Poznati članovi Odbora poverilaca u "Generaleksportu"

Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje u kom navodi ko su članovi Odbora poverilaca u preduzeću "Generaleksport“.

Geneks kula Foto: Srđan Ilić

Prema rešenju Suda, koje potpisuje stečajni sudija Goran Maksimović, u odboru poverilaca "Generaleksporta“ su: LHB AG Frankfurt, Poreska uprava Beograd, Dragoljub Škoro u ime bivših zaposlenih i Stambena zajednica u Geneks kuli.

Iako je poznato ko su trenutni članovi Odbora poverilaca, nije poznato da li je on bio funkcionalan u trenutku prodaje poslovne zgrade Geneks kule, tj. da li je bio u mogućnosti da reaguje na navodne nezakonitosti u postupku prodaje, na koje su ukazali pojedini poverioci u tom preduzeću u nedavnim izjavama za Insajder.

Naime, predsednica Skupštine poverilaca u Generaleksportu, Zorica Sekuloski, podnela je prigovor na zakonitost postupka prodaje poslovne zgrade Geneks kule, tvrdeći da tokom pripreme za treći pokušaj prodaje javnim nadmetanjem, 6. februara ove godine, nije postojao funkcionalan Odbor poverilaca koji bi mogao da ukaže na više problema u samom postupku.

Jedan od problema na koji ukazuje Sekuloski je zastarela procena vrednosti Geneks kule. Ta procena je obavljena u decembru 2021. godine. Nekretninama su u međuvremenu značajno porasle cene, podsetila je ona nedavno u izjavi za Insajder.

Zgrada je prodata za oko 20 miliona evra. Početna cena je iznosila sedam miliona evra, ili petinu njene stare procenjene vrednosti, od oko 35 miliona evra.

Kako tvrdi Sekuloski, u vreme pripreme za prodaju nije postojao funkcionalan Odbor poverilaca koji bi mogao da ukaže na taj problem. Taj odbor je, prema tvrdnjama predsednice Skupštine poverilaca, postao funkcionalan tek 10. februara, tj. četiri dana nakon održane prodaje. Tada su na sednici Skupštine poverilaca izabrana dva nova člana.

S druge strane, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja sprovodi stečaj, tvrdi da je odbor bio funkcionalan i u vreme prodaje, tj. da je mogao da reaguje na sve što je smatrao spornim.

U prvobitnom odboru, formiranom 2016. godine, bili su LHB AG Bank, Poreska uprava, Investbanka, Beobanka i Agencija za osiguranje depozita. Investbanka, Beobanka i Agencija su izgubile taj status 2021. godine, poverivši svoja potraživanja kompaniji ABL Solvent.

Prema tvrdnjama poverioca stečajnog upravnika, Budimira Mrdovića, odbor je na elektronskoj sednici u oktobru prošle godine kooptirao Slobodana Babovića i to u ime zaposlenih.

Iako sudija Maksimović taj izbor nije doveo u pitanje, u Rešenju je konstatovao da je Babović razrešen na sednici Skupštine poverilaca, 10. marta ove godine, a na njegovo mesto izabran Dragoiljub Škoro.

Sudija Maksimović je odbacio Mrdovićeve navode prema kojima je za novog člana odbora na navodnoj elektronskoj sednici održanoj u oktobru imenovana Beogradska banka.

Prema pomenutom Rešenju sudije Maksimovića, Odbor poverilaca je od oktobra prošle godine imao tri, od ukupno pet članova. Kao takav je mogao da donosi odluke jednoglasnom većinom.

Ipak, prema javno dostupnim podacima taj odbor nije zasedao, niti donosio odluke sa ciljem zaštite interesa poverilaca, tokom pripreme za treći postupak prodaje Geneks kule.

Nepoznanica je i ko je zastupnik Poreske uprave, koja je od početka član Odbora poverilaca u Generaleksportu.

U Poreskoj upravi su za Insajder rekli da tu instituciju u odboru zastupa Državno pravobranilaštvo. U odgovoru Pravobranilaštva na pitanja Insajdera piše da je taj posao poveren pravobranilačkom pomoćniku. Ipak, umesto odgovora na pitanje o kom se pomoćniku radi, saopšteno nam je da je njegovo ime poznato stečajnom upravniku.

Zakon kaže da su članovi Odbora poverilaca u obavezi da svoje kontakt podatke dostave stečajnom sudiji, a ne stečajnom upravniku, pa nije jasno zbog čega je Pravobranilaštvo podatke o tome dostavilo stečajnom upravniku, umesto sudiji.

Kako nije poznato ko od pomoćnika državnog pravobranioca u Odboru poverilaca zastupa Poresku upravu, nemoguće je proveriti da li je o svemu blagovremeno obaveštavan, kako bi mogao da reaguje na bilo koju od prethodno donetih odluka.

Poslovnu zgradu Geneks kule je na javnom nadmetanju, održanom 6. februara ove godine kupilo preduzeće „Eureka bar“ iz Beograda, čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković. Kajmakovića je hapsila policija tokom finansijske istrage protiv grupe Veljka Belivuka, u okviru koje je i dao iskaz u svojstvu građanina.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.