Slučaj Ćuruvija: Sudsko veće usvojilo predlog tužioca da se pročitaju iskazi svih svedoka iz istrage 2007. i 2014.

Sudsko veće Apelacionog suda, koje vodi postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, usvojilo je predlog zamenika tužioca za organizovani kriminal da se u ponovljenom postupku pročitaju iskazi svih svedoka iz istrage uzeti tokom 2007. i tokom 2014. godine. Tako će ovo sudsko veće, koje i donosi konačnu odluku u slučaju Ćuruvija, iznova imati uvid u sedamdesetak izjava svedoka koje je predložio tužilac, a među kojima su i bivši visoki slubežnici Državne bezbednosti i MUP-a, kao i kolege i porodica ubijenog Ćuruvije. Među iskazima čije je povlačenje tražila odbrana, ali je sudsko veće taj predlog odbilo pa će se uvrstiti i u ovaj postupak, su i iskazi Milorada Ulemeka Legije, kao i članova Zemunskog klana braće Simović.

Slavko Ćuruvija. Foto: Srđan Ilić

Među iskazima u koje će članovi sudskog veća Apelacionog suda imati uvid su i neki od važnijih svedoka tužilaštva kao što su Dragan Kecman, glavni inspektor koji je prikupljao dokaze u slučaju Ćuruvija, Stevan Nikčević, zamenik šefa beogradskog centra RDB-a u vreme zločina koji je tokom svedočenja rekao da je okrivljeni Milan Radonjić bio prvi načelnik u istoriji Službe koji je rukovodio nečijim praćenjem.  

Sudsko veće imaće uvid i u iskaz Zorana Stijovića koji je od 2000. godine u CRDB-u ispitivao dotadašnje zloupotrebe Službe i zakonitost rada, kao i saslušanje bivšeg načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Bore Banjca koji je tokom saslušanja pred sudom govorio da su sada optuženi Miroslav Kurak, Ratko Romić i Milan Radonjić hapšeni u akciji Sablja ali da su, koliko se seća, odbili polgiraf.  

Sudsko veće usvojilo je predlog zamenika tužioca za organizovani kriminal da se pročita rešenje Republičkog javnog tužilaštva iz 2006. godine kojim se predmet Ćuruvija poverava u nadležnost Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i zajednički predlog optuženog Milana Radonjića i branioca da se pročitaju izveštaji MUP-a, resora DB-a od 21.11.2000. i izveštaj BIA iz  10.04.2012. godine, a u vezi sa primenom tajne kontrole telefonskih razgovora, tajnim praćenjem i osmatranjem pokojnog Slavka Ćuruvije od strane DB-a.

Takođe, usvojen je i zahtev odbrane da se neposredno izvrši uvid u nosače podataka audio zapisa iz depoa Višeg suda u Beogradu. Kako je objasnila predsednica veća, izvršiće se neposredni uvid u tu kutiju koja je dostavljena iz depoa Višeg suda. 

Sve druge predloge i tužioca i odbrane sudsko veće Apelacionog suda je odbilo, a među njima i predlog tužioca da se pročitaju iskazi uzeti od članova Državne bezbednosti tokom 2000. i 2001. godine. Kako je obrazložila predsednica veća, razlog je i praktično isti kojim je i prvostepeni sud odbacio da se ovi iskazi izvode pred sudom, a to je da su ove izjave uzete u formi dobijanja informacija od građana, pa, po zakonu, ne mogu biti dokaz u sudskom postupku

Takođe, odbijen je i zahtev tužioca da se ostvari uvid u tekst objavljen neposredno pre ubistva Ćuruvije pod nazivom "Ćuruvija dočekao bombe", kao i da se izvrši uvid u tekstove objavljene u Evropljaninu, a čiji je autor bio Slavko Ćuruvija. 

Sudsko veće odbilo je i predloge odbrane o suočavanju određenih svedoka, kao i da se ostvari uvid u knjigu Radomira Markovića i u intervju Nebojše Pavkovića jer je, prema mišljenju suda, u pitanju iznošenje subjektivnih zaključaka. Odbijeni su i predlozi odbrane o rekonstrukciji ubistva Slavka Ćuruvije kao i saslušanje određenog svedoka za koga odbrana nije naveli ni gde živi, niti da li je još u životu, pa prema mišljenju suda, svi ovi predlozi ne bi služili utvrđivanju činjenica već odugovlačenju krivičnog postupka. Zato su i odbijeni. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.