Sirene, šok bombe i suzavac na Kosovu (VIDEO)

Sirene za uzbunu koje su se oko 11 sati oglasile u opštinama na severu Kosova i Metohije bile su znak građanima da se u većem broju okupe na ulicama, a Kosovskoj policiji da reaguje. Odnosno, kako je saopšteno, da pomogne novoizabranim gradonačelnicima da preuzmu vlast. Najteža situacija je u Zvečanu, gde je lakše povređeno desetak ljudi. Sve se događa u vreme kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama bila na putu za Beograd, ili već u glavnom gradu, da bi prisustvovali skupu na koji ih je pozvao predsednik Srbije. Novi gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova i Metohije prvi su gradonačelnici albanske nacionalnosti u tim sredinama sa srpskom većinom. Izabrani su na izborima krajem aprila - koje su Srbi bojkotovali - kada je izlaznost bila nezapamćeno mala.

Kosovska policija u Zvečanu Foto: Tanjug/AP Photo

Pripadnike Kosovske policije ispred zgrada opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić dočekali su građani, posle čega su se oglasile sirene, kao znak da se nešto dešava.

U Zvečanu su se građani sukobili  s policijom. Kako je preneo RTS, čuli su se rafali, bačene su šok bombe i zapaljeno jedno policijsko vozilo. Povređeno je desetak ljudi. Posle svega, pripadnici Kosovske policije zauzeli su ulaz u zgradu opštine Zvečan.

U Leposaviću su postavljene barikade, a u Zubinom Potoku je policija okupljene rasterala suzavcem. Posle toga je novi gradonačelnik ušao je zgradu Opštine.

Kosovska policija saopštila je da pomaže novoizabranim gradonačelnicima da, kako se navodi, ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama. Juče su novi predsednici opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću položili zakletvu  kao prvi predsednici albanske nacionalnosti u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom. Izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali krajem aprila.


Pre sedam dana, zakletvu je položio i gradonačelnik Severne Mitrovice, takođe Albanac. Dužnost je preuzeo bez incidenata. Na zgradi opštine tada je postavljena  kosovska zastava, a potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio da je počela okupacija severa Kosova i Metohije i da će se ona završiti onda kada Srbi to budu odlučili.

"Ukoliko se ove ili slične akcije nastave, prvog juna će uslediti odlučan odgovor srpskog naroda", rekao je Simić.

Predsednik Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo, i naredio im hitan pokret u pravcu administrativne linije.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.