostujući na teleivziji Euronews Srbija. 

Odbornici opozicije podneli su i zahtev predsedniku Skupštine grada za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o smeni Aleksandra Šapića. O tome su se, takođe na zahtev opozcicije, već izjašnjavali u novembru, kada je gradonačelnik dobio podršku tesne većine.

Izvor: Insjader

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.