Sniženje cena u Srbiji i regionu (VIDEO)

Samo nekoliko meseci od početka rata u Ukrajini bilo je dovoljno da cene počnu da skaču u Srbiji. Od prošlog juna poskupelo je gotovo sve, i to u više navrata. Udela u tome ima i domaća ekonomska politika - inflacija je 11,5 odsto a, od prošle godine, samo je hrana poskupela oko 16 odsto. Zato Srbija, poput zemalja regiona, uvodi takozvanu antinflacionu korpu;. U njoj je, od utorka, 20 proizvoda sa nižim cenama, a uskoro će im se pridružiti još 10. Te cene se neće menjati do kraja godine da bi, kako objašnjavaju nadležni, osnovni artikli bili dostupniji većem broju građana.

Tagovi:

Uz dogovor vlasti i trgovinskih lanaca u Srbiji, 20 osnovnih proizvoda - za ishranu, higijenu i kućnu hemiju - od utorkaimaju niže cene, da bi bili dostupni široj populaciji. 

Evo šta građani u Beogradu misle o ovoj akciji:

"Pravo da Vam kažem nisam videla, čula sam, ali nisam nešto zainteresovana. Mislim, ne kupujem tako loše stvari, nisam navikla." 

"Ne, ne, ne znači mnogo... zato što oni pojeftine te proizvode podignu nam, recimo ja sam penzioner, podignu nam penzije za 5 hiljada, pa nam kroz ostalo uzmu deset." To je za penzionere mala olakšica, ali mala ... ali dobro, neka ima. Daj šta daš, makar najlon kesu."

"Pa, znači. Ima ljudi kojima znači, ovima sa niskim primanjima“. "Ti me proizvodi ne interesuju. Apsolutno ne! Parizer ne jedem, ni majonez, ni jeftin jogurt."U Crnoj Gori je od sredine marta do sredine jula postojala slična akcija, kada je bilo pojeftiniilo 25 proizvoda. Sada su cene tih proizvoda opet visoke. Za Marker je o situaciji u toj zemlji govorio Mirza Mulešković ekonomski analitičar:

"Da poskupljenja ne zaobilaze ni države članice Evropske unije, pokazuje i to što je u Hrvatskoj postignut dogovor sa najvećim trgovinskim lancem da, od petka, 360 proizvoda bude na akciji, a čak 1000 artikala će pojeftiniti", rekao je.

Podsećamo da je odluka o smanjenju marži za neke proizvode doneta prošle nedelje nakon sastanka ministra trgovine Srbije Tomislava Momirovića i predstavnika trgovinskih lanaca.

U prodavnicama trgovinskih lanca u Srbiji do kraja godine biće jeftinije 20 proizvoda i to prehrambeni i proizvodi za ličnu higijenu i kućna hemija pod oznakom "Bolja cena".

Na spisku se nalaze mleko, jogurt, sir beli kriška, jabuke, krompir, testenina, pileće meso (trup), salama u omotu, bezalkoholni napici, kafa.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.