Završen protest "Buna protiv mafije" u Novom Sadu

Protest "Buna protiv mafije" završen je večeras ispred zgrade Banovine u centru Novog Sada. Protest koji je počeo u 19h protekao je relativno mirno uz nekoliko verbalnih sukoba učesnika protesta sa nezadovoljnim učesnicima u saobraćaju.

Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Večeras posle 21 sat završen je protest "Buna protiv mafije" u Novom Sadu koji je organizovan zbog toga što su na protestu pre nedelju dana pripadnici privatnog obezbedjenja vršili fizičko nasilje nad demonstrantima, u prisustvu policije.

Demonstranti su na večerašnjem protestu poručili gradskim vlastima da ih se ne plaše i da će nastaviti da se bore za svoj grad, a protiv onih koji bi, u interesu krupnog kapitala, da ga dodatno unište.

Protest je počeo ispred zgrade policije u Novom Sadu kada su demonstranti blokirali raskrsnicu ulica Papa Pavla i Bulevara oslobođenja, a zatim se uputili ka prostorijama SNS da bi skup završili u blizini zgrade Banovine u kojoj se nalaze Skupština Novog Sada i kompanija Galens. 

Tokom protestne šetnje nije bilo  pripadnika policije u uniformama. 

Baloni i aktivisti obojili zgradu SNS-a

Tokom protestne šetnje demonstranti su na prostorijama SNS-a razbili staklo, gađali zgradu i izloge i polili ih bojom. Sa prostorija stranke prvo su skinuli zastave Republike Srbije sa prozora stranke, a zatim slike sa likovima predsednika Srbije Aleksandara Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića isprskali narandžastom i zelenom bojom, a kako navodi Beta, to su uradili tako što su prostorije zasuli balonima punim farbe različitih boja. Političari Biljana Stojković i Radivoje Jovović iz stranke Zajedno, kao i aktivistkinja Aida Ćorović su svojeručno uzeli farbu i dodatno ofarbali izlog SNS-a, prenosi Beta. 

U toku protesta pojedini predstavnici nevladinih organizacija u obraćanjima su zatražili povlačenje Generalnog urbanističkog plana i kažnjavanje odgovornih za prebijanje građana 20. jula ispred zgrade pokrajinske Skupštine.

tokom obraćanja okupljenima aktivista Miran Pogačar izjavio je  da cela Srbija čeka na "bunu protiv mafije". „Prošlog četvrtka gledali smo batinaše kako pokušavaju da zgaze našu hrabrost ali to nisu uspeli", rekao je Pogačar. On je poručio da "Novi Sad neće biti na vodi, Novi Sad će biti na slobodi!"

Okupljenima se obratila i Marija Prijić Sladić, čiji je suprug prošlog četvtka priveden nakon što su ga savladali pripadnici privatnog obezbeđenja na protestu i rekla da se večeras ne boji iako je prošle nedelje "gledala strašne slike nasilja". „Nasilje se prošle nedelje nije završilo jer policija nije reagovala. Nećemo se zaustaviti sve dok ovo nasilje ne prestane", rekla je Marija Prijić Sladić. 

Aktivista Brajan Brković izjavio je da vlast u Novom Sadu ne želi da građani učestvuju u radu Grada, a da kada to pokušaju građane nazivaju provokatorima. "Nije dobro za jedan ovakav slobodarski grad da ga vodi čovek koji ne spava noću kada ga pozovu šefovi iz Beograda", rekao je Brković. 

Novinar Insjder tv koji se nalazi na protestu prenosi da okupljeni skandiraju: "GUP je glup", "Miloš nejaki", "Miloše lovope". 

Okupljanje je počelo ispred zgrade policije u Novom Sadu a građanska aktivistkinja Marija Srdić nešto pre 19h najavila je za Insajder tv da će okupljeni prvo krenuti u šetnju do prostorija Gradskog odbora SNS u Novom Sadu, i nakon toga do zgrade kompanije Galens, tzv. “Pupinove palate”. Okupljeni nose zastave organizacije "Ne damo Jadar", kao i organizacije Ekološki front i transparente i zastave raznih nevladinih organizacija koje učestvuju u protestima.

Građani, aktivisti, stranke i nevladine organizacije ujedinjeni na protestu

Na protest "Buna protiv mafije" su stigli i predstavnici najvećih opozicionih stranaka i aktivisti, među kojima su Marinika Tepić iz stranke Slobode i pravde (SSP), Zoran Lutovac iz Demokratske stranke (DS),  Miroslav Aleksić iz Narodne Stranke. i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta. Pokret Nedavimo Beograd najavio je dolaza vozom iz Beograda u znak podrške. 

„Naš zahtev je jedan i jasan – da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a i Tužilaštvo procesuiraju sve batinaše koji su kršili zakon tokom protesta 21. jula, a Zaštitnik građana pokrene postupak kontrole postupanja lica iz privatnog obezbeđenja. Mi ćemo ponuditi neoborive dokaze – snimke i fotografije nastale tokom događaja ispred Skupštine APV", izjavila je za Insajder Tv građanska aktivistkinja Marija Srdić.

Inače, jutros je grupa novosadskih aktivista Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a predala pritužbu na postupanje policajaca tokom protesta protiv GUP-a, 21. jula, kod Skupštine Vojvodine. Marija Srdić je novinarima  izjavila da je Unutrašnjoj kontroli, osim prijave, grupa aktivista dostavila i sav dokazni materijal koji ima -  snimke i fotografije sa proptesta. „Ovo je samo prvi korak.  Obratićemo se i drugim državnim organima", najavila je.

Podsetimo, protesti su počeli posle usvajanja nacrta Generalnog urbanističkog plana (GUP) prošle nedelje na sednici Skupštine grada Novog Sada. Tada je došlo do sukoba policije i pripadnika obezbeđenja sa okupljenim građanima koji su protestovali protiv plana koji predviđa izgradnju takozvanog "Novog Sada na vodi".

Kako su o GUP-u glasali odbornici? 

Na prošlonedeljnoj sednici za usvajanje GUP-a glasala su 63 odbornika, četiri su bila protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koji su deo vladajuće koalicije, nisu prisustvovali zasedanju.

Protiv GUP-a su glasali odbornici opozicionih Srpske radikalne stranke (SRS)i Demokratske stranke Srbije (DSS).

Proteste prošle nedelje organizovalo je više lokalnih udruženja građana koji su optužili gradske vlasti da na štetu novosađana GUP prilagođavaju sumnjivim investitorima. Demonstranti su zahtevali da u Skupštinu grada puste njihovog predstavnika. 

Nakon prošlonedeljnih sukoba u Novom sadu više opozicionih stranaka osudilo je sukobe policije i pripadnika obezbeđenja sa građanima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ocenilo je kao „lažne“ navode medija, političara i nevladinih organizacija, da je policija vršila nasilje nad demonstrantima u Novom Sadu.

Izvor: Insajder, FoNet, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.