Rak grlića materice jedan je od vodećih uzroka umiranja žena u Srbiji (VIDEO)

Jedan od vodećih uzroka umiranja žena u Srbiji je rak grlića materice. Sa druge strane, uz prevenciju i ranu dijagnostiku, taj karcinom se uspešno leči. Jedan od načina prevencije je i Gardasil vakcina, kojom se sprečava širenje humanog papiloma virusa, koji je odgovoran za četiri vrste malignih kancera, među kojima je i rak grlića materice.

Jedini karcinom koji je preventibilan, i to zahvaljujući vakcini protiv HPV virusa, jeste rak grlića materice, rekla je za Insajder dr Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Međutim taj virus ne izaziva samo rak grlića materice, već sve karcinome u ostalom delu anogenitalne regije, karcinom vagine, završnog dela debelog creva, karcinome grkljana.

"Sve su to karcinomi i zloćudne bolesti. Vakcinom se preveniraju svi ovi zloćudni tumori", ističe dr Beogović.

Tokom svog seksualnog života, sa humanim papiloma virusom sreće se gotovo svaka osoba na svetu, pa stručnjaci tvrde da je humani papiloma virus jedna od najčešćih polno prenosivih infekcija.

Gardasil vakcina nije obavezna, ali se preporučuje devojčicama i dečacima uzrasta od devet do 19 godina. Međutim, najbolje vreme za imunizaciju je oko četrnaeste godine, kako kažu lekari, pre stupanja u seksualne odnose.

 "Ova vakcina je važna za devojčice jer izaziva karcinom grlića materice. Suvišno je možda govoriti o tome, a možda i nije, i mi svi znamo da to postoji i treba motivisati žene da odlaze na redovne ginekološke preglede. Karcinom sve više utiče na žene u najboljim godinama u generativnom periodu između 30. i 40. godine i ako se ne otkrije na vreme, može da vas ubije", tvrdi dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Čukarica i dodaje da je za dečake važna iz dva razloga.

"Prvi,  zato što su prenosioci ovog virusa u opštoj populaciji i što bi jedna majka kojoj sam ja objašnjavala rekla: 'Ne morate više da mi objašnjavate, to je dovoljan razlog da mogu da zaštitim i neku tamo devojčicu'. A drugi je razlog zato što izaziva promene karcinoma penisa, analne regije, glave i vrata, a dečaci nemaju taj luksuz da jednog dana odu na preventivne preglede", navela ja Mitrović.

Prvi put u Srbiji, Gardasil vakcina bila je dostupna 2017. godine. Međutim, tada je za nju bilo potrebno izdvojiti veću sumu. Sredinom prošle godine,  može besplatno da se dobije u svim domovima zdravlja, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.


Dr Jelena Mitrović ističe da je vakicna bezbedna, što je dokazano već posle petnaestogodišnjeg iskustva zemalja u svetu.

"Ova vakcina je nova samo zato što je za nas nova. Ona se daje već 15 godina i dato je 500 miliona doza. Konkretno, nije nađen nijedan razlog od Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji bi uputio da ova vakcina nije bezbedna. Ona ne sadrži nikakav živ virus, ne pravi promene u genetskom materijalu, ne izaziva neplodnost. Sve ono čega se antivakcinalni lobi drži ne postoji", ističe dr Mitrović.

Dr Ivana Begović Lazarević dodaje da se svake nedelje beleži od 100 do 160 datih prvih doza što je indikator, i apeluje na roditelje da je vakcina dostupna, te da, ukoliko su im deca uzrasta od 9 do 19 godina, treba da se vakcinisu.

Amerika, Velika Britanija i Australija prve su uvele imunizaciju Gardasil vakcinom, a najnovije studije potvrđuju efikasnost te vakcine. Najpre je došlo do manje učestalosti polnih bradavica, potom prekanceroza, pa i nešto ređeg obolevanja od raka grlića materice. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.