Optužbe za mobing, nesavesno lečenje i proneveru novca na račun direktorke klinike "Dr Laza Lazarević" (VIDEO)

Mesec i po dana otkako je ministarka zdravlja predložila da se smeni vršilac dužnosti direktora Klinike „Dr Laza Lazarević“, ta tema nije se našla na dnevnom redu Vlade. Deo zaposlenih u toj klinici tvrdi da godinama trpi mobing i da rade u lošim uslovima. V.d. direktorka Ivana Stašević Karličić, negira optužbe.

Deo zaposlenih u psihijatrijskoj klinici "Dr Laza Lazarević" više od četiri meseca je u štrajku. Nezadovoljni lekari tvrde da su od tada pojačani pritisci na njih, kao i da među onima koji nisu u štrajku – ima i onih koji podržavaju smenu v.d. direktorke.

Dr na Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Aleksandra Đerić kaže da je do sada v.d. direktora Ivana Stašević Karličić dala 4 protivzakonita otkaza istaknutim štrajkačima. 

"Izrekla je brojna upozorenja pred otkaz i na mnoge druge načine kažnjavala i diskriminisala štrajkače i vršila pritisak na zaposlene, bez obzira da li su u štrajku ili ne. Oni koji nisu, a nisu iz razloga što se plaše javno da kažu da podržavaju smenu, pri čemu jesu potpisali peticiju, na njih se vrši pritisak da slučajno negde javno ne istupe, rekla je Đerić.

Deo lekara psihijatrijske klinike iznosi teške optužbe na račun v.d. direktorke, najpre za nesavesno lečenje. Sa druge strane, Uprava Klinike uverena je da su iznete optužbe netačne. Te optužbe, u odgovoru za Marker, odbacuje i direktorka.


U odgovoru za Marker Ivana Stašević Karličić navodi: 

"Pismeno smo pozvali sve nadležne institucije da hitno reaguju u skladu sa zakonom. Nadamo se da će svi akteri eventualnog protivzakonitog dela snositi odgovornost, uključivši i one koji lažnim tvrdnjama uznemiravaju javnost".

Osim više protesta ispred psihijatrijske klinike, zaposleni su nedavno protestovali i ispred sedišta Socijalističke partije Srbije u Beogradu jer, kako tvrde, ta partija štiti direktorku.

"Više puta smo pričali sa kabinetom predsednice Vlade i bili na razgovorima i rečeno nam je da kadrovsko rešenje daje SPS. Stekli smo utisak da SPS odugovlači davanje kadrovskog rešenja želeći da se štrajkači umore i iscrpe i odustanu od svojih zahteva odnosno od smene", objasnila je doktorka Aleksandra Đerić. 

Osim za nesavesno lečenje i mobing, direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević“ optužena je i da je oštetila budžet Srbije za oko milion evra. Na pitanje Markera, Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovara da je protiv Ivane Stašević Karličić podneto pet krivičnih prijava: tri su anonimne, a dve su podneli Štrajkački odbor sindikata Klinike "Dr Laza Lazarević". Iz Tužilaštva navode da je u toku provera navoda u krivičnim prijavama. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.