Pomoćnik ministra za Insajder: Srbija formalno nije u obavezi da u ovoj fazi pristupnih pregovora bude u potpunosti usaglasena sa spoljnom politikom EU

„Ono što je tu važno napomenuti je da se Srbije se u potpunosti pridržava pregovaračkog okvira u pristupnim pregovorima, kao jasne mape puta u našem evro-integrativnom procesu. To politički okvir, odnosno pregovarački okvir koji je usvojila i Evropska unija. U tom pregovaračkom okviru mi nismo u obavezi da se u ovoj vazi pregovora usaglašavamo u potpunosti“, kaže za Insajder Miloš Todorović v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju.

Foto: Srđan Ilić

Odgovarajući na pitanje da li to što je ovo druga rezolucija koja se usvaja u poslednjih mesec dana vodi ka tome da je neohpodno da Srbija uvede sankcije Rusiji, Todorović naglašva da ni jedna ni druga rezolucija nemaju obavezujući karakter.

„Evropski parlament može da kreira određeni narativ ali njegove odluke nisu obavezujuće za Savet Evropske unije niti zemlje članice Evropske unije“, dodaje Todorović.

Na pitanje koliko će Srbiju koštati i ekonomski i politički, nastavak neutralne pozicije Srbije, pomoćnik ministra ističe da je kada se posmatra međunarodno pravo pozicija Srbije potpuno jasna.

„To je poštovanje suvereniteta, političkog integriteta, teritorijalnog integriteta suverenih država. Republika Srbije u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući tu i Krim“, dodao je Todorović za Insajder.

Podsetimo, Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU. U njoj se, u delu koji se odnosi na Srbiju, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.U rezoluciji, kada je reč o Srbiji, navodi se da Evropski parlament "žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije" sa ZSBP i ponavlja da bi "nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa  spoljnom politikom EU".

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.